Încă din copilărie am fost atrasă de gătit, chiar de la vârsta de 8 ani, când o așteptam pe mama de la muncă, cu cornulețe făcute de mine.
Ca și acum, peștele era nelipsit de pe masă, prilej perfect pentru a încerca tot felul de rețete, pe care le făceam după bunul meu plac.
Odată ajunsă în Mila23 m-am perfecționat, gătind cu plăcere pentru familie și pentru turiștii cazați la noi în pensiune.
Secretul unui preparat pescăresc fără de cusur este peștele proaspăt, și gătitul cu drag tuturor clienților care ne trec pragul, alegând sejururi de neuitat prin agenția Descoperă Delta Dunării.
Plachie de pește tradițională lipovenească:
Ingrediente:
- Pește proaspăt (somn, știucă, crap), aprox 1 kg (gata curățat)
- 6 cepe
- 2 ardei grași (dacă se poate, de diferite culori)
- Suc de roșii (de casă)
- Ulei pentru prăjit peștele
- Sare și piper
- Pătrunjel
Prepararea plachiei de pește:
Proporționăm și sărăm peștele proaspăt (crap, știucă, somn). După aproximativ o ora îl vom da prin făină și îl vom pune în uleiul încins până ce va prinde o crustă aurie.
Între timp pregătim legumele; ceapa tăiată solzișori (asemenea unei tocănițe cu ceapă), ardeii de diverse culori tăiați cubulețe, roșiile tăiate cuburi și nu în ultimul rând suc de roșii sau bulion. Legumele puțin călite se vor fierbe în sosul de roșii căruia i se adaugă sare și piper după gust.
Se adaugă și peștele prăjit, pe care îl vom da în câteva clocote, pentru a desăvârși gustul mâncării.
Presarăm pătrunjel sau leuștean verde și o servim cu mămăliguță fierbinte și, de ce nu, un ardei iute. Poftă bună!
Alexandra Butilchin