Satul Mila23 - în mijlocul Deltei Dunării

Previous slide
Next slide

Între multele destinații de vacanță din Delta Dunării, satul Milă 23, cu cei aproximativ 450 de locuitori ai săi, are un farmec aparte. Este localitatea care înfățișeză cel mai fidel specificul satului lipovenesc din Delta Dunării. În ultimii ani, satul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă din punct de vedere turistic, datorită poziției foarte favorizate, exact în centrul Deltei Dunării.

Istoric

Fondarea satului Mila 23 se pierde în vremuri încă nedeslușite, astfel, foarte aprope de acest sat, în locul numit Taraschina, săpăturile arheologice realizate în colaborare cu arheologi din Franța au scos la iveală artefacte datând din perioada culturii Gumelnița, mai precis perioada 4.400-4.300 i.Hr. După ce au fost supuse studiilor riguroase, artefactele descoperite au demonstrat principala ocupație a locuitorilor zonei era agricultura și, în paralel, creșterea animalelor. Practic, în urma descoperirilor arheologice se poate proba continuitatea locuirii pe aceste meleaguri, în ciuda faptului Delta Dunării este cea mai tânără porțiune de pământ românesc.

Până la săparea canalului Sulina și amenajarea sa pentru navigație, Milă 23 era un punct foarte important pentru navigație, loc de popas pentru bărcile și corăbiile aflate pe drumul dintre Sulina și Tulcea. Numele satului vine chiar de la marcajul naval al Milei 23, adică distanță de la Sulina (Milă 0) până aici. În vremea când bărcile se deplasau cu ajutorul vâslelor, Mila23 se află la jumătatea distanței dintre Tulcea și Sulina și reprezenta distanța pe care se vâslea o zi întreagă așa majoritatea bărcilor care mergeau spre sau de la Tulcea, opreau o noapte în acest loc.

În trecut, până fie construităplatforma“, teren înălțat după marile inundații din 1970 și 1974, satul era format din cătune împrăștiate de-a lungul brațului Sulina sau a altor canale. Astfel zona aflată exact pe malul opus actualei poziții a satului se numea Fântâna Dulce iar așezarea mai mare, cele mai multe case, erau în aval de intersecția cu canalul Eracle, pe ambele maluri ale brațului Sulina.

După 1980, datorită faptului între anii 1968 – 1980, importante suprafețe de Delta, din zona Pardina – Stipoc au fost desecate iar pescarii din aceste zone, rămași fără zone de pescuit s-au retras către zona Milei 23, construindu-și case alături de sinistrații inundațiilor și de vechii locuitori ai acestei porțiuni de sat, pe platforma înălțată artificial. Astfel, fostele vetre ale satucelor s-au uitat iar satul a primit o nouă locație, pe malul drept al Dunării Vechi.

În prezent

Mai toate casele vechi din acest sat sunt de origine lipovenească, construite din materiale naturale, vopsite în culorile tradiționale ale lipovenilor, alb și albastru “siniliu”. Dacă cei apropiați bisericii susțin această culoare vine de la cea a cerului și simbolizează apropierea de Dumnezeu, localnicii susțin această culoare este și o bună apărare împotriva țânțarilor care nu suportă această nuanță de albastru.

Sătenii sunt printre cei mai iscusiți pescari din Delta Dunării, iar mânuirea vâslelor este o altă faimă a locuitorilor acestui sat. Această faima a căpătat, în ultimele decenii, cu ajutorul câtorva localnici, renume mondial. De la Mila 23 au plecat în anii ’60 mai mulți canoisti și caiacisti care au adus României un număr impresionat de medalii olimpice, mondiale și europene. Ivan Patzaichin este cel mai cunoscut dintre cei care au fost luați din bărcile lor pescărești de antrenori de caiac și de canoe din București și au devenit, în scurt timp, campionii invincibili. Alături de Patzaichin s-au mai aflat canoistul Serghei Covaliov și caiacistele Agafia Buhaev și Culina Popov. Acești mari sportivi au rude apropiate în satul Mila 23. Acestea le deapănă turiștilor veniți în vacanță aici povești fascinante din copilăria acestor mari sportivi. Din păcate, în ultimii ani, multe construcții moderne nu respectă linia tradițională de arhitectură locală și strică farmecul acestui loc minunat. Marele avantaj al turismului local este faptul prin finanțările obținute, s-a creat rețeaua de apă curentă menajeră de care beneficiază toate casele din sat.

Satul are acum locații de cazare de la 2 la 4 stele, mulți localnici mutânduși domeniul de activitate din pescuit în turism. Afluxul tot mai mare de turiști dornici descopere magia Deltei într-un sat lipsit de zgomotul mașinilor, al orașelor mari, într-un sat cu oameni diferiți de cei pe care îi cunoașteți, liniștiți și lipsiți de stresul citadin.

Echipa de bucătărese care participa la concursurile anuale D’ale Gurii Dunării au câștigat doi ani consecutiv locul I. Pe lângă aceasta, în sat sunt și două coruri lipovenești, Sinicika și Rusalka, ce participa adesea la concursuri și festivaluri.

Împrejurimi

Poziția favorizată a acestui loc, permite turiștilor viziteze o mare parte a Deltei Dunării. Astfel, se pot face excursii atât înspre zona Caraorman, cu trecere prin Crișan, în zona lacului Fortuna ieșind din Milă 23 pe canalul Sontea, în zona Matița – Merhei intrând dinspre Eracle – Lopatna, în complexul de lacuri Trei Iezere, Rădăcinos, Bogdaproste sau în zona gridnului Stipoc unde se află și mănăstirea Sf Atanasie sau se pot face excursii de vizitare a Pădurii Letea.

Namarul mare de viețuitoare ce trăiesc în această zona, fac din Mila 23 o “țintă” pentru turiștii interesați vadă păsări și animale, birdwatcheri și fotografi de natură. Astfel, colonia de pelicani din zona Roșca – Buhaiova, aflată la mică distanță de sat, oferă spectacole grandioase, stoluri mari de pelicani ce survolează satul și împrejurimile.

Dacă toate acestea vi s-au părut interesante, căutați pe site ofertele noastre în satul Mila 23 și vom ajută descoperiți Delta Dunării.

Iți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP