MIXUM | Geagic (cacık) X10 - Ce mâncăm vara pe căldură, gustos, sănătos, răcoros?

În spațiul Mediteraneean și Balcani este o rețetă foarte populară, un amestec de ingrediente pe o bază comună, cu mici variațiuni locale. Vorbim despre preparatul pe bază de lactate, iaurt sau lapte acru, castraveți, usturoi, mentă și mărar, ca rețetă de bază, apoi urmează o mulțime de variante.

În Grecia se numește tzatziki, în Bulgaria și Albania este tarator, în Macedoia este tot tarator sau taratur, în funcție de zonă. Dar aici este o poveste lungă cu numele acestui preparat, în Turcia preparatul cu numele de tarator este o pastă de nuca măcinată cu usturoi, pâine și lămâie care se servește ca sos la cărnuri (precum humusul). În Siria și Iran tarator este tot un sos pentru cărnuri, făcut cu tahini, usturoi și lămâie (fară iaurt).

Preparatul de care vorbim noi, în Dobrogea încă mai poartă numele turcesc de Geagic, în turcă se scrie cacık.

Desi prezentată pe mai toate siteurile de rețete ca o supă, este greu să o numești așa, mai ales că în zona mediteraneana, de unde provine, mesele încep cu un aperitiv iar acesta este favorit în lunile fierbinți de vară, pentru că se servește rece, din frigider. Eu personal îl încadrez la aperitive.

Desigur, poate fi făcut și ca sos dacă îl facem mai gros și merge minunat cu cărnurile grele (vită, oaie).

Mi-aș dori să-l revăd pe meniurile restaurantelor dobrogene, ca aperitiv (lăsat mai lichid, de mâncat cu lingura), în timpul verii.

INGREDIENTE

1 – Geagic “Standard”
Castraveți, iaurt, usturoi, apă, mentă, mărar, sare, ulei de măsline.

2 – varianta bulgaro-albano-macedoneană, TARATOR
Castraveți, iaurt, usturoi, apă, mentă, mărar, sare, ulei de măsline, nucă măcinată.

3 – Geagic “Oregano”
Castraveți, iaurt, usturoi, apă, oregano, mărar, sare, ulei de măsline.

4 – Geagic “Super aromat”
Castraveti, iaurt, usturoi, apa, marar, menta, patrunjel, sare, ulei de masline, telina verde (apio).

5 – Geagic “Consistent”
Castraveți, iaurt, usturoi, apă, mentă, mărar, sare, ulei de măsline, perle de brânză cu smântână

6 – Geagic “Vârtos” sau “Oios”
Castraveți, iaurt, usturoi, apă, mentă, mărar, sare, ulei de măsline, brânză veche de oaie, rasă. Mai puțină sare.

7 – Sos de iaurt
Castraveți (storși și lăsați la scurs), iaurt, usturoi, pătrunjel, mărar, sare, ulei de măsline, fulgi de chili, zatar, ienibahar, tahini.

8 – Geagic “Crocant”
Castraveți, iaurt, usturoi, apă, oregano, mentă, busuioc, mărar, sare, ulei de măsline, ardei gras și ghimbir, zeamă de lămâie.

9 – Geagic “Preferatul meu”
Castraveți, iaurt, usturoi, zer de brânză, busuioc, mentă, mărar, sare, ulei de măsline, fulgi de chili, zatar, ienibahar, zeamă de lămâie.

10 – Geagic “Aventura”
Mere verzi, iaurt, usturoi, busuioc, mărar, ulei de măsline, zeamă de lămâie, banană.

Dati SUBSCRIBE pentru a fi la curent cu ceea ce publicam!

#retete #mancare #mancaresanatoasa #retetesimple #romania #food #retetesanatoase #reteteculinare #bucatarie #nutritie #sanatate #mancarebuna #delicios #recipes #reteterapide #cooking #gustos #pasiune #poftabuna #retetecupeste #deltadunarii #mixum

Video similare

Abonați-vă la canal pentru a fi anunțați când publicăm noi episoade!

TOP