Primavara in Delta Dunarii

Previous
Next

Primavara este cu siguranta cel mai bun sezon pentru vizitarea Deltei Dunarii.

Nimic nu se compara cu o excursie in Delta Dunarii atunci cand natura porneste in forta intr-o noua aventura de un an. Vegetatia explodeaza odata cu incalzirea vremii, pasarile migratoare se intorc pe locurile de cuibarit, multe alte specii nordice pot fi intalnite in timpul migratiei, nivelul apei este in general crescut oferind un spectacol inedit de paduri inundate in care forfotesc pestii in cautarea locurilor de depunere a icrelor.

Vegetatia:

Inca din martie vegetatia malurilor incepe sa-si revina la viata, timid, incep sa apara frunzele in copaci, iarba si florile primavaratice.

Prin aprilie avem un spectacol galben, inflorirea zalogilor urmata aproape imediat de inflorirea irisilor de balta. Incep sa apara primele “vegetale” acvatice.

In luna mai deja totul este verde, cresc stuful si papura, dupa jumatea lui mai infloresc deja nuferii iar malurile sunt pline de flori de primavara.

Pasarile:

Toate pasarile sunt in mare verva, atat cele care au iernat in Delta Dunarii cat si cele ce vin pentru cuibarit sau sunt in pasaj. Masculii sunt deja imbracati in penajul nuptial, cel mai spectaculos penaj din tot anul. Tot interesul lor este acordat imperecherii sau constructiei cuibului iar noi ne putem apropia de ele mai mult decat de obicei pentru a le vedea mai bine, pentru a le putea studia comportamentul sau sa le fotografiem. Vedetele Deltei, pelicanii, sunt si ei prezenti, cei comuni veniti din Africa, flamanzi, fac hore mari de hranire iar cei creti deja cara hrana puisorilor iesiti din oua.

In jur de 200 de specii de pasari pot fi vazute primavara, in timpul migratiei, in Delta Dunarii.

Dar de ce primavara?

 • Primavara pasarile sunt in migratie, poti vedea o multime de specii nordice ce se indreapta spre locurile de cuibarit, in stoluri.
 • Primavara pasarile sunt in penaj nuptial, un penaj deosebit de spectaculos.
 • Primavara canta pasaroii (masculii pasarilor :-)), in chemarea femelelor.
 • Primavara pasarile au dansuri nuptiale, uneori desosebit de spectaculoase.
 • Primavara vegetatia revine la viata, asistam la adevarate spectacole ale naturii, inmugurirea, inflorirea, dezvoltarea frunzisului copacilor si arbustilor Deltei.
 • Primavara avem spectacolul infloririi irisilor de balta, al zalogilor, al nuferilor, al ghioceilor de apa si a altor flori ce nu pot fi admirate in prea multe locuri.
 • Primavara la Letea este ceva de vis, covoare de orhidee salbatice infloresc pe pajistile palustre (noi stim unde :-)), vegetatia desertica este in plina expansiune iar armasarii cailor liberi isi pazesc cu strasnicie haremurile etalandu-se in mare forta.
 • Primavara nu sunt tantari.
 • Primavara este prohibitie la pescuit si asta inseamna o circulatie foarte redusa a barcilor, este liniste iar natura nu este deranjata de nici un zgomot.
 • Primavara avem inundatiile naturale, fenomen foarte benefic pentru natura Deltei, acest lucru ne permite sa exploram zone care alta data nu ne sunt accesibile, zone foarte spectaculoase.
 • Primavara pestii ies la “bataie” adica la depunerea icrelor si putem vedea monstrii acvatici in ape de numai cativa centimetri.
 • Primavara, pelicanii comuni sositi din Africa sunt lihniti de foame si fac adevarate spectacole pescuind in grupuri mari fara sa se jeneze de apropierea unor barci, daca sunt conduse de ghizi cu experienta care stiu cum sa se apropie fara sa-i sperie, fara sa-i streseze.
 • Primavara avem temperaturi foarte placute excursiilor, nu e nici frig, nici cald ci numai placut pentru o excursie cu o barca deschisa din care poti auzi cantecul pasarilor, poti simti mirosul florilor si adierea vantului cald de primavara.

Cu siguranta o excursie in Delta Dunarii, in primavara, va fi pt voi o revelatie asupra imaginii Deltei Dunarii, altfel decat o stim din carti si povesti.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP