Crap la proțap, rețeta Danei, Mila23

crap la protap

Îl numim crap la proțap deoarece bunicii noștri îl făceau în cuptor de lemne, preparând-ul cu solzi pe pat de stuf. De la bețele de stuf așezate în tavă a fost denumit „Crap la proțap”

Timp de preparare: 1 oră

Ingrediente:

  • un crap
  • 4 cartofi
  • 2 roșii
  • câteva felii de lămâie
  • câteva fâșii de ardei gras
  • 3 linguri ulei
  • suc de roșii
  • bulion
  • usturoi 1 căpățână
  • sare
  • piper
  • câteva fire de pătrunjel

Mod de preparare:

Eviscerăm peștele, tăind-ul pe spate dar îi lăsăm solzii. Solzii de pește conțin colagen solubil în apă și veți consta în momentul servirii o gelatină foarte gustoasă formată între solzi și carnea peștelui. Crapul este mult mai gustos preparat la cuptor, cu solzi .

Crestăm peștele unde este mai gros și în crăpăturile formate introducem bucăți de usturoi, curățat și tăiat pe lung. Peștele se sărează, trebuie să își ia puțină sare înainte de a-l găti, se piperează, se unge cu ulei pe toate părțile și în crestături.

Curățăm și spălăm legumele, apoi le tăiem în bucăți potrivite.

Asezăm într-o tavă bucăți de stuf gros pe care așezăm peștele și îl introducem la cuptor, cu apă de două degete 30 de minute. Dacă apa scade, completăm cu apă pe parcursul celor 30 de minute.

Cartofi îi punem la fiert separat.

Preparăm un sos din suc de roșii, bulion, usturoi, sare, piper, ardei gras tăiat cubulețe.

După 30 de minute scoatem peștele din cuptor, adăugăm cartofii fierți, sosul și roșiile tăiate felii.

Lăsăm preparatul la cuptor 15 – 20 minute din momentul în care începe să fiarbă.

Se servește cu lămâie și pătrunjel proaspăt presărat deasupra, cu mujdei de usturoi, mămăligă, salată de varză.

Daniela Tureac

danilea tureac

Daniela Tureac

Dana este proprietara Pensiunii Alexandru si Alexandra 3* din Mila23 si provine dintr-o familie de lipoveni. Gătește personal, zi de zi, în bucătăria pensiunii, pentru clienții cazați aici. Așa că, dacă vreți să degustați "live" preparatele descrise de Dana, alegeți din programele noastre un sejur la această pensiunea și sigur veți fi încântați de bucatele ei. Cei care au fost deja aici, știu despre ce vorbesc :-).​

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP