Reptilele din Delta Dunării și Dobrogea

Țestoasele din Delta Dunării și Dobrogea

Nu, țestoasele nu sunt broaște. Țestoasele sunt reptile cu o evoluție complet diferită, cu morfologie complet diferită. Această asociere, broască + țestoasă este complet eronată.

Carapacea țestoasei de apă este mai puțin bombată decât a speciilor de uscat, măsoară între 26 și 36 cm, este închisă la culoare, cu mici puncte galbene prezente de asemenea pe cap, picioare și coadă.

Carapacea acestei specii poate avea lungimi cuprinse între 14 și 30 de cm. Este de culoare maronie, cu o singură placă prezentă deasupra cozii care este scurtă si rotunjită și câte un pinten cornos pe fiecare coapsă.

Am decis să o introducem în lista noastră doar în speranța că o vom mai revedea vreodată (noi sau voi) în România. Este o prezența extrem de rară la noi, până acum existând doar 2 înregistrări ale speciei.

Specie introdusa. Țestoasa de Florida este o adiție relativ nouă la herpetofauna țării, exemplarele fiind eliberate în ultimii douăzeci de ani de foștii proprietari în toate regiunile țării, în special în interiorul și în jurul orașelor.

Cea mai veche țestoasă cunoscută până acum este Odontochelys semitestacea, adică țestoasă cu semicarapace, în vârstă de 220 milioane de ani. Este cea mai primitivă formă de țestoasă, având …

Șerpii din Delta Dunării și Dobrogea

Deși unora le inspiră o teamă ancestrală, generată de religie, superstiții și folclor greșit înțelese, șerpii sunt animale foarte evoluate, chiar dacă unele sunt veninoase, sunt inofensive atunci când sunt lăsate în pace. Șerpii au un rol foarte important în natură, ținând sub control populațiile de rozătoare și unele insecte.

Redescoperit în România în 2014, după ce nu mai fusese văzut nici un exemplar viu din 1937, Boa de nisip reintră spectaculos în fauna locală a reptilelor cu o populație de câteva zeci de exemplare.

Specie neveninoasă zveltă, cu coadă lungă și cap relativ mic. Dorsal este gri-maroniu fără pete dar juvenilii prezintă și dungi transversale. Ochii sunt proeminenți, foarte evidenți. Dacă simte un pericol …

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

Reptilele din Delta Dunării și Dobrogea cuprind patru specii de țestoase, una de uscat, două de apă dulce și una de apă sărată, patru specii de șopârle și șase de șerpi.

TOP