Excursie în Delta Dunării

Previous slide
Next slide

Observ în ultima vreme o tendința aberantă a turismului în Delta Dunării, excursii cu bărci de viteză, excursii cu bărci cu cabină și șalupe rapide, sau cel puțin așa sunt denumite de (pseudo) operatorii de turism.

Conform dicționarului limbii române, excursie înseamnă:

EXCÚRSIE, excursii, s. f. Plimbare sau călătorie făcută, de obicei în grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, în scop educativ, recreativ etc. [Var.: excursiúne s. f.] – Din fr. excursion, lat. excursio, -onis.

Reținem deci că se face pe jos sau cu orice mijloc de transport, în scop educativ, recreativ.

Vorbind de Delta Dunării, zonă acoperită majoritar de apă, unde pe jos se poate merge în foarte puține locuri, numai cu barcă putem face aceste excursii.

Dacă vorbim totuși de scop educativ sau recreativ și fiind vorba de o rezervație naturală, cum ar trebui făcute aceste excursii?

Cu viteză redusă!

Viteză mare de deplasare nu vă va permite să vedeți mare lucru, o viteză de deplasare mai mare de 15-20km/h nu vă va permite să vedeți nimic, pur și simplu nu veți timp să observații nici un detaliu, nici o pasăre, animal sau peisaj care vă  va apărea în față.

Dacă mai luăm în calcul și riscurile la care vă expuneți mergând cu viteză în zone sălbatice, în care oricând poți agăța iarbă la elice, poți lovi o cioată subacvatică, șocul poate fi destul de puternic pentru a vă lovi serios de parbriz sau chiar să va arunce în apă dacă stați în față cabinei sau parbrizului bărcii (lucru oricum ilegal dar cu largă practică în Deltă).

O excursie de genul “3 brațe ale Deltei în 3 ore” sau “Excursie la Letea într-o dimineață” nu vă vor face mai luminați sau mai umblați ci doar mai săraci (atât la portofel cât și spiritual).

O viteză mai mare de 20 km/h nu mai înseamnă excursie ci mers cu barca sau transport.

O viteză medie de excursie, în care să puteți vedea ceea ce se întâmplă în jurul vostru, să vă permită să înțelegeți locurile prin care treceți, este de cca 10 km/h.

Pe de altă parte, o viteză mare de deplasare înseamnă o distrugere accentuată a faunei și florei locale. Vă simțiți bine când șțiți că plătiți bani grei pentru distrugerea Deltei?

Cu bărci deschise!

Dacă sunteți în excursie și vreți să vedeți ce se întâmplă în jurul vostru, să admirați un peisaj fantastic atunci trebuie să aveți cum să faceți acest lucru. Nimic nu trebuie să fie în fața voastră, parbriz, șofer, cabină sau (și mai groaznic) prelată. O barcă deschisă vă va permite să vedeți în fața bărcii, de jur împrejur, fără să fiți obstructionați de ceva. O barcă închisă, cu cabină, parbriz sau prelata, destinată clar transportului NU se pretează excursiilor.
Într-o asemenea barcă veți vedea pe tot parcursul “excursiei” o cabină, un barcagiu iar din natură veți vedea frânturi pe lateral și în spate.

Barcă de excursie trebuie să fie deschisă, fără nici un obstacol, locurile pentru pasageri sunt în fața bărcii iar al conducătorului de barcă în spate.

Cu motoare mici, adaptate bărcilor!

Desigur, viteză mare înseamnă motoare mari, motoarele mari înseamnă distrugere, înseamnă consumuri mari, înseamnă poluare, înseamnă costuri ridicate nejustificat (voi plățiți benzină!). Motoarele mari generează valuri mari, chiar și la viteze mici, valuri ce spală și surpă malurile, ce distrug cuiburile păsărilor aflate în stuf (voi nici măcar nu le vedeți dar le distrugeți), înseamnă moartea peștilor și a păsărilor ce se scufundă în față bărcilor.

Zonele pe care le puteți explora cu o barcă mică, cu motor mic sunt cu mult mai multe și mai frumoase, mai sălbatice decât cele în care veți putea întră cu o șalupă de viteză. De multe ori, în marea lor incultură și goana după câștig, proprietarii acestor bărci invadează și lacurile cu apă mică sau canalele înguste provocând grave distrugeri naturii.

NU fiți părtași la distrugerea Deltei!

O barcă lentă nu are nevoie de un motor mare! Cel ce se laudă cu motoare mari nu vă va duce în excursie ci la “mers cu barca”.

Cu ghid!

Într-o excursie cu ghid aveți posibilitatea să aflați o mulțime de lucruri interesante despre natură, aveți posibilitatea să puneți întrebări și să primiți lămuriri cu privire la locurile, natură și viețuitoarele întâlnite în cale.

Dacă întrebați ce este aceea? Și vi se răspunde: Pasăre! Atunci mergeți cu barcă cu un barcagiu.

Dacă întrebați care este particularitatea stejarilor din Letea? Și vi se răspunde: Care stejari? Atunci ați dat banii degeaba pe excursie. Vă amintiți de definiția excursiei? Are scop educativ, adică ar trebui să învățați ceva din acest lucru.

De foarte mult ori, la pensiuni, vi se povestește cât de frumos este cutare sau cutare loc, sunteți imbiati să mergeți acolo într-o “excursie” apoi sunteți lăsăți la discreția unui angajat ieftin, de multe ori analfabet ce vă va alerga prin Deltă, incapabil să va răspundă la vreo întrebare.

O excursie în Delta Dunării cu ghid înseamnă o călătorie de descoperire a naturii, a satelor, a locurilor unice din această zonă, primind informațiile ce vă vor ajută să înțelegeți o lume minunată, un colț sălbatic de natură. Vizitati pagina Excursii de o zi in Delta Dunarii pentru o experienta aparte

Recapitulare

Dacă vreți să fiți siguri că mergeți într-o excursie, dacă vă pasă pe ce dați banii, atunci întrebați-vă furnizorul de servicii:

  • Cu ce (fel de)  barcă se face excursia?
  • Ce motor are barcă?
  • Cu ce viteză vom merge?
  • Cât durează?
  • Ce vedem în această excursie?
  • Cine conduce barcă sau cine ne însoțește în calitate de ghid?
  • Cine ne va însoți pe uscat în cazul excursiilor combinate apă / uscat (vizitarea satelor precum Sfântu Gheorghe, Caraorman, Letea sau a Pădurii Letea ori orașul Sulina) și ce știe despre aceste locuri?

Iți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP