Despre țestoase

Testoasa de apa

Evoluție

Cea mai veche țestoasă cunoscută până acum este Odontochelys semitestacea, adică țestoasa cu semicarapace, în vârstă de 220 milioane de ani. Este cea mai primitivă formă de țestoasă, având carapace doar pe burtă, nu și pe spate. Descoperită în China, în 2007, această specie a oferit dovada dezvoltării carapacei din oase (coaste și coloană vertebrală) și nu din piele, ca la crocodili. Aceași dezvoltare o au în ziua de azi puii de țestoase.

O altă specie cunoscută, Proganochelys, în vârstă de 210 milioane de ani, descoperită în Germania, avea o carapace complet formată. Este posibil că evoluția de la semicarapace la carapace să se fi întâmplat în acest timp.

Ambele specii de țestoase erau marine, uscatul fiind cucerit mult mai târziu.

Astăzi, în Dobrogea și Delta Dunării

Astăzi, în Dobrogea, incluzând și Delta Dunării, avem 3 specii de țestoase: Țestoasă de apă (Emys orbicularis), Țestoasă de uscată dobrogeană (Testudo graeca) dar și o vedetă, Țestoasă de mare (Caretta caretta), care după multă vreme, a fost văzută din nou în România, la Vadu, în 2016. Deocamdată doar aceste specii, endemice, sunt în fauna locală. Este doar o chestiune de timp până vom avea în Delta Dunării speciile exotice existente deja în alte zone ale țării.

Ce fac dacă văd o țestoasă?

O admiri, poți să-i faci și fotografii, ceea ce este chiar recomandat, unele specii find identificate corect ulterior, după fotografii. În nici un caz nu o iei din habitatul ei, mai ales că poți fi mușcat. Evident că nu va fi ea cea care atacă dar se poate apăra dacă o iei în mâna.

Testoasele nu sunt jucării, nu le poți lua acasă, să le duci copiilor o jucărie vie. Nu le poți ține într-un terrariu fără să le chinui, lasă-le în natură și vino aici cât mai des, să le vezi la fața locului, libere și fericite.

Prin drumurile tale prin Dobrogea, este posibil să întâlnești pe șosea țestoasa dobrogeană,

Am o țestoasă exotică și nu o mai pot ține

Nu este nici un gest de milostenie să o arunci pur și simplu în natură, vei fi părtaș la o crimă asupra habitatului și faunei locale. Testoasele exotice nu-și au locul aici. Dacă nu o mai poți ține, apelează la un pet-shop, să te ajute să-i găsești alt stăpân.

Iliuță GOEAN

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP