Știuca umplută, a Danei din Mila23

Știuca umplută este un preparat nou (nu aș putea spune că îl știu de la bunica mea, baba Captiusa, din Mila 23, sau baba Elena, din Gorgova, nu-mi aduc aminte ca vreodată în copilăria mea bunicile să fi preparat această mâncare), îl gătesc de vreo 8 ani. Am început să o prepar la cererea unor turiști iar rețeta am preluat-o “din gură în gură”, de la gospodinele din Mila 23, cu mai multă experiență în ale gătitului.

Ingrediente necesare:

  • O ştiucă proaspătă, mărişoară
  • Crap 300 grame (folosesc și crap, un pește mai gras, deoarece carnea de știucă, deși gustoasă, este foarte slabă dar putem înlocui crapul cu babușcă sau somn)
  • 2 ceape (și 1 ceapă verde dacă aveți)
  • 2 căpăţâni de usturoi
  • 1 cartof
  • 1 ardei capia roșu
  • 1 roșie
  • 1 linguriță mujdei de usturoi
  • 2 linguri de suc de roșîi
  • 1 linguriță de bulion
  • Verdeaţă (mărar, pătrunjel)
  • Sare, piper, untdelem

Mod de preparare:

  • Ştiuca se întinde pe un blat şi se bate bine peste spate şi peste părţile laterale, pentru că pielea să se desprindă mai uşor.
  • Cu un cuţit ascuţit tăiem roată pielea dintre cap şi corp, întorcând pielea invers și jupuind știuca până la coadă iar intestinele le putem scoate tragând de ele și ajutându-ne cu degetele, după ce am jupuit știuca. Pielea trebuie să rămână întreagă, iar la aripioare secţionam cu un cuţit carnea inserată pe acestea, în așa fel încât să protejăm pielea.
  • Când ajungem la coadă, tăiem ultimele vertebre, păstrând atârnată de piele coadă peştelui.
  • Răzuim cu atenţie carnea prinsă de piele, lăsând-o cât mai curată.
  • Spălam pielea peştelui cu apă rece şi o punem la scurs .
  • Luăm coloana vertebrală şi, cu ajutorul unui cuţit de filetat, scoatem carnea peştelui de pe carcasă, îndepărtând oasele mari.
  • Tocăm apoi carnea prin maşina de tocat, cu cele mai mici ochiuri, de două ori, pentru a fărâma complet oasele mici, care au ajuns odată cu carnea, împreună cu 2 căpăţâni de usturoi, 1 cartof, jumătate de ardei capia roșu,1 linguriță de mujdei de usturoi.
  • Rumenim în puţin ulei o ceapă și jumătate şi o linguriță de bulion, după ce se răceste adăugăm jumătate din cantitate peste carnea tocată de peşte, alături de ceapa verde pe care nu o călim, doar o tocăm, verdeață (mărar, pătrunjel), sare, piper.
  • Luăm apoi pielea peştelui şi îi dăm un praf de sare pe partea din interior apoi, cu ajutorul unei linguri, indroducem umplutura în pielea peştelui. Când pielea s-a umplut, masăm conținutul, să ocupe tot spaţiul şi o îndesăm, dinspre cap spre coadă, până ce preparatul capătă formă elegantă a peştelui.
  • Punem peştele într-o tavă unsă cu ulei, în care turnăm un pahar de apă și unul de vin alb şi dăm tavă la cuptor, la foc moderat, 45 de minute.
  • Preparăm un sos din roșia tăiată cuburi, suc de roșii, un cățel de usturoi, sare, piper, jumătate din ardeiul capia roșu rămas, tăiat cuburi, călite toate în undelemn la foc mic.
  • Adăugăm la sfârșit peste acest sos și ceapa călită cu bulion, rămasă anterior.
  • Adăugăm sosul peste știuca umplută și o mai ținem 20 minute în cuptor.

Servire

Ştiuca umplută se poate prezenta şi servi ca preparat cald, cu garnitură de cartofi țărănești la cuptor, piftele din pește (din compoziția rămasă de la știucă) sau ca preparat rece (aperitiv), ornată cu felii de lămâie, cu sos de hrean sau dulceață de ciușcă (ardei iute).

Poftă bună!

Daniela Tureac (Pensiunea Alexandru și Alexandra)

danilea tureac

Daniela Tureac

Dana este proprietara Pensiunii Alexandru si Alexandra 3* din Mila23 si provine dintr-o familie de lipoveni. Gătește personal, zi de zi, în bucătăria pensiunii, pentru clienții cazați aici. Așa că, dacă vreți să degustați "live" preparatele descrise de Dana, alegeți din programele noastre un sejur la această pensiunea și sigur veți fi încântați de bucatele ei. Cei care au fost deja aici, știu despre ce vorbesc :-).​

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP