Excursie la Caraorman

Previous
Next

Etimologia sa vine din limba turca si inseamna Padurea Neagra. Similara dar totusi diferita de mult mai celebra Padure Letea, Padurea Caraorman merita orice efort pentru a o descoperi.

Situata pe grindul cu acelasi nume, exact in centrul Deltei Dunarii, ce face parte din acelasi cordon initial care a blocat golful Tulcea in urma cu 8.000 de ani, cu grindul Letea, de aici venind flora comuna a celor doua paduri, de fapt intreaga flora a grindurilor.

Zona centrala a grindului pastreaza inca dune de nisip neacoperite de vegetatie, ceea ce inseamna ca sunt la discretia vanturilor ce le transforma permanent. Sudul grindului este ocupat de Padurea Caraorman, vestita pentru peisajele si flora deosebite.

Dupa unii autori primele asezari pe grindul Caraorman au fost ale unor cerchezi a caror activitate era destul de controversata fiind acuzati inclusiv de piraterie. Cu timpul au inceput sa se stabileasca haholii conturand satul actual. In perioada comunista au fost relocati atat romani cat si lipoveni, ca forta de munca pentru combinatul de extractie al nisipului cuartos.

Odata ajuns in portul satului, esti purtat in timp catre perioada comunista din care azi a ramas doar un peisaj industrial,  conturat de ruinele fostei exploatari de extragere a nisipului cuartos. Trecand de urmele adanci lasate de dorinta puternica pentru industrializare, descoperi un sat deltaic, cu case traditionale, cu acoperisuri de stuf si culori caracteristice haholilor si lipovenilor. Cele mai multe case sunt bine conservate si ofera imaginea unui sat autentic. Vara, ulitele cu nisip fin, aduc cel mai viu aminte de vremurile in care primele familii s-au stabilit in locul cunoscut azi ca satul Caraorman.

Padurea Caraorman – se poate ajunge la padure pe jos dar nu este recomandat (primavara este inundat iar vara este mult prea cald). Partenerii nostri locali ofera posibilitatea de a vizita padurea cu masina sau tractorul cu remorca. Punctul central de interes aici este un stejar batran, cunoscut azi ca “Stejarul ingenuncheat”, in jurul caruia s-au conturat mai multe legende locale.

Ati dedus deja ca este o padure de stejari, predomina stejarul de lunca (Quercus pedunculata) existand exemplare mai vechi de 400 de ani, pe langa plop si frasin precum si arbusti de zalog si catina rosie. Un element important al florei il constituie plantele cataratoare, liana greceasca (Periplopca graeca), hameiul, curpenul, vita de vie salbatica si iedera. Orhideele sunt prezente in numar mare primavara.

Alternanta florei, de la padure subtropicala, cu un aspect impresionant mai ales in perioada inundatiilor, pana la vegetatia desertica din zonele de intinderi de nisip creaza o biodiversitate uriasa acestui habitat.

Padurea Caraorman este monument al naturii din 1940 iar in 2000 a primit statutul de arie protejata. 

Fauna este de asemenea importanta in aceasta zona, arborii batrani oferind loc de cuibarit pentru speciile mari de pasari, ciocanitori si pasari de padure. Intre mamifere, trebuie remarcata raspandirea larga a sacalului auriu.

Nu poti pleca din Caraorman fara sa degusti savuroasele preparate traditionale, gatite intr-o gospodarie locala. Ciorba de somn, specifica ucrainienilor si diferitele feluri de preparare a crapului, carasului sau stiucii iti vor delecta simturile.

Caraorman, o asezare in inima Deltei, un sat pana la care doar cunoscatorii zonei stiu cum sa ajunga pe cele mai frumoase canale create de Dunare, impreuna cu localnicii de aici cu traditiile si obiceiurile lor in mod sigur te vor impresiona si iti vor crea amintiri puternice.

Au contribuit: Nicoleta TUDOR, Iliuta GOEAN

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP