Reptilele din Delta Dunării și Dobrogea

Țestoasele din Delta Dunării și Dobrogea

Nu, țestoasele nu sunt broaște. Țestoasele sunt reptile cu o evoluție complet diferită, cu morfologie complet diferită. Această asociere, broască + țestoasă este complet eronată.

Carapacea țestoasei de apă este mai puțin bombată decât a speciilor de uscat, măsoară între 26 și 36 cm, este închisă la culoare, cu mici puncte galbene prezente de asemenea pe cap, picioare și coadă.

Carapacea acestei specii poate avea lungimi cuprinse între 14 și 30 de cm. Este de culoare maronie, cu o singură placă prezentă deasupra cozii care este scurtă si rotunjită și câte un pinten cornos pe fiecare coapsă.

Am decis sa o introducem in lista noastra doar in speranta ca o vom mai revedea vreodata (noi sau voi) in Romania. Este o prezenta extrem de rara la noi, pana acum existand doar 2 inregistrari ale speciei.

Specie introdusa. Țestoasa de Florida este o adiție relativ nouă la herpetofauna țării, exemplarele fiind eliberate în ultimii douăzeci de ani de foștii proprietari în toate regiunile țării, în special în interiorul și în jurul orașelor.

Cea mai veche testoasa cunoscuta pana acum este Odontochelys semitestacea, adica testoasa cu semicarapace, in varsta de 220 milioane de ani. Este cea mai primitiva forma de testoasa, avand …

Șerpii din Delta Dunării și Dobrogea

Desi unora le inspiră o teamă ancestrală, generată de religie, superstiții și folclor greșit înțelese, șerpii sunt animale foarte evoluate, chiar dacă unele sunt veninoase, sunt inofensive atunci când sunt lăsate în pace. Șerpii au un rol foarte important în natură, ținând sub control populațiile de rozătoare și unele insecte.

Redescoperit in Romania in 2014, dupa ce nu mai fusese vazut nici un exemplar viu din 1937, Boa de nisip reintra spectaculos in fauna locala a reptilelor cu o populatie de cateva zeci de exemplare.

Specie neveninoasă zveltă, cu coadă lungă și cap relativ mic. Dorsal este gri-maroniu fără pete dar juvenilii prezintă și dungi transversale. Ochii sunt proeminenți, foarte evidenți. Dacă simte un pericol …

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

Reptilele din Delta Dunarii si Dobrogea cuprind patru specii de testoase, una de uscat, doua de apa dulce si una de apa sarata, patru specii de soparle si sase de serpi.

TOP