Ciorba de somn, ca la Mila23

Povestea ciorbei de somn a Mădălinei, din Mila23

Acum 7 ani am făcut o excursie în localitatea Sfântul Gheorghe unde am gustat pentru prima dată storceacul de sturion.

Eu sunt din Mila23, iar la noi în gospodărie organizăm mese de prânz pentru turiștii care ne vizitează satul. Primul meu gând, după ce m-am întors de la Sfântu Gheorghe, a fost cum să adaptez rețeta acestei ciorbe, având în vedere că la Sf. Gheorghe se făcea cu sturion iar la noi în Mila23 nu îl avem.

Am întrebat-o pe mama dacă știe ceva și ea mi-a povestit că atunci când era mică, bunicii ei făceau o ciorbă similară dar din SOMN, deoarece somnul, mai ales cel mare, era un peste foarte apreciat de pescarii din Mila23. Cu amintirile mamei și cu căutări pe internet, am încercat tot felul de rețete, în diverse feluri, cu diverse ingredient și am (re)descoperit că se poate face o ciorbă delicioasă doar din somn.

Într-o zi am avut un grup de turiști care includea mai mulți copii iar adulții erau îngrijorați cu privire la oasele din pește. Ne-am hotărât, eu și mama, să facem această rețeta de ciorbă de somn, pentru că obișnuim să folosim doar cubulețe din fileuri de somn (fără oase), să vedem ce iese. A fost un succes uriaș, atât pentru copii cât și pentru adulți, castroanele întorcându-se uscate de la mese.

Cu timpul am mai descoperit câte o tehnică sau câte un ingredient care ne-au ajutat să facem ciorba din ce în ce mai bună! Acum este în meniul zilnic al verii, servită cu succes tuturor turiștilor care ne-au trecut pragul. Tatăl meu este pescar profesionist și tot ce prinde somn mare, mi-l aduce mie acasă 😊.

După o poveste atât de lungă, o să vă dau și rețeta de ciorbă de somn pe care o fac eu.

Rețeta ciorbei de somn, ca la Mila23

  • ingredientul principal este SOMNUL, de preferință cât mai mare, filetat și tăiat cuburi.
  • cartofi
  • ceapă
  • morcovi
  • țelină
  • smântână
  • gălbenuș de ou
  • sare
  • mărar, pătrunjel sau leuștean, după gustul fiecăruia (eu folosesc de obicei ce am proaspăt în grădina)
  • se acrește cu oțet deoarece peștele de apă dulce merge foarte bine cu oțet!

Prepararea ciorbei de somn, rețeta Mădălinei

  • Într-o oală, călesc un pic morcovul în puțin ulei, pentru culoare, apoi adaug țelina și ceapa.
  • Când s-au călit, torn apă și las la fiert pentru 15-20 min
  • După care adaug cartofii, mai las să fiarbă câteva minute.
  • Când încep cartofii să se facă adaug și somnul, care trebuie sărat un pic înainte,
  • Pun și un pic de oțet, atât pentru gust cât și pentru a da fermitate cărnii de pește
  • Când peștele este gata fiert (maxim 10 minute), dreg ciorba cu smantâna și ou,
  • Adaug verdeață la sfârșit și gata ciorba!

Dacă doriți să gustați această ciorbă, vă puteți înscrie la excursia de o zi la Mila23.

Mădălina (Madi) Buhaev

Madalina Buhaev (Madi)

Mădălina Buhaev (Madi)

Madi este o minunată lipoveancă din satul Mila23, care, alături de mama ei, gătește în gospodăria locală în care oferim mesele de prânz pentru excursiile de o zi în acest sat.
Tot în gospodăria lor avem și campările la cort din turele de canoe așa că și cei care participați la aceste ture, aveți ocazia să degustați preparate tradiționale din pește, gătite impecabil.​

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP