Storceagul, ciorba de sturion cu origini în satul Sfantu Gheorghe, a devenit una dintre atracțiile culinare ale Deltei Dunării. Foarte apreciat de turiști, fiind un preparat foarte gustos (când este gătit cu măiestrie) dar probabil și datorită peștelui fără oase din care se face.
Rețetă de storceag făcută de Manmohan este verificată și apreciată de miile de turiști care au gustat-o la Holbina.
După cum vă spuneam și în video, Manmohan este un DELTAȘ, primul care gateste in acest proiect. Nu este o clasificare oficială ci doar a mea personală, eu împărțind oamenii în DELTAICI = cei nascuti aici, oameni ai locului și DELTAȘI = oameni veniți în Dobrogea sau Delta Dunării din alte părți, indiferent de motivul pentru care au ajuns să locuiască permanet sau temporar aici.
Ingrediente:
Pește: Sturion (nu încercați cu alte specii că nu vă iese);
Legume: Cartofi, ceapă, roșii, morcovi, țelină;
Condimente: Sare, zeamă de lămâie, mărar, usturoi (pentru mujdeiul care se pune alături).
Altele: Ouă, smântână
Preparare:
Pasul 1: Tocați legumele, le căliți și le puneți la fiert. Aveți ordinea în video.
Morcovii îi tocați o parte și îi puneți la fiert, o parte îi dați pe răzătoare și așteptați până la pasul 5.
Când au fiert legumele tari (rădăcinoasele), adaugați și cartofii.
Pasul 2: Curățați peștele (sturionul, indiferent de specie) de butonii specifici (țepii), decupați fileurile și tăiați carnea în cuburi cu latura de 2-3cm. Dacă peștele este mare, dați pielea jos cu totul, este tare și aspră. Cuburile de pește le sărați și le îmbăiați bine cu zeamă de lămâie apoi le băgați la rece până le vine rândul. Cartilagiile, capetele, cozile se lasă în bucăți mari și se bagă la fiert de acum, cu legumele tari, atât pentru gust dar cartilagiile mai moi sunt excelente de mâncat.
Pasul 3: Decojiti roșiile, le tocați cubulete, le coaceți în tigaie până se înmoaie și le adaugați în ciorbă doar după ce au fiert și cartofii.
Pasul 4: După ce au fiert și cartofii, adaugați cu generozitate sare și zeamă de lămâie, atât legumele cât și peștele au nevoie să-și tragă sare și acreală, dacă vreți o ciorbă bună.
Adăugați apoi cuburile de pește în ciorbă. Mai fierbeți maxim 10 minute. Atenție să nu răsfierbeți peștele!
Pasul 5: Morcovii dați pe răzătoare îi căliți în puțin ulei, pentru a extrage culoarea din ei. Puteți strecura doar zeama lăsata de aceștia sau îi puteți adăuga cu totul în ciorbă. Culoarea storceagului trebuie să fie galbenă, de un galben intens.
Luați ciorba de pe foc după ce a fiert și peștele și lăsați-o să se odihnească 15 minute.
Pasul 6: Dresul storceagului – amestecați gălbenușuri de ou cu smântână. Manmohan folosește la un kilogram de smântână, 10 gălbenușuri de ou. În funcție de cantitatea pe care o gătiți, vă orientați proporțional cât aveți nevoie.
Pasul 7: Dacă vă organizați bine, acest pas îl faceți printre ceilalți. Faceți un mujdei pe care îl puneți pe masă, alaturi de ciorbă. Aveți pe canalul nostru mai multe rețete de mujdei.
Pasul 8: Prezentarea storceagului – Puneți ciorba în boluri (farfurii), presărați deasupra mărar, proaspăt sau uscat, după sezon.
Alături de ciorbă puneți mujdei, felii de lămâie și ar merge și un ardei iute.
Merge al naibii de bine cu un vin Aligote, dobrogean.
Dați SUBSCRIBE canalului nostru de YouTube pentru a fi la curent cu ceea ce publicăm.
Mulțumesc