Povestea acestei ciorbe este legată de refuzul copiilor mei de a mânca frunze fierte. Îmi doream foarte mult să le ofer această infuzie atunci când primele frunze adună tot ce este mai bun din pământ, le amestecă cu primele raze de soare ale primăverii și creează un elixir de vitamine și minerale, numai bun pentru reîncărcarea proviziilor organismului, secătuit după iarnă. Așa că am compus o ciorbă, cum o știam de la bunicii mei, care toată viața au avut o grădină de zarzavaturi și legume de bază iar în fiecare primăvară făceau aceste ciorbe. Pentru ei era CIORBĂ DIN FRUNZE DE PRIMĂVARĂ și se făcea din orice amestec de frunze (comestibile) crescute atunci. Bunica mea o acrea cu borș de casă dar acum nu reușesc să mai găsesc acest borș de cumpărat și nici nu am timp să-l fac, așa că o acresc cu lămâie.
Pentru a-i convinge pe copii mei să o mănânce, am pasat-o, le-am pus un iaurt lângă și am transformat-o în ceva ce mănâncă cu placere.
Această ciorbă are un efect detoxifiant, tonifiant și vă umple de vitamine și minerale.
Nu există o rețetă standard pentru această ciorbă, important este să aveți diversitate, să nu o faceți dintr-un singur fel de frunze sau să o lăsați neacrita ori necondimentata.
Totodată este importantă și cantitatea de frunze, ați văzut în video câte frunze am pus, păreau că nu vor încăpea nicicum în acea oală. Dacă nu aveți o cantitate suficientă de frunze, în loc de ciorbă veți avea un ceai.
Ingrediente:
Toate frunzele pe care le-am folosit: stevie, lobodă, leurdă, urzici, spanac, ceapă verde, usturoi verde, busuioc, pătrunjel, leuștean sunt o sursă naturală de fibre, vitamine și minerale. Au efect antioxidat, detoxifiaza și vă refac rezervele de vitamine și minerale din organism.
Chimenul – este un super tonifiant, bogat în uleiuri esențiale, vitamine și minerale, în principal, mai conține și o bună cantitate de fier dar și compușii care ajută la fixarea fierului. Este antiinflamator și antibacterian, ajutând mult sistemele digestive și imunitar. Folosirea regulată a chimenului, precum și a altor condiment, aduce mari beneficii organismului.
Turmericul (curcuma) – originar din India, a cucerit întreagă lume atât prin calitățile sale gastronomice cât și prin proprietățile benefice asupra organismului uman. În medicina ayurvedica, turmericul este vedetă.
Este o minune a naturii, în zonele în care turmericul este prezent în alimentația zilnică, se constată o incidență foarte mică a cancerurilor. Totodată este antiinflamator, antioxidant și mai ales este dovedit ca ameliorator în afecțiuni neurodegenerative.
Calitățile gastronomice sunt fabuloase, turmericul oferind o savoare deosebită mâncărurilor. Este principalul ingredient din celebrul amestec indian, curry.
Pentru că este solubil în grăsimi, turmericul se pretează bine la condimentarea cărnurilor pentru că se va activa în prezența grăsimii din carne. Dacă îl folosiți la preparate din legume, adaugați-l de la început, în puțin ulei, pentru a-l activa.
Ienibaharul – a fost descoperit de Cristofor Columb în Jamaica în timpul celei de-a doua călătorii în America. În timpul secolului al XVII-lea, negustorii de condimente l-au asemănat cu un amestec de arome de cuișoare, scorțișoară și nucșoara. De aici, în limba engleză a primit numele de “All spice”.
Este bogat în eugenol, un compus cu proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și de combatere a cancerului.
Realizați și singuri că în total, această combinație de frunze și condimente, pe lângă hrana, oferă și foarte multe beneficii sănătății voastre.
Să fiți sănătoși, cu alimente, nu cu medicamente!
Cât vă povestesc despre ciorbă și ingredientele folosite, vă las să vă bucurați de câteva imagini pe care le-am filmat în Delta Dunării. Dacă vreți să aveți o experiență autentică în Delta Dunării, gășiți programele noastre pe https://www.descoperadeltadunarii.ro .
Mulțumesc
Abonați-vă la canal pentru a fi anunțați când publicăm noi episoade!