Pădurea Letea reprezintă o atracție turistică deosebită, nu poți spune că ai vizitat Delta Dunării fără să vizitezi această minune unică în lume.
Fâșii alternative de deșert, cu vegetație specifică acestor zone și fâșii de pădure de stejari de luncă seculari, cu unica lor adaptare de a crește pe stratul subțire de teren fertil ce acoperă nisipul sărat al fostului fund de mare, alături de vegetația specifică de pădure subtropicală, pădurea Letea fiind cea mai Nordică pădure subtropicală din Europa. Pe lângă 10 specii de orhidee, asparagus și alte plante subtropicale putem vedea plop argintiu, frasin, tei și alți arbori.
Caii sălbatici de la Letea sunt desigur atracția deosebită a lumii mamiferelor din acesta rezervație naturală, prima din România. În toate turele noastre ne străduim să găsim hergheliile ce pasc libere pe aceste pajiști și în pădure și să vă facem cunoștință cu minunatele animale.
La fața locului, ghizii noștri vă vor povesti multe alte lucruri interesante despre acest loc.
Este o zi a contrastelor, începând pe apă, trecem prin zona deșertică a Grindului Letea și ajungem în Pădurea Letea. Cu un traseu prin zona de Nord a Deltei Dunării, foarte aproape de colonia de pelicani Roșca Buhaiova, cea mai mare colonie de pelicani comuni din lume, în cele 2-2,5 ore până la Letea vom explora o zona sălbatică, spectaculoasă.
Din Satul Letea luăm mașina de safari și mergem la Pădurea Letea. Sunt aprox 7 km din sat până la pădure, drum pe care îl parcurgem cu mașina apoi mergem pe jos aproximativ 20-30 minute, pe traseul aprobat de ARBDD. Vedem punctele de larg interes, ne plimbăm prin nisipul fin apoi ne întoarcem în sat și putem avea masa de prânz (opțională) la o gospodărie locală, autentică, unde gazdele gătesc simplu și tradițional.
Vrem să vedeți și o alternativă la mâncarea lipovenească, cea hahola (ucrainiană) care deși este asemănătoare, are particularitățile ei. După prânz ne întoarcem la barcă și pornim înapoi, peste lacuri, către Mila23. Ajungem la pensiune în jur de ora 19:00.
Târla Popii – Aici putem vedea 2 dintre stejarii bătrâni ai pădurii. Deși există povești despre vârstă de peste 1000 de ani ai acesor stejari, studiile științifice au demonstrat că au 300 – 600 de ani. Pe stejarul din interiorul pădurii au rezistat multă vreme liane (Periploca graeca) și curpeni ce dădeau locului un aspect foarte special însă de la invazia “turiștilor” lipsiți de educație, adesea însoțiți de “ghizi” mai neisimți…tori decât ei, care au vrut să-și facă fotografii atârnați de liane, ca rudele lor apropiate, maimuțele, le-au rupt, le-au smuls iar acum numai câteva mai firave au rezistat mitocaniei turistice și mai pot fi văzute.
Dunele mari – din Hașmacul Mare, sunt dunele cele mai înalte din zonă (aveau 13 metri înainte de invazia turistică) . Dincolo de acestea se întind peisaje spectaculoase de fâșii (hașmacuri) de pădure și fâșii de deșert ce dau unicitate acestui loc.
Dunele mici – Mai apropiate de drum, pot fi accesate cu ușurință, aveți de mers maxim 10 minute de la drum până la ele. Și de aici se întinde un peisaj spectaculos în spatele dunelor.
Fântâna lui Omer – Cândva aici a trăit un turc cu acest nume iar urmele casei (colibei) lui încă mai pot fi văzute în apropiere fântânii. Din 2019, accesul în acest punct a fost interzis deoarece turiștii, împreună cu unii “ghizi” locali, au umplut fântâna cu PET-uri și au distrus zona.
Primăvara – Covoare de orhidee se întind pe pajiștile verzi, totul este verde crud și în creștere dându-ne o notă optimistă în toată excursia. Caii sălbatici pasc fericiți iarba proaspată, după iarnă grea ce a trecut. Putem vedea armăsarii înfruntându-se și chiar primii mânji ce pășesc alături de mamele lor. Temperaturile plăcute ne permit să explorăm locurile acestea unice, să fotografiem diferite specii de orhidee atât pe pajiști cât și în umbra pădurii (în funcție de specie), ghizii noștri vă vor arată unde cresc acestea.
Vara – Pe măsură ce temperaturile cresc, Letea se transformă, se accentuează contrastul dintre zonele de pădure verde cu maroniul zonelor deșertice, acoperite cu vegetație uscată. Se simte arșița deșertului și umbra pădurii, puteți experimenta toate aceste senzații în tura pe care o facem pe jos și care acoperă ambele zone. Puteți admira vegetația luxuriantă a pădurii, marea diversitate a florei și veți fi încântați de cântecul păsărilor de pădure.
Caii sunt mai greu de văzut acum. Ziua, pe arșiță, stau în pădure, la umbră și pasc mai mult noaptea.
Toamna – odată cu scăderea temperaturilor și creșterea umidității, vegetația are o nouă etapă de dezvoltare iar caii se întorc pe pajiști. Florile de toamnă vă vor încânta privirea în contrast cu copacii și a restului vegetație ce începe să se ingalbenească și să se pregătească de iarnă. Acest lucru însă se întâmplă destul de târziu în Letea față de restul țării, astfel, în septembrie totul este încă verde și abia după jumătatea lui octombrie puteți vedea culorile toamnei în pădure.
Evident, în toate anotimpurile, aici veți vedea peisaje de o frumusețe uluitoare, veți vedea o zona unică în lume, o vegetație atipică, un deșert în lumea apelor, un deșert în pădure, o pădure în deșert. O lume a contrastelor.
Am văzut mulți clienții contrariați la vederea acestei păduri. NU este o pădure obișnuită, nu vă așteptați la așa ceva, nu arată că la munte sau că la deal sau ca oriunde altundeva. Arată ca la Letea :-), așa cum am mai spus, UNIC. Este o experiență ce nu trebuie ratată.
Pentru reușita excursiei în acest loc, avem mare nevoie să citiți și să respectați indicațiile pe care vi le dăm cu privire la echipamentul personal necesar. Astfel, nu veniți în șlapi, în rochițe sensibile sau haine fițoase. Vă rugăm să veniți cu haine de călătorie, adecvate sezonului.
Echipament în Delta Dunării (click pe link) – Pentru a nu avea surprize la fața locului, citiți și acest articol de la noi de pe blog.
Trebuie să știți că acesta nu este un restaurant și nu pot fi comandate alte feluri de mâncare. Prânzul este întotdeauna bazat pe pește prins în dimineață zilei respective și este compus din borș de pește, pește la cuptor și celebrele gogoși de la Letea, ca desert. Gazdele au un sistem foarte simplu de servire și pot oferi doar meniuri complete. În gospodărie au acces doar persoanele cu rezervare. Plata pentru prânz se face direct la gazde, în numerar.
Descoperă Pădurea Letea, alături de echipa noastră!
Iți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.