Pelicanul cret (Pelecanus crispus)

Previous
Next
Denumire in RomânăPelicanul cret
Denumire in EnglezăDalmatian Pelican
Denumire stiințificăPelecanus crispus
Prezență in Delta DunăriiTot anul
FrecvențăModerată
Anvergura aripilor245 – 351 cm
Lungime160 – 183 cm
Greutate9-15 kg
Status(SB+AY) Cuibăritoare, Rezident
Stare de conservare(VU) Vulnerabilă (populatie in scadere)

Prezentare

Inrudit cu pelicanul comun, este prezent in Delta Dunarii in efective mult mai mici,insa se poate vedea fara probleme in unele zone cum ar fi lacurile mari din nord sau in apropierea marii. Cuibareste pe plauri, uneori impreuna cu pelicanul comun, cuibul fiind asemator cu al acestuia.

Identificare

Are un penaj alb cenusiu (alb roziu la pelicanul comun), penele de pe ceafa ondulate, ochii deschisi la culoare (rosii la pelicanul comun), in zbor fara contrastul puternic de pe aripa inferioara, aceasta fiind uniform gri cenusie cu varfurile negre. In penaj nuptial (ianuarie –februarie) ciocul este rosu portocalui iar penele ondulate de pe ceafa sunt mai mari. Juvenilul se deosebeste de adult prin griul deschis de pe aripi si spate iar fata de juvenilul de pelican comun prin coloritul general mai deschis si dimensiunile putin  mai mari.

Comportament

Este o pasare ihtiofaga, gregara mai ales iarna. O parte a populatiei ramane  in Delta Dunarii, numarul exemplarelor fiind conditionat de vreme si disponibilitatea hranei, restul efectivelor deplasandu-se in zone ca Turcia, Grecia sau Croatia.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP