fbpx

Șarpele de stepă (Dolichophis caspius)

Sarpele de stepa

Descriere

Specie neveninoasă zveltă, cu coadă lungă și cap relativ mic. Dorsal este gri-maroniu fără pete dar juvenilii prezintă și dungi transversale. Ochii sunt proeminenți, foarte evidenți. Dacă simte un pericol părăseste cu mare rapiditate  zona, dar dacă este încolțit nu ezită să se apere. Adulții au dimensiuni cuprinse între 110 și 250 cm.

Împerecherea are loc în luna mai iar femela depune 5-20 de ouă în iunie-iulie, urmând ca eclozarea să aibă loc în septembrie.

Hrana

Se hrănește cu precădere cu șopârle dar exemplarele adulte pot înghiți și popândăi sau șobolani.

Habitat

Trăiește in habitate deschise precum pante stâncoase, râpe și liziere de păduri.

Răspândire

Specia se este prezentă în sudul țării, din Banat până în Dobrogea.

Populație

Populația din România număra câteva mii de indivizi.

Amenințări

Șarpele rău este o specie vulnerabilă, afectată de distrugerea, degradarea și fragmentarea habitatelor prin extinderea suprafețelor agricole, mortatitatea în traficul rutier și uciderea deliberată.

Curiozități

  • Mai este denumit și șarpele rău, în trecut se credea că este foarte periculos deoarece atunci când este încolțit, se ridică și șuieră amenințător.
  • Este cel mai rapid șarpe din Romania, atingând viteze de 5-6 m/s.

Vlad CIOFLEC

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP