Tulcea, un oraș cu o istorie foarte bogată, merită să-i acordăm puțină atenție, măcar pentru o scurtă vizită.
Având în vedere că orașul este mic, mai toate punctele de interes se află în imediată vecinătate a centrului orașului. O vizită poate începe de la:
Monumentul Eroilor – aflat în punctul cel mai înalt din vecinătatea Dunării, oferă o largă panorama asupra orașului Tulcea și a unei părți a brațului Tulcea. Este situat în capătul de sus al străzii Gloriei, ce începe chiar de la sensul giratoriu de lângă Hotel Delta (din orice direcție veniți, mergeți drept până ajungeți la Hotel Delta iar de acolo totul va fi mult mai ușor). Monumentul a fost ridicat în cinstea soldaților români ce au luptat în Războiul de Independență și pentru a comemora unirea Dobrogei cu România. Însuși Carol I a fost cel care a pus piatra de temelie a monumentului (1879).
În același loc gășiți și Muzeul de Istorie și Arheologie precum și ruinele Cetății Aegyssus.
Muzeul este organizat în două pavilioane – primul păstrat în formă din 1975, anul înființării acetui muzeu, adăpostește vestigii din epocile greco-română, româno-bizantină, medievală timpurie și evul mediu dezvoltat; al doilea , reorganizat radical în 1995, este rezervat preistoriei și protoistoriei Nordului Dobrogei (parter) și expozițiilor temporare (etaj).
Muzeul oferă vizitatorilor imaginea succesivă a trecutului istoric al teritoriului de la Gurile Dunării, din cele mai vechi timpuri și până în perioda evului mediu dezvoltat. În expoziția permanentă și în depozite se conservă un bogat patrimoniu arheologic – aproape 90.000 de piese arheologice, numismatice și epigrafice- rezultat în principal, din cercetările arheologice efectuate în a doua parte a sec.XX în Nordul Dobrogei; unele dintre piesele din colecțiile muzeului sunt de importanță națională și chiar europeană.
Coborând de pe Dealul Monumentului, puteti face o oprire și la
Muzeul de Etnografie și Artă Populară
Sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară (fostul sediu al Băncii Naționale a României – Agenția Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, împreună cu alte construcții, exemple valoroase ale arhitecturii de forme naționale.
Chiar vis- a vis de acesta, în diagonală, se află
Centrul Muzeal Ecoturistic – Delta Dunării, ce include și Acvariul din Tulcea
Centrul cuprinde o expoziție permanentă, ce prezintă în principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent în Rezervația Biosferei Delta Dunării, un acvariu public și diverse expoziții temporare. Într-un decor ce redă cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunării și Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum și altor arii protejate de importantă națională din Podișul Dobrogei, cum ar fi Parcul Național Munții Măcinului, expoziția permanentă permite descoperirea diversității biologice ridicate a celor două unități geografice prin prezența a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de păsări și 12 specii de mamifere expuse în diverse ipostaze și relații ecologice. Tot aici aveți posibilitatea de a cunoaște păsările declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel național și european, speciile dispărute din spațiul deltaic și dobrogean, speciile nou pătrunse în fauna deltei, dar și aspecte din viață lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.
Acvariul este dotat cu instalații moderne și are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezintă o colecție formată din 24 specii de pești indigeni întâlniți în Delta Dunării și Marea Neagră, 23 specii de pești de recif, 8 specii de nevertebrate marine și 12 specii de corali aduse din Indonezia. Acvariile cu specii de pești și nevertebrate întâlnite în recifele de corali constituie o premieră pentru Tulcea, și chiar pentru România, amenajate într-un spațiu public. Printr-un sistem de două acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveți posibilitatea de a experimenta, aflându-vă pentru câteva minute în mijlocul unui recif, înconjurați de rechini, pești și corali cu forme și culori variate și impresionante, ce va vor încânta privirile. Aceleași senzații le puteți trăi și parcurgând tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, în care sunt prezențați sturionii, considerați a fi printre cei mai primitivi pești care mai trăiesc azi pe glob, și anghilele, cunoscute datorită particularității reproducerii lor biologice.
Exact în spatele Centrului Muzeal se află și
Muzeul de Artă
Găzduit într-o frumoasă clădire monument de patrimoniu arhitectural, construit în stil neoclasic, Muzeul de Artă din Tulcea deține colecții de pictură, sculptură, icoane, grafică, artă decorativă și orientală, plăci de gravură.
Istoricul clădirii :
– a fost ridicată între anii 1863-1865, că Palat Administrativ al Sângeacului de Tulcea, denumit atunci și Conacul Pașei;
– după reunirea Dobrogei cu țară, devine în 1878 sediul Prefecturii Județului Tulcea, având la parter Tribunalul Județului, Corpul Portareilor și Curtea de jurați;
– între 1950-1970, a funcționat că Sfatul Popular Raional Tulcea;
– devine sediul Muzeului de Artă la dată de 23 august 1982.
Patrimoniul muzeal:
Muzeul de Artă Tulcea se mândrește cu ocrotirea unui patrimoniu important care a crescut constant, mai cu seamă în ultimii zece ani, de la 4.365 la finele anului 1991, la 7.015 lucrări la ora actuală, astfel încât deține șapte colecții, după cum urmează:
1. colecția de pictură modernă și contemporană (932 lucrări)
2. colecția de sculptură modernă și contemporană (420 lucrări)
3. colecția de icoane din secolele XVIII, XIX și XX (797 lucrări)
4. colecția de grafică modernă și contemporană (4.016 lucrări)
5. colecția de plăci de gravură, unică în țară (400 lucrări)
6. colecția de artă orientală din sec. XVIII și XIX (311 piese)
7. colecția de artă decorativă din secolele XVIII, XIX și XX (139 piese)
După cum vedeți, o scurtă vizită în Tulcea, ar putea să însemne o zi foarte plină.
Iți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.