Lebăda mică (Cygnus columbianus)

Lebada mica
Denumire in RomânăLebăda mică
Denumire in EnglezăTundra Swan
Denumire stiințificăCygnus columbianus
Prezență in Delta DunăriiNoiembrie – Martie
FrecvențăRară
Anvergura aripilor170 – 195 cm
Lungime115 – 127 cm
Greutate4,5 – 7,8 kg
Status(WV) Oaspete de iarna
Stare de conservare(LC) Neamenințată cu dispariția

Descriere

Lebăda mică este cea mai mică specie din genul Cygnus. Coloritul este complet alb și se diferențiază de celelalte lebede prin coloritul ciocului care este negru, cu baza galbenă. La exemplarele din America de Nord, pata galbenă de la baza ciocului este mai mică. Juvenilii sunt cenușii, iar ciocul este rozaliu cu baza alburie.

Distribuție

Cuibărește în zonele de tundră din Rusia și America de Nord. În România poate fi observată iarna, în efective mici, de obicei împreună cu alte lebede, pe lacurile din Bărăgan, Dobrogea și Delta Dunării.

Populație

La nivel global, populația este estimată la circa 330.000 de indivizi, iar în Europa se aproximează  5.000 de perechi cuibăritoare.

Mediu de viață și biologia speciei

Pe perioada cuibăririi preferă habitatele acvatice cu maluri bogate în vegetație, fară tufe sau arbori. Iernează în zone joase, de câmpie, cu întinderi de apă ce nu îngheață care au în apropiere pășuni sau teren agricol.

Hrana este constituită , în general din plante acvatice, dar ocazional poate consuma plante agricole, iarbă, dar și insecte acvatice, scoici, mormoloci sau melci.

La sfârșitul lunii mai, femela depune 3-5 ouă într-un cuib masiv construit pe movile de pământ. Incubația durează 32 de zile și este asigurată de femelă, în timp ce masculul apără teritoriul, ca și la celelalte specii de lebede. Puii devin zburători după 40-45 de zile.

Presiuni și amenințări

Principala amenințare o constituie restrângerea teritoriul de cuibărit prin degradarea habitatelor, dar și diminuare zonelor de hrănire în cartierele de iernare prin supra-pășunat și folosirea pesticidelor pe terenurile agricole.

Un pericol îl constituie rețelele electrice de înaltă tensiune și eolienele,  prin lovirea accidentală cu acestea în timpul migrației

Curiozități

  • Lebăda mică are două subspecii Cygnus columbianus columbianus întâlnită în America de Nord și Cygnus columbianus bewickii întâlnită în Europa și Asia.
  • Mai este numită și lebădă cântătoare.
  • În natură trăiește până la 26 de ani.

Bibliografie:

  • Mihai C. Băcescu – Păsările în nomeclatura și viața poporului Român. Editura academiei republicii populare române.
  • Lars Svensson – Ghid pentru identificarea păsărilor din Europa și Zona mediteraneană.
  • http://www.sor.ro/

Mihaela FUCIU

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP