Satul Mila23 - in mijlocul Deltei Dunarii

Previous
Next

Intre multele destinatii de vacanta din Delta Dunarii, satul Mila 23, cu cei aproximativ 450 de locuitori ai sai, are un farmec aparte. Este localitatea care infatiseza cel mai fidel specificul satului lipovenesc din Delta Dunarii. In ultimii ani, satul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa din punct de vedere turistic, datorita pozitiei foarte favorizate, exact in centrul Deltei Dunarii.

Istoric

Fondarea satului Mila 23 se pierde in vremuri inca nedeslusite, astfel, foarte aprope de acest sat, in locul numit Taraschina, sapaturile arheologice realizate in colaborare cu arheologi din Franta au scos la iveala artefacte datand din perioada culturii Gumelnita, mai precis perioada 4.400-4.300 i.Hr. Dupa ce au fost supuse studiilor riguroase, artefactele descoperite au demonstrat ca principala ocupatie a locuitorilor zonei era agricultura si, in paralel, cresterea animalelor. Practic, in urma descoperirilor arheologice se poate proba continuitatea locuirii pe aceste meleaguri, in ciuda faptului ca Delta Dunarii este cea mai tanara portiune de pamant romanesc.

Pana la saparea canalului Sulina si amenajarea sa pentru navigatie, Mila 23 era un punct foarte important pentru navigatie, loc de popas pentru barcile si corabiile aflate pe drumul dintre Sulina si Tulcea. Numele satului vine chiar de la marcajul naval al Milei 23, adica distanta de la Sulina (Mila 0) pana aici. In vremea cand barcile se deplasau cu ajutorul vaslelor, Mila23 se afla la jumatatea distantei dintre Tulcea si Sulina si reprezenta distanta pe care se vaslea o zi intreaga asa ca majoritatea barcilor care mergeau spre sau de la Tulcea, opreau o noapte in acest loc.

In trecut, pana sa fie construita “platforma”, teren inaltat dupa marile inundatii din 1970 si 1974, satul era format din catune imprastiate de-a lungul bratului Sulina sau a altor canale. Astfel zona aflata exact pe malul opus actualei pozitii a satului se numea Fantana Dulce iar asezarea mai mare, cele mai multe case, erau in aval de intersectia cu canalul Eracle, pe ambele maluri ale bratului Sulina.

Dupa 1980, datorita faptului ca intre anii 1968 – 1980, importante suprafete de Delta, din zona Pardina – Stipoc au fost desecate iar pescarii din aceste zone, ramasi fara zone de pescuit s-au retras catre zona Milei 23, construindu-si case alaturi de sinistratii inundatiilor si de vechii locuitori ai acestei portiuni de sat, pe platforma inaltata artificial. Astfel, fostele vetre ale satucelor s-au uitat iar satul a primit o noua locatie, pe malul drept al Dunarii Vechi.

In prezent

Mai toate casele vechi din acest sat sunt de origine lipoveneasca, cosntruite din materiale naturale, vopsite in culorile traditionale ale lipovenilor, alb si albastru “siniliu”. Daca cei apropiati bisericii sustin ca aceasta culoare vine de la cea a cerului si simbolizeaza apropierea de Dumnezeu, localnicii sustin ca aceasta culoare este si o buna aparare impotriva tantarilor care nu suporta aceasta nuanta de albastru.

Satenii sunt printre cei mai iscusiti pescari din Delta Dunarii, iar manuirea vaslelor este o alta faima a locuitorilor acestui sat. Aceasta faima a capatat, in ultimele decenii, cu ajutorul catorva localnici, renume mondial. De la Mila 23 au plecat in anii ’60 mai multi canoisti si caiacisti care au adus Romaniei un numar impresionat de medalii olimpice, mondiale si europene. Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut dintre cei care au fost luati din barcile lor pescaresti de antrenori de caiac si de canoe din Bucuresti si au devenit, in scurt timp, campionii invincibili. Alaturi de Patzachin s-au mai aflat canoistul Serghei Covaliov si caiacistele Agafia Buhaev si Culina Popov. Acesti mari sportivi au rude apropiate in satul Mila 23. Acestea le deapana turistilor veniti in vacanta aici povesti fascinante din copilaria acestor mari sportivi. Din pacate, in ultimii ani, multe constructii moderne nu respecta linia traditionala de arhitectura locala si strica farmecul acestui loc minunat. Marele avantaj al turismului local este faptul ca prin finantarile obtinute, s-a creat reteaua de apa curenta menajera de care beneficiaza toate casele din sat.

Satul are acum locatii de cazare de la 2 la 4 stele, multi localnici mutandu-si domeniul de activitate din pescuit in turism. Afluxul tot mai mare de turisti dornici sa descopere magia Deltei intr-un sat lipsit de zgomotul masinilor, al oraselor mari, intr-un sat cu oameni diferiti de cei pe care ii cunoasteti, linistiti si lipsiti de stresul citadin.

Echipa de bucatarese care participa la concursurile anuale D’ale Gurii Dunarii au castigat doi ani consecutiv locul I. Pe langa aceasta, in sat sunt si doua coruri lipovenesti, Sinicika si Rusalka, ce participa adesea la concursuri si festivaluri.

Imprejurimi

Pozitia favorizata a acestui loc, permite turistilor sa viziteze o mare parte a Deltei Dunarii. Astfel, se pot face excursii atat inspre zona Caraorman, cu trecere prin Crisan, in zona lacului Fortuna iesind din Mila 23 pe canalul Sontea, in zona Matita – Merhei intrand dinspre Eracle – Lopatna, in complexul de lacuri Trei Iezere, Radacinos, Bogdaproste sau in zona gridnului Stipoc unde se afla si manastirea Sf Atanasie sau se pot face excursii de vizitare a Padurii Letea.

Namarul mare de vietuitoare ce traiesc in aceasta zona, fac din Mila 23 o “tinta” pentru turistii interesati sa vada pasari si animale, birdwatcheri si fotografi de natura. Astfel, colonia de pelicani din zona Rosca – Buhaiova, aflata la mica distanta de sat, ofera spectacole grandioase, stoluri mari de pelicani ce survoleaza satul si imprejurimile.

Daca toate acestea vi s-au parut interesante, cautati pe site ofertele noastre in satul Mila 23 si va vom ajuta sa descoperiti Delta Dunarii.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP