Îl numim crap la proțap deoarece bunicii noștri îl făceau în cuptor de lemne, preparând-ul cu solzi pe pat de stuf. De la bețele de stuf așezate în tavă a fost denumit “Crap la proțap”. Timp de preparare: 1 oră
Sunt întrebată frecvent: De ce BORȘ de pește? Pentru că борщ [borș], în Lipovenește înseamnă ciorbă, și nu pentru că se acrește cu borș. Borșul de pește încă este tradițional în famila noastră pentru că am un soț …
MALASOLCA – mâncare tradițională pescărească din pește sărat (cuvânt de origine slavonă veche, mala= puțină, soli= sare). Malasolca a fost hrană de zi cu zi a pescarilor, consumată la mic dejun, prânz și cină, …
Secretul unui preparat pescăresc fără de cusur este peștele proaspăt și gătitul cu drag, pentru clienții care ne trec pragul, alegând sejururi prin agenția Descoperă Delta Dunării. Plachie de pește, tradițională, lipovenească …
Primul fel de mâncare la care mă gândesc atunci când fac planuri de vacanță în Delta Dunării, este saramură de pește, ba plachia, ba nu, borșul sau storcegul!?… Sunt un pic nehotărâtă, dar acum mă gândesc la saramură …
Știuca umplută este un preparat nou (nu aș putea spune că îl știu de la bunica mea, baba Captiusa, din Mila 23, sau baba Elena, din Gorgova, nu-mi aduc aminte ca vreodată în copilăria mea bunicile să fi preparat această …
STORCEAGUL este o piesă de rezistență a preparatelor culinare din Delta Dunării, alături de carasul crestat, prăjit, cu mămăligă și mujdei frecat cu ulei sau saramură pe tablă, simplă și mandră de gustul adevărat de pește …
Într-o zi am avut un grup de turiști care includea mai mulți copii iar adulții erau îngrijorați cu privire la oasele din pește. Ne-am hotărât, eu și mama, să facem această rețeta de ciorbă de somn, pentru că obișnuim să …
Aflată într-una dintre cele mai frumoase zone ale țării, Delta Dunării, localitatea Sfântu Gheorghe este singurul loc din România unde se poate mânca delicioasă specialitate, numită storceag, preparată după rețeta …
Multitudinea de etnii care au trecut sau locuit în Dobrogea și Delta Dunării și-au lăsat o puternică amprentă asupra bucătăriei locale, împletind stilurile și obiceiurile fiecărui popor, generând o bogăție de rețete culinare delicioase.
Dacă bucătăria deltaică este dominată de preparate pe bază de pește, cu influențe rusești și ucrainene, bucătăria dobrogeană este un amalgam de rețete cu influențe romanești, rusești, bulgărești, turcești, tătare, armâne, grecești și transilvănene.
MIXUM = AMESTECAT
Asa cum este Dobrogea, un taram cu un amestec incredibil: geografic, cultural, etnic, religios si gastronomic. Armonios, precum o mancare bine gatita, dintr-un amestec de ingrediente.
Am gandit acest proiect ca o prezentare a gastronomiei dobrogene in amestec cu oamenii, locurile, vinurile, traditiile si obiceiurile locale.
Descoperiti alaturi de noi o lume aparte, un loc european dar cu puternice accente orientale si balcanice, cu bucatarii influentate de toate popoarele si etniile ce au trecut pe aici sau au ramas statornice.
Veti gasi in acest proiect, o serie de filme in care puteti sa va faceti o idee despre preparatele locale si cum se prepara. Desigur, veti afla si unde le puteti gasi si cine le gateste. Dati SUBSCRIBE la canalul nostru de Youtube si veti fi la curent cu tot ce publicam.
Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.