Excursie in Delta Dunarii

Previous
Next

Observ in ultima vreme o tendinta aberanta a turismului in Delta Dunarii, excursii cu barci de viteza, excursii cu barci cu cabina si salupe rapide, sau cel putin asa sunt denumite de (pseudo) operatorii de turism.

Conform dictionarului limbii romane, excursie inseamna:

EXCÚRSIE, excursii, s. f. Plimbare sau calatorie facuta, de obicei in grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, in scop educativ, recreativ etc. [Var.: excursiúne s. f.] – Din fr. excursion, lat. excursio, -onis.

Retinem deci ca se face pe jos sau cu orice mijloc de transport, in scop educativ, recreativ.

Vorbind de Delta Dunarii, zona acoperita majoritar de apa, unde pe jos se poate merge in foarte putine locuri, numai cu barca putem face aceste excursii.

Daca vorbim totusi de scop educativ sau recreativ si fiind vorba de o rezervatie naturala, cum ar trebui facute aceste excursii?

Cu viteza redusa!

Viteza mare de deplasare nu va va permite sa vedeti mare lucru, o viteza de deplasare mai mare de 15-20km/h nu va va permite sa vedeti nimic, pur si simplu nu veti timp sa observatii nici un detaliu, nici o pasare, animal sau peisaj care va va aparea in fata.

Daca mai luam in calcul si riscurile la care va expuneti mergand cu viteza in zone salbatice, in care oricand poti agata iarba la elice, poti lovi o cioata subacvatica, socul poate fi destul de puternic pentru a va lovi serios de parbriz sau chiar sa va arunce in apa daca stati in fata cabinei sau parbrizului barcii (lucru oricum ilegal dar cu larga practica in Delta).

O excursie de genul “3 brate ale Deltei in 3 ore” sau “Excursie la Letea intr-o dimineata” nu va vor face mai luminati sau mai umblati ci doar mai saraci (atat la portofel cat si spiritual).

O viteza mai mare de 20 km/h nu mai inseamna excursie ci mers cu barca sau transport.

O viteza medie de excursie, in care sa puteti vedea ceea ce se intampla in jurul vostru, sa va permita sa intelegeti locurile prin care treceti, este de cca 10 km/h.

Pe de alta parte, o viteza mare de deplasare inseamna o distrugere accentuata a faunei si florei locale. Va simtiti bine cand stiti ca platiti bani grei pentru distrugerea Deltei?

Cu barci deschise!

Daca sunteti in excursie si vreti sa vedeti ce se intampla in jurul vostru, sa admirati un peisaj fantastic atunci trebuie sa aveti cum sa faceti acest lucru. Nimic nu trebuie sa fie in fata voastra, parbriz, sofer, cabina sau (si mai groaznic) prelata. O barca deschisa va va permite sa vedeti in fata barcii, de jur imprejur, fara sa fiti obstructionati de ceva. O barca inchisa, cu cabina, parbriz sau prelata, destinata clar transportului NU se preteaza excursiilor.
Intr-o asemenea barca veti vedea pe tot parcursul “excursiei” o cabina, un barcagiu iar din natura veti vedea franturi pe lateral si in spate.

Barca de excursie trebuie sa fie deschisa, fara nici un obstacol, locurile pentru pasageri sunt in fata barcii iar al conducatorului de barca in spate.

Cu motoare mici, adaptate barcilor!

Desigur, viteza mare inseamna motoare mari, motoarele mari inseamna distrugere, inseamna consumuri mari, inseamna poluare, inseamna costuri ridicate nejustificat (voi platiti benzina!). Motoarele mari genereaza valuri mari, chiar si la viteze mici, valuri ce spala si surpa malurile, ce distrug cuiburile pasarilor aflate in stuf (voi nici macar nu le vedeti dar le distrugeti), inseamna moartea pestilor si a pasarilor ce se scufunda in fata barcilor.

Zonele pe care le puteti explora cu o barca mica, cu motor mic sunt cu mult mai multe si mai frumoase, mai salbatice decat cele in care veti putea intra cu o salupa de viteza. De multe ori, in marea lor incultura si goana dupa castig, proprietarii acestor barci invadeaza si lacurile cu apa mica sau canalele inguste provocand grave distrugeri naturii.

NU fiti partasi la distrugerea Deltei!

O barca lenta nu are nevoie de un motor mare! Cel ce se lauda cu motoare mari nu va va duce in excursie ci la “mers cu barca”.

Cu ghid!

Intr-o excursie cu ghid aveti posibilitatea sa aflati o multime de lucruri interesante despre natura, aveti posibilitatea sa puneti intrebari si sa primiti lamuriri cu privire la locurile, natura si vietuitoarele intalnite in cale.

Daca intrebati ce este aceea? Si vi se raspunde: Pasare! Atunci mergeti cu barca cu un barcagiu.

Daca intrebati care este particularitatea stejarilor din Letea? Si vi se raspunde: Care stejari? Atunci ati dat banii degeaba pe excursie. Va amintiti de definitia excursiei? Are scop educativ, adica ar trebui sa invatati ceva din acest lucru.

De foarte mult ori, la pensiuni, vi se povesteste cat de frumos este cutare sau cutare loc, sunteti imbiati sa mergeti acolo intr-o “excursie” apoi sunteti lasati la discretia unui angajat ieftin, de multe ori analfabet ce va va alerga prin Delta, incapabil sa va raspunda la vreo intrebare.

O excursie in Delta Dunarii cu ghid inseamna o calatorie de descoperire a naturii, a satelor, a locurilor unice din aceasta zona, primind informatiile ce va vor ajuta sa intelegeti o lume minunata, un colt salbatic de natura.

Recapitulare

Daca vreti sa fiti siguri ca mergeti intr-o excursie, daca va pasa pe ce dati banii, atunci intrebati-va furnizorul de servicii:

  • Cu ce (fel de)  barca se face excursia?
  • Ce motor are barca?
  • Cu ce viteza vom merge?
  • Cat dureaza?
  • Ce vedem in aceasta excursie?
  • Cine conduce barca sau cine ne insoteste in calitate de ghid?
  • Cine ne va insoti pe uscat in cazul excursiilor combinate apa / uscat (vizitarea satelor precum Sfantu Gheorghe, Caraorman, Letea sau a Padurii Letea ori orasul Sulina) si ce stie despre aceste locuri?

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP