Despre testoase

Testoasa de apa

Evolutie

Cea mai veche testoasa cunoscuta pana acum este Odontochelys semitestacea, adica testoasa cu semicarapace, in varsta de 220 milioane de ani. Este cea mai primitiva forma de testoasa, avand carapace doar pe burta, nu si pe spate. Descoperita in China, in 2007, aceasta specie a oferit dovada dezvoltarii carapacei din oase (coaste si coloana vertebrala) si nu din piele, ca la crocodili. Aceasi dezvoltare o au in ziua de azi puii de testoase.

O alta specie cunoscuta, Proganochelys, in varsta de 210 milioane de ani, descoperita in Germania, avea o carapace complet formata. Este posibil ca evolutia de la semicarapace la carapace sa se fi intamplat in acest timp.

Ambele specii de testoase erau marine, uscatul fiind cucerit mult mai tarziu.

Astazi, in Dobrogea si Delta Dunarii

Astazi, in Dobrogea, incluzand si Delta Dunarii, avem 3 specii de testoase: Testoasa de apa (Emys orbicularis), Testoasa de uscata dobrogeana (Testudo graeca) dar si o vedeta, Testoasa de mare (Caretta caretta), care dupa multa vreme, a fost vazuta din nou in Romania, la Vadu, in 2016. Deocamdata doar aceste specii, endemice, sunt in fauna locala. Este doar o chestiune de timp pana vom avea in Delta Dunarii speciile exotice existente deja in alte zone ale tarii.

Ce fac daca vad o testoasa?

O admiri, poti sa-i faci si fotografii, ceea ce este chiar recomandat, unele specii find identificate corect ulterior, dupa fotografii. In nici un caz nu o iei din habitatul ei, mai ales ca poti fi muscat. Evident ca nu va fi ea cea care ataca dar se poate apara daca o iei in mana.

Testoasele nu sunt jucarii, nu le poti lua acasa, sa le duci copiilor o jucarie vie. Nu le poti tine intr-un terrariu fara sa le chinui, lasa-le in natura si vino aici cat mai des, sa le vezi la fata locului, libere si fericite.

Prin drumurile tale prin Dobrogea, este posibil sa intalnesti pe sosea testoasa dobrogeana,

Am o testoasa exotica si nu o mai pot tine

Nu este nici un gest de milostenie sa o arunci pur si simplu in natura, vei fi partas la o crima asupra habitatului si faunei locale. Testoasele exotice nu-si au locul aici. Daca nu o mai poti tine, apeleaza la un pet-shop, sa te ajute sa-i gasesti alt stapan.

Iliuta GOEAN

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP