fbpx

Țestoasa de mare (Caretta caretta)

testoasa de mare
Denumire in RomânăȚestoasa de mare
Denumire in EnglezăLoggerhead Sea Turtle
Denumire stiințificăCaretta caretta
FrecvențăExtrem de rara
Activă in Delta Dunăriicând vrea ea 🙂
LungimeUneori peste 100 cm
Hranănevertebrate, pesti, amfibieni
Stare de conservare(VU) Vulnerabilă

Am decis sa o introducem in lista noastra doar in speranta ca o vom mai revedea vreodata (noi sau voi) in Romania. Este o prezenta extrem de rara la noi, pana acum existand doar 2 inregistrari ale speciei.

Ultima observatie a Testoasei de mare a fost facuta la Vadu (in sudul Deltei Dunarii), in 2016. A fost gasita pe plaja o testoata epuizata care, dupa hranire, a fost eliberata in largul marii.

Descriere

Carapacea adulților este maroniu-roșcată și poate depăși 100 cm. Capul este masiv. Toate cele patru înotătoare sunt prevăzute cu câte două gheare.

Habitat

Specie exclusiv marină. Iese pe plaje doar pentru depunerea ouălor

Răspândire

Țestoase din Marea Mediterană pătrund foarte rar în Marea Neagră.

Populație

În apele teritoriale ale țarii noastre au fost observate până în prezent două exemplare.

Amenințări

Este o specie vulnerabilă, afectată de poluare și activitățile de pescuit industrial.

Istoricul observatiilor din Marea Neagra

  • 1585 decembrie – Turcia
  • 1937 martie – Bulgaria
  • 1947 noiembrie – Bulgaria
  • 1962 septembrie – Ucraina
  • 1968 aprilie – România
  • 1981 august – Bulgaria
  • 1987 august – Bulgaria
  • 2016 septembrie – România
  • 2017 iunie – Turcia
  • 2019 martie – Georgia

Vlad CIOFLEC

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP