Primăvară în Delta Dunării

Previous slide
Next slide

Primăvara este cu siguranță cel mai bun sezon pentru vizitarea Deltei Dunării.

Nimic nu se compară cu o excursie în Delta Dunării atunci când natura pornește în forță într-o nouă aventură de un an. Vegetația explodează odată cu încălzirea vremii, păsările migratoare se întorc pe locurile de cuibărit, multe alte specii nordice pot fi întâlnite în timpul migrației, nivelul apei este în general crescut oferind un spectacol inedit de păduri inundate în care forfotesc peștii în căutarea locurilor de depunere a icrelor.

Vegetația:

Încă din martie vegetația malurilor începe să-și revină la viață, timid, încep să apară frunzele în copaci, iarba și florile primăvăratice.

Prin aprilie avem un spectacol galben, înflorirea zălogilor urmată aproape imediat de înflorirea irișilor de baltă. Încep să apară primele “vegetale” acvatice.

În luna mai deja totul este verde, cresc stuful și papura, după jumatea lui mai înfloresc deja nuferii iar malurile sunt pline de flori de primăvară.

Păsările:

Toate păsările sunt în mare vervă, atât cele care au iernat în Delta Dunării cât și cele ce vin pentru cuibărit sau sunt în pasaj. Masculii sunt deja îmbrăcați în penajul nupțial, cel mai spectaculos penaj din tot anul. Tot interesul lor este acordat împerecherii sau construcției cuibului iar noi ne putem apropia de ele mai mult decât de obicei pentru a le vedea mai bine, pentru a le putea studia comportamentul sau să le fotografiem. Vedetele Deltei, pelicanii, sunt și ei prezenți, cei comuni veniți din Africa, flămânzi, fac hore mari de hrănire iar cei creți deja cară hrană puișorilor ieșiți din ouă.

În jur de 200 de specii de păsări pot fi văzute primăvară, în timpul migrației, în Delta Dunării.

Dar de ce primăvară?

  • Primăvară păsările sunt în migrație, poți vedea o mulțime de specii nordice ce se îndreaptă spre locurile de cuibărit, în stoluri.
  • Primăvara păsările sunt în penaj nupțial, un penaj deosebit de spectaculos.
  • Primăvara cântă pasaroii (masculii păsărilor :-)), în chemarea femelelor.
  • Primăvara păsările au dansuri nupțiale, uneori desosebit de spectaculoase.
  • Primăvara vegetația revine la viață, asistăm la adevărate spectacole ale naturii, înmugurirea, înflorirea, dezvoltarea frunzișului copacilor și arbuștilor Deltei.
  • Primăvara avem spectacolul înfloririi irișilor de baltă, al zălogilor, al nuferilor, al ghioceilor de apă și a altor flori ce nu pot fi admirate în prea multe locuri.
  • Primăvara la Letea este ceva de vis, covoare de orhidee sălbatice înfloresc pe pajiștile palustre (noi știm unde :-)), vegetația deșertică este în plină expansiune iar armăsarii cailor liberi își păzesc cu strășnicie haremurile etalandu-se în mare forță.
  • Primăvara nu sunt țânțari.
  • Primăvara este prohibiție la pescuit și asta înseamnă o circulație foarte redusă a bărcilor, este liniște iar natura nu este deranjată de nici un zgomot.
  • Primăvara avem inundațiile naturale, fenomen foarte benefic pentru natura Deltei, acest lucru ne permite să explorăm zone care altă dată nu ne sunt accesibile, zone foarte spectaculoase.
  • Primăvara peștii ies la “bătaie” adică la depunerea icrelor și putem vedea monștrii acvatici în ape de numai câțiva centimetri.
  • Primăvara, pelicanii comuni sosiți din Africa sunt lihniți de foame și fac adevărate spectacole pescuind în grupuri mari fără să se jeneze de apropierea unor bărci, dacă sunt conduse de ghizi cu experiență care știu cum să se apropie fără să-i sperie, fără să-i streseze.
  • Primăvara avem temperaturi foarte plăcute excursiilor, nu e nici frig, nici cald ci numai plăcut pentru o excursie cu o barcă deschisă din care poți auzi cântecul păsărilor, poți simți mirosul florilor și adierea vântului cald de primăvară.

Cu siguranță o excursie în Delta Dunării, în primăvară, va fi pt voi o revelație asupra imaginii Deltei Dunării, altfel decât o știm din cărți și povești.

Iți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP