Pelicanul creț (Pelecanus crispus)

Previous
Next
Denumire in RomânăPelicanul cret
Denumire in EnglezăDalmatian Pelican
Denumire stiințificăPelecanus crispus
Prezență in Delta DunăriiTot anul
FrecvențăModerată
Anvergura aripilor245 – 351 cm
Lungime160 – 183 cm
Greutate9-15 kg
Status(SB+AY) Cuibăritoare, Rezident
Stare de conservare(VU) Vulnerabilă (populatie in scadere)

Prezentare

Înrudit cu pelicanul comun, este prezent în Delta Dunării în efective mult mai mici, însă se poate vedea fără probleme în unele zone cum ar fi lacurile mari din nord sau în apropierea mării. Cuibărește pe plauri, uneori împreună cu pelicanul comun, cuibul fiind asemator cu al acestuia.

Identificare

Are un penaj alb cenușiu (alb roziu la pelicanul comun), penele de pe ceafă ondulate, ochii deschiși la culoare (roșii la pelicanul comun), în zbor fără contrastul puternic de pe aripa inferioară, această fiind uniform gri cenușie cu vârfurile negre. În penaj nupțial (ianuarie –februarie) ciocul este roșu portocalui iar penele ondulate de pe ceafă sunt mai mari. Juvenilul se deosebește de adult prin griul deschis de pe aripi și spate iar față de juvenilul de pelican comun prin coloritul general mai deschis și dimensiunile puțin  mai mari.

Comportament

Este o pasăre ihtiofaga, gregară mai ales iarnă. O parte a populației rămâne  în Delta Dunării, numărul exemplarelor fiind condiționat de vreme și disponibilitatea hranei, restul efectivelor deplasându-se în zone ca Turcia, Grecia sau Croația.

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP