Birdwatching - Descoperă lumea păsărilor - partea I

Birdwatching (birding), sau plăcerea de a descoperi fascinanta lume a pasărilor, este o activitate deosebit de apreciată în alte țari. Nu poate fi nimic mai frumos decât să ieși în timpul liber în natură, să observi ce se întâmplă în jururl tău, să înțelegi ceea ce observi. Pasările au o multitudine de specii ce abia așteaptă să fie descoperite.

Înseamnă să observi pasările și nu doar să le vezi ci să înveți să determini speciile, vârstele, sexul pasărilor. Să-ți notezi toate aceste observații și în curând vei avea o bază de date care te vă ajuta mult în explorările viitoare, să împărtășești aceste date cu comunitățile de păsărari din tară sau din lume, pentru a crea o mare bază de date publică (vezi ROMBIRD)

Cândva, oamenii erau atenți la tot ce se întâmplă în jurul lor, ce pasări sau alte animale îi înconjurau și ce comportament aveau. Așa au învățat că urmează să ploua când zboară rândunelele la rasul apei sau al pământului, că vine frigul când se îngroapă furnicile etc. După revoluția industrială, oamenii au devenit mai atașați de mașinile și aparatele lor electronice decât de natură și asta a lăsat o gravă amprenta asupra planetei. Este timpul să ne uitam puțin în jurul nostru și să vedem că nu suntem singurii (deocamdată) ocupanți ai Terrei, să înțelegem rolul și locul fiecăruia în natură.

Pentru a observa pasările nu trebuie să fii neapărat un om de știință, nu ai nevoie de studii speciale, o faci doar din pasiune, din plăcere, înveți din mers.

Te-a atras natura de mic? Observai pasările și animalele în copilărie? Acum de ce nu o mai faci?

Știi că în Romania sunt peste 400 de specii de pasări? Știi să numești 10 specii de pasări (exclude-le pe cele de curte)?

Câte specii de pasări ai observat când ai fost ultima dată într-un parc? Hm, nu știi!

Ai văzut filmul?

Un film celebru pe acest subiect este The Big Year, după o carte scrisa de Mark Obmascik, The Big Year: A Tale of Man, Nature and Fowl Obsession. După ce îl vezi, iți vei dori să încerci.

Cum începi:

În primul rând ai nevoie de un echipament otpic minim, un BINOCLU. Cele mai folosite modele sunt 8X40, ideal ar fi să fie foarte ușor, să nu-l simți după o zi de purtat la gât. Acum există binocluri decente, la prețuri acceptabile, în jur de 60-80 euro. Mai târziu o să vrei și o lunetă dar, despre asta, discutăm în alt articol.
Un DETERMINATOR, adică un ghid al pasărilor, care te vă ajuta să identifici corect speciile văzute. Găsești determinator în limba româna pe siteul Societatii Ornitologice Romane , dacă preferi varianta tipărită. Daca preferi varianta electronică, există și aplicații pe telefon, gratuite sau cu plată. Un simplu search pe net îți va deschide calea :-).
Te mai ajută un carnet în care să-ți notezi observațiile, desigur, în ziua de azi exista și nenumărate soluții electronice, aplicații pentru telefon / tabletă în care iți poți face liste, unele chiar cu marcarea punctului GPS al observației.
O cameră foto este de asemenea foarte utilă pentru a putea analiza ulterior pasările văzute, specii rare sau subspecii pot fi identificate foarte greu fără o fotografie, că să nu mai vorbim de dovezi :-). Depinde de tine cât vrei să investești la acest capitol, dacă vrei fotografii de înaltă calitate sau doar fotografii documentare, pentru identificarea speciilor.

Apoi ai nevoie de informații din teren, ar trebui să știi la ce să te aștepți în zona în care mergi. Cel mai bun teren de observație este cel de lângă tine, de multe ori poți avea suprize foarte plăcute în drum spre casă sau serviciu. Cunosc oameni care își fac turele de birding de acasă până la serviciu, mergând pe jos dimineața, prin parcuri sau zone naturale, cu un mic binoclu și o camera foto după ei. Este surprinzător câte specii reușesc să observe de-a lungul unui an.

Pasul următor sunt călătoriile pentru Descoperirea Pasărilor. În România, destinația numărul 1 este clar Dobrogea, incluzând și Delta Dunării. Uite, ți-am pregătit noi o listă cu pasările din Delta Dunării și Dobrogea, studiaz-o și descoperă ce pasări poți vedea în fiecare lună.

Incearca Tururile noastre de Birdwatching aici.

Orice excursie sau călătorie în natură poate fi o tură de observare a pasărilor atâta timp cât atenția ta se îndreaptă spre acest lucru. Pentru început, până ajungi să vezi toate speciile comune, orice excursie sau sejur în Delta Dunării poate însemna descoperirea a 30-100 de specii noi pentru tine, poți cere ajutorul ghizilor noștri pentru acest lucru și te vor îndruma. Toți cunosc speciile comune și sunt antrenați să le vadă, se le dibuiască prin vegetația Deltei. Mai târziu, pentru speciile mai delicate, mai greu de identificat și pentru aprofundarea subiectului, vei avea nevoie de ghizii noștri specialiști de birdwatching. Până atunci, anunță-ne dacă găsești specii mai rare și postează observațiile tale, chiar și comune, pe pagina noastră de Facebook, ai linkul puțin mai jos.

Am început, am văzut primele 100 de specii, ce urmează? (vei citi în Partea a II-a a acestui articol).

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP