Tulcea City Break

Tulcea, un oras cu o istorie foarte bogata, merita sa-i acordam putina atentie, macar pentru o scurta vizita.

Avand in vedere ca orasul este mic, mai toate punctele de interes se afla in imediata vecinatate a centrului orasului. O vizita poate incepe de la:

Monumentul Eroilor – aflat in punctul cel mai inalt din vecinatatea Dunarii, ofera o larga panorama asupra orasului Tulcea si a unei parti a bratului Tulcea. Este situat in capatul de sus al strazii Gloriei, ce incepe chiar de la sensul giratoriu de langa Hotel Delta (din orice directie veniti, mergeti drept pana ajungeti la Hotel Delta iar de acolo totul va fi mult mai usor).  Monumentul a fost ridicat in cinstea soldatilor romani ce au luptat in Razboiul de Independenta si pentru a comemora unirea Dobrogei cu Romania.  Insusi Carol I a fost cel care a pus piatra de temelie a monumentului (1879).

In acelasi loc gasiti si Muzeul de Istorie si Arheologie precum si ruinele Cetatii Aegyssus.

Muzeul este organizat in doua pavilioane – primul pastrat in forma din 1975, anul infiintarii acetui muzeu, adaposteste vestigii din epocile greco-romana, romano-bizantina, medievala timpurie si evul mediu dezvoltat; al doilea , reorganizat radical in 1995, este rezervat preistoriei si protoistoriei Nordului Dobrogei (parter) si expozitiilor temporare (etaj).
Muzeul ofera vizitatorilor imaginea succesiva a trecutului istoric al teritoriului de la Gurile Dunarii, din cele mai vechi timpuri si pana in perioda evului mediu dezvoltat. In expozitia permanenta si in depozite se conserva un bogat patrimoniu arheologic – aproape 90.000 de piese arheologice, numismatice si epigrafice- rezultat in principal, din cercetarile arheologice efectuate in a doua parte a sec.XX in Nordul Dobrogei; unele dintre piesele din colectiile muzeului sunt de importanta nationala si chiar europeana.

Coborand de pe Dealul Monumentului, putetiface o oprire si la

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Sediul Muzeului de Etnografie si Arta Populara (fostul sediu al Bancii Nationale a Romaniei – Agentia Tulcea) este unul dintre edificiile publice emblematice pentru Tulcea, constituind, impreuna cu alte constructii, exemple valoroase ale arhitecturii de forme nationale.

  • Constructia are la baza un proiect elaborat in 1924 si a fost ridicata in perioada interbelica (1924-1927), deci, la finele epocii de manifestare a curentului national in arhitectura Romaniei.
  • Imobilul are o compozitie echilibrata generata si de pozitionarea intr-o intersectie, dar si de functionalitatea initiala.
  • Acest edificiu public poate fi considerat un exemplar reusit al arhitecturii moderne, edificate pe valorile celei traditionale, ce a marcat prima parte a secolului al XX-lea.
  • Patrimoniul Muzeului de Etnografie si Arta Populara reflecta, prin diversitatea colectiilor, un model cultural unic generat de convietuirea etnica dintre romani si celelalte populatii.
  • Cele aproximativ 8000 de piese alcatuiesc un fond etnografic inestimabil decodificabil in cadrul colectiilor de arta populara si port popular, etnografie si foto-document.

Chiar vis- a vis de acesta, in diagonala, se afla

Centrul Muzeal Ecoturistic – Delta Dunarii, ce include si Acvariul din Tulcea

Centrul cuprinde o expozitie permanenta, ce prezinta in principal elemente caracteristice patrimoniului natural existent in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, un acvariu public si diverse expozitii temporare. Intr-un decor ce reda cu fidelitate habitate specifice Deltei Dunarii si Complexului Lagunar Razim-Sinoie, precum si altor arii protejate de importanta nationala din Podisul Dobrogei, cum ar fi Parcul National Muntii Macinului, expozitia permanenta permite descoperirea diversitatii biologice ridicate a celor doua unitati geografice prin prezenta a 46 specii de plante, 3 specii de reptile, 44 specii de pasari si 12 specii de mamifere expuse in diverse ipostaze si relatii ecologice. Tot aici aveti posibilitatea de a cunoaste pasarile declarate monumente ale naturii, speciile de animale rare protejate la nivel national si european, speciile disparute din spatiul deltaic si dobrogean, speciile nou patrunse in fauna deltei, dar si aspecte din viata lor prin intermediul filmelor dispuse de-a lungul traseului de vizitare.

Acvariul este dotat cu instalatii moderne si are o capacitate de stocare a apei de 150 tone. Prezinta o colectie formata din 24 specii de pesti indigeni intalniti in Delta Dunarii si Marea Neagra, 23 specii de pesti de recif, 8 specii de nevertebrate marine si 12 specii de corali aduse din Indonezia. Acvariile cu specii de pesti si nevertebrate intalnite in recifele de corali constituie o premiera pentru Tulcea, si chiar pentru Romania, amenajate intr-un spatiu public. Printr-un sistem de doua acvarii cilindrice, dispuse concentric, aveti posibilitatea de a experimenta, aflandu-va pentru cateva minute in mijlocul unui recif, inconjurati de rechini, pesti si corali cu forme si culori variate si impresionante, ce va vor incanta privirile. Aceleasi senzatii le puteti trai si parcurgand tunelul aferent celui mai mare bazin din acvariu, in  care sunt prezentati sturionii, considerati a fi printre cei mai primitivi pesti care mai traiesc azi pe glob, si anghilele, cunoscute datorita particularitatii reproducerii lor biologice.

Exact in spatele Centrului Muzeal se afla si

Muzeul de Arta

Gazduit intr-o frumoasa cladire monument de patrimoniu arhitectural, construit in stil neoclasic, Muzeul de Arta din Tulcea detine colectii de pictura, sculptura, icoane, grafica, arta decorativa si orientala, placi de gravura.
Istoricul cladirii :
– a fost ridicata intre anii 1863-1865, ca Palat Administrativ al Sangeacului de Tulcea, denumit atunci si Conacul Pasei;
– dupa reunirea Dobrogei cu tara, devine in 1878 sediul Prefecturii Judetului Tulcea, avand la parter Tribunalul Judetului, Corpul Portareilor si Curtea de jurati;
– intre 1950-1970, a functionat ca Sfatul Popular Raional Tulcea;
– devine sediul Muzeului de Arta la data de 23 august 1982.

Patrimoniul muzeal:

Muzeul de Arta Tulcea se mandreste cu ocrotirea unui patrimoniu important care a crescut constant, mai cu seama in ultimii zece ani, de la 4.365 la finele anului 1991, la 7.015 lucrari la ora actuala, astfel incat detine sapte colectii, dupa cum urmeaza:
1. colectia de pictura moderna si contemporana (932 lucrari)
2. colectia de sculptura moderna si contemporana (420 lucrari)
3. colectia de icoane din secolele XVIII, XIX si XX (797 lucrari)
4. colectia de grafica moderna si contemporana (4.016 lucrari)
5. colectia de placi de gravura, unica in tara (400 lucrari)
6. colectia de arta orientala din sec. XVIII si XIX (311 piese)
7. colectia de arta decorativa din secolele XVIII, XIX si XX (139 piese)

Dupa cum vedeti, o scurta vizita in Tulcea, ar putea sa insemne o zi foarte plina.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP