Excursie la Sulina, in programul Descopera Delta Dunarii

Previous
Next

Sulina, singurul oras din Delta Dunarii. O destinatie ce nu trebuie ratata daca ajungeti in Delta Dunarii.

Vizitarea orasului Sulina incepe cu drumul spre acesta, pornind din Mila 23. Mergem pe Dunarea Veche pana la Crisan iar de acolo tot inainte pe Dunarea navigabila, spre Marea Neagra, pana la capat, la capatul Dunarii. Pe partea dreapta vom vedea orasul, acostam la faleza orasului si ne continuam excursia pe jos, cu taxiul sau microbuzul (acestea nu sunt incluse in pret).

Dupa ce facem o tura prin oras si vizitam obiectivele propuse facem o pauza pentru masa de pranz, la una dintre locatiile noastre partenere apoi aveti timp liber pentru mers la plaja. In functie de sezon, timpul acordat plajei poate fi diferit. Primavara si toamna puteti merge doar sa vedeti marea si apoi continuam excursia pe un traseu de intoarcere foarte spectaculos, pe langa grindul Letea. Vara va lasam la dispozitie 3-4 ore pentru plaja si apoi ne intoarcem acasa pe Dunare.

Varsarea Dunarii in Mare – se face printr-un canal artifical de piatra, de 16 km, creat pentru evitarea colmatarii gurii Dunarii. Este doar functional nu si estetic. Pe acest canal trec nave comerciale grele ce genereaza uneori valuri destul de mari asa ca nu este nici o placere sa mergem pe aici. Cum ati banuit deja, NU iesim cu barcile sa vedem varsarea in Mare ci mergem pe mal sa vedem marea.

Cu o istorie banuita de cca 2700 de ani si una scrisa de peste 1000 de ani, Sulina este una dintre cele mai vechi asezari umane din Romania.

Din aceasta istorie bogata in evenimente, Sulina, orasul vedeta al Deltei Dunarii, ridicat la rangul de oras de Comisia Europeana a Dunarii, mai pastreaza si astazi elemente ce ne amintesc de multitudinea de nationalitati ce au locuit aici, punandu-si amprenta asupra arhitecturii si modului de viata.

Dintre obiectivele ce merita vizitate in Sulina avem pe lista urmatoarele:

Biserica greceasca Sf. Nicolae a fost ridicata intre 1862-1868 si restaurata in 1923, purtand hramul Sf. Nicolae, fiind sfintita in anul 1869. Clopotnita are trei clopote, doua dintre ele avand inscriptia: “Sulina 1933″.

Cei care au contribuit integral la constructia ei au fost grecii stabiliti la acea vreme in Sulina. Aceasta biserica este considerata monument istoric, clasata în categoria B, un monument deosebit de important.
Catapeteasma a fost adusa odata cu constructia bisericii, tot de catre greci. De altfel, multe lucruri, cum ar fi icoanele care au fost aduse în 1867 din Grecia (unele sunt mult mai vechi), au fost cumparate în principiu de catre navigatorii greci, instariti, constituind darul lor pentru biserica „Sf. Nicolae”.

In prezent, dupa restaurare, imaginea bisericii nu mai este chiar atat de “istorica”. Dotarea cu termopane si alte “imbunatatiri” moderne aducandu-i un aspect nu foarte corespunzator pentru un obiectiv turistic.

Catedrala ortodoxa Sf. Nicolae si Alexandru, construita in stil bizantin, a fost ridicata intre 1910-1912 (ridicata la rosu) – 1933-1934  (finisata). Carol I a pus piatra fundamentala a cladirii. În fruntea comitetului de initiativa, reunit în 1932 pentru strangerea fondurilor necesare finalizarii lucrarilor, s-a aflat Gala Galaction.
In actul de fundatie se spune: “Inceputu-sa acest dumnezeiesc lacas cu hramul Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Alexandru, patronul zilei de 30 august, cand oastea romana la 1877 a marturisit pe campul de lupta vechi virtuti strabune, astazi 31 octombrie 1910, intr-al 45-lea an de domnie al Mariei Sale Regele Carol I si al sotiei sale, Maria Sa Regina Elisabeta”.

Pentru moment catedrala a scapat de furia restaurarilor moderne si isi pastreaza elementele originale, mozaicuri, usa metalica, ferestrele si clopotele.

Biserica romano – catolica Sf. Nicolae a fost sfintita in anul 1863, constructia fiind rezultatul efortului financiar al comunitatii italiene din orasul Sulina. Este imprejmuita de un gard de fier forjat, prins intre coloane de piatra, pe partea superioara in mijlocul fiecarei coloane se afla cate o teava de fier in care, in vreme de sarbatoare, se introduceau steaguri. Stilul constructiei este de tip italian, specific celei de-a doua jumatati a secolului IX. O parte din vitraliile bisericii sunt originale. Este o constructie din piatra de Malta si caramida. Cele trei clopote din clopotnita bisericii au fost turnate din bronz si dateaza din anul sfintirii bisericii, respectiv anul 1863.

Pana in anul 1970 slujbele erau tinute in limba latina, apoi slujbele au fost tinute in limba romana. Cum pasesti pragul bisericii, in dreapta se afla o statueta ce il intruchipeaza pe Sf. Nicolae. Balconul bisericii gazduia corul si cantaretii bisericii.

Desi restaurata, biserica romano-catolica si-a pastrat aspectul original (cel putin pe exterior caci interiorul este greu de vazut, biserica fiind permanent inchisa).

Unul dintre obiectivele turistice interesante este Cimitirul din Sulina, cimitir ce adaposteste mormintele tuturor semintiilor ce au locuit sau au trecut pe aici, de la marinari pana la printese, oameni de rand, capitani de vase, eroi de razboi, musulmani, crestini, evrei si-au gasit cu totii linistea in acest loc. Chiar merita sa petreceti o ora – doua vizitand cimitirul, sa simtiti istoria si cosmopolitismul acestui orasel de la malul marii.

 Farul Vechi sau Farul lui Jean Bart, acum muzeu al orasului Sulina si minunat loc de panorama deasupra orasului (este cel mai inalt punct din oras, 17,34 m), farul gazduieste cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart. Monument istoric,  a fost construit intre 1869-1870, de atunci fiind refacut de doua ori. La vremea respectiva se afla in apropierea punctului de varsare a Dunarii in mare. Astazi se afla la peste 1,5 km de tarmul marii.

La parterul farului se afla o alta sala dedicata Comisiunii Europene a Dunarii, organism international constituit in urma Tratatului de la Paris din 30 martie 1856. Scara metalica in forma de spirala, ne conduce la cupola farului, treptele si interiorul constructiei fiind iluminate prin intermediul celor trei ferestre circulare. Farul emite o lumina alba, fixa, vizibila in noptile senine pe o raza de 36 km. Lumina este plasata in focarul a 27 oglinzi parabolice construite din metal lustruit.

Farul vechi din Sulina reprezinta un simbol al activitatii desfasurate de catre Comisia Europeana a Dunarii (am putea spune precursoarea Uniunii Europene de astazi) in punctul cel mai estic al tarii.

Farul vechi de pe malul stang – A fost construit de catre Comisia Europeana a Dunarii în 1887, asadar ulterior mai cunoscutului far de pe str. a II a (al lui Jean Bart).

Farul Nou – Obiectiv de arhitectura laica. Farul nou este o constructie moderna de 59 m inaltime. A fost construit in 1982 ca far maritim;

Palatul Comisiunii Europene a Dunarii (CED) –  Una dintre cele mai impunatoare cladiri ale orasului a fost construita in perioada 1860-1868, gazduind intre zidurile sale diverse structuri administrative ale Comisiunii Europeane a Dunarii. A avut parte de mai multe renovari de-a lungul existentei sale.

A servit, între anii 1868-1921, ca sediu administrativ al Comisiei Europene a Dunarii, fiind ulterior preluat de Statul Roman. A fost grav afectata de bombardamentele din Primul Razboi Mondial. Din 1948 a devenit sediul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, filiala Sulina.

Uzina cu Turnul de apa, “Castelul de Apa” de la Sulina are o istorie desprinsa din povesti. La sfarsitul secolului trecut, la Sulina s-a oprit un vapor cu un oaspete de seama, regina Olandei. Cand a coborat, regina a cerut un pahar cu apa. Nu se astepta sa i se ofere direct din Dunare. Mirata ca intr-un port cu activitate intensa nu exista apa potabila, intoarsa acasa, regina a cerut constructia castelului de apa, cu tot cu reteaua de distributie. A fost darul ei pentru Sulina. Lucrarile au început în anul 1895 si au durat 10 ani, s-au terminat în 1905. In al doilea razboi mondial, nemtii au vrut sa arunce castelul de apa inalt de 28 de metri in aer. Nu au reusit pentru ca unul dintre locuitorii orasului a taiat fitilul. In schimb a ars toata structura lemnoasa, partea superioara.

Castelul de Apa alimenteaza si astazi Sulina si a devenit simbolul orasului. Din pacate, prin restaurare, a fost mutilat, acoperisul original, facut din foi de cupru batut manual, a fost inlocuit cu tabla vopsita, rapindu-i astfel valoare istorica, farmecul si aspectul original.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP