MIXUM | Pesto de samaldăr

Primăvara, deodată cu ghioceii, în pădurile din Dobrogea apare samaldărul (Allium siculum bulgaricum, sin. Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum), care mai poartă și denumirea de ceapă bulgărească.
Nativ în regiunea Balcanică și Crimeea, este folosit pe plan local pentru condimentarea preparatelor culinare, atât din carne cât și din legume. Poate fi folosit că atare, în stare proaspătă, uscat sau ținut la saramură.
Singurul mod în care puteți să-l obțineți este să-l culegeți singuri din pădure. Eu cel puțin, nu l-am văzut pe undeva de vânzare.
Pentru că obișnuim să ducem copiii destul de des în pădure sau alte locuri din natură, alaturi de colegii mei, în fiecare primavară adunăm samaldăr pentru salate, pentru pus la uscat sau pentru un pesto incredibil de bun și de aromat, pentru cărnuri, mai ales de oaie și vită.
Aceste ieșiri sunt un bun motiv pentru culegerea de plante sălbatice, foarte benefice sănătății dar și de a ține copiii departe de ecrane și de alte tentații ale orașului.
Am cules o cantitate bună de samaldar și acum mergem la bucătărie, să vă arat cum prepar eu un pesto din verdețuri de primăvară.
Pentru a fi siguri că nu culegeți altceva, trebuie să știți că față de frunza ghiocelului, mai lată și cu două muchii, cea din dreapta, samaladarul, cel din stânga, este mai zvelt și cu frunza în trei muchii. Desigur, îl trădează și mirosul și gustul puternic, de usturoi.

Pesto de samaldăr

Ingrediente: Samaldăr (2 părți), mărar și pătrunjel (câte o parte). În plus, ulei de măsline, oțet și sare.

Video similare

Abonați-vă la canal pentru a fi anunțați când publicăm noi episoade!

TOP