Aici, în Delta Dunării, sub denumirea de Borș de pește, puteți mânca o ciorbă delicioasă, preparată de fiecare familie după o retetea de bază veche dar rafinată de fiecare după experiența proprie. Practic nu există o rețetă standard a acestui borș dar clar, fiecare dintre noi preferăm anumite locuri în care să-l mâncam. Rețea prezentată mai jos este versiunea Ecaterinei Epifan, pe care eu o consider o bucătăreasă desăvârșită iar pensiunea ei este în topul preferințelor mele personale pentru borșul de pește (pe lângă multe alte preparate).
Iliuță Goean
Sunt întrebată frecvent: De ce BORȘ de pește? Pentru că борщ [borș], în Lipovenește înseamnă ciorbă, și nu pentru că se acrește cu borș.
Borșul de pește încă este tradițional în famila noastră pentru că am un soț pescar, o bunica de 85 de ani de la care am preluat rețetele și o fiică ce sigur le va duce mai departe.
Ca și pescuitul, turismul este pentru mine o meserie tradițională, satul nostru (Mila23) fiind vizitat de foarte mulți turiști, pasionați de pescuit și iubitori de natură.
Dar să revenim la Borșul de pește
Dimineața, când se întoarce soțul din baltă, mergem la mal și alegem peștele, în funcție de câte persoane vom fi la masă și ce ceaun folosim. La borș folosim minim patru feluri de pește, dacă nu le avem, mai bine facem altă ciorbă.
Cât timp eu pregătesc focul, legumele și ceaunul, bunica curăță peștele cu o rapiditate dobândită de-a lungul a mulți ani.
Eu curăț și tai cele câteva legume: ceapă, tăiată solzișori dar și câteva crestate cât să rămână întregi; cartofii, tăiați în patru pentru că se vor scoate pe platou împreună cu peștele; ardei gras, roșu și galben; frunze de țelină, se toacă fin.
Cât fierb legumele, spălăm peștele de sânge și solzi. Când s-au înmuiat legumele, punem peștele pe rând: capetele pe fundul ceaunului, urmate de peștele cu carnea mai tare (crap, somn, știucă, biban, lin, caras, babușcă), acum este momentul să adaugăm și roșiile, sare și oțet care au rostul de a întări carnea de pește.
După câteva colocote, când dispare spuma din borș și apar primele biluțe de grăsime deasupra, mai gustăm și adaugăm sare și oțet pentru gustul final. Asezonăm cu leuștean, neapărat din belșug, când luăm ceaunul de pe foc.
Pregătim o mămăligă, mujdei și ardei iute.
Și mâncatul borșului de pește este o poveste
Se scoate peștele pe un platou, cu cartofii și ceapa întreagă alături. Ar trebui gustată fiecare specie de pește care, deși a fiert în aceași oală, are gust diferit, iar la sfârșit se spală totul cu un castron de zeamă și un pahar de țuică, la început am uitat să menționez.
Ecaterina EPIFAN