fbpx

Țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca)

testoasa-dobrogeana
Denumire in RomânăȚestoasa de uscat dobrogeană
Denumire in EnglezăGreek Tortoise
Denumire stiințificăTestudo graeca
FrecvențăRară
Activă in Delta DunăriiAprilie – Octombrie
Lungime14 – 30 cm
Hranăvegetale si nevertebrate
Stare de conservare(VU) Vulnerabilă

Descriere

Carapacea acestei specii poate avea lungimi cuprinse între 14 și 30 de cm. Este de culoare maronie, cu o singură placă prezentă deasupra cozii care este scurtă și rotunjită și câte un pinten cornos pe fiecare coapsă.

Habitat

Populează regiunile cu tufișuri și stâncăriile dar și pădurile.

Răspândire

În România, specia trăiește exclusiv în Dobrogea. În Delta Dunării poate fi întâlnită la Pădurea Letea și pe grindurile de lângă Sfântu Gheorghe.

Populație

În România există câteva mii de exemplare.

Amenințări

Țestoasa dobrogeană este o specie periclitată, afectată de degradarea habitatelor prin extiderea suprafețelor agricole și industriale, pășunatul animalelor domestice  și colectare ilegală.

Vlad CIOFLEC

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP