Țestoasele de Florida, cu tâmple galbene sau roșii, au fost introduse în Romania prin pet shop-uri, fiind cândva o moda să tii o țestoasă în casă, în captivitate. Când proprietarii s-au plictisit de ele, le-au eliberat în natură, din “milostenie”.
Din păcate, așa au ajuns multe specii de animale și plante să fie specii “invazive”, sau, politicos numite, “introduse”, pentru că nu este vina lor. În Dobrogea, singura semnalare oficială este la Constanța, în parcul Tăbăcărie și la Microrezervatie însă până în Delta Dunării mai au doar un mic pas.
Descriere
Carapacea adulților este închisă la culoare, ovală, aplatizată și măsoară între 20 și 40 cm. Prezintă o dungă caracteristică în spatele ochiului, de culoare roșie sau galbenă.
Habitat
Prezența în bazine acvatice naturale și artificiale, stătătoare sau lin curgătoare.
Răspândire
Țestoasa de Florida este o adiție relativ nouă la herpetofauna țării, exemplarele fiind eliberate în ultimii douăzeci de ani de foștii proprietari în toate regiunile țării, în special în interiorul și în jurul orașelor.
Populație
În țara noastră trăiesc câteva sute de exemplare.
Amenințări
Această specie reprezintă ea însăși o amenințare la adresa țestoaselor autohtone cu care concurează pentru hrană și locuri de sorire.
Vlad CIOFLEC