Cu ce pescuim la răpitori în Delta Dunării?

Previous slide
Next slide

De foarte multe ori, pescarii amatori ajunși la pescuit în Delta Dunării nu au la ei minimul necesar pentru o partidă de pescuit reușită. Vă fac o listă utilă cu ce trebuie să aveți neapărat la voi atunci când veniți la pescuit în Delta Dunării.

Asta nu înseamnă neapărat că este o regulă. Fiecare este liber să pescuiască după propria inspirație și propriile idei dar nu uitați, odată ajunși în Delta Dunării, nu mai aveți de unde să vă aprovizionați cu cele necesare.

Toate recomandările de mai jos sunt bazate strict pe preferințele mele personale, nu reprezintă reguli sau obligații. Eu așa pescuiesc și asta recomand.

Tipuri de locuri de pescuit în Delta Dunării

În primul rând trebuie să delimităm 2 tipuri clare de locuri de pescuit, în special pentru știucă:

Ape naturale, adică lacuri și canale deschise, sălbatice, în care pescuiți pești sălbatici, atâția câți au mai rămas.

Incinte piscicole sau ferme piscicole, sunt locuri în care ai mari șanse să prinzi pești mari, capturi capitale, cu frecvență mare. Cea mai mare parte a acestor incinte au ca regulă pescuitul prinde și eliberează.

Echipamentul de pescuit

Mă refer aici la ansamblul lansete + mulinete + fire. Nu de puține ori am văzut pescari veniți cu echipamente mult subdimensionate (calitativ) sau mult supradimensionate (dpdv al puterii de aruncare sau al peștilor vizați).

Lansetele

Dacă vreți să pescuiți la știucă, pe ape naturale, în mod cert nu aveți nevoie de “rangă”, “arac” sau “bâtă”. Nu, aveți nevoie doar de o lansetă din clasa medie, capabilă să arunce 7-25g (orice din această plajă) iar ca lungime nu trebuie să depășească 2,1m. Pentru pescuitul din barcă, o lansetă din această gamă vă va permite să lansați toate nălucile pe care vi le recomand, vă va da posibilitatea să simțiți cum lucrează aceste năluci și (mai ales) să percepeți mușcătura peștelui și să vă bucurați de drill-ul cu acesta.

Recomandări de genul: În Delta Dunării, pentru pescuit la știucă ai nevoie de o lansetă “par” de 2,7-3m, cu putere de aruncare 50-100 g sunt o mare eroare. Cu asemenea gogomănii nu aveți ce căuta nici măcar în incinte, unde vă puteți așteptă oricând la o știucă de peste 10 kg, daca nu pescuiti cu naluci foarte grele. Sunt utile lansete cu putere de peste 100g atunci cand folositi swimbait-uri mari dar 2,4m sunt mai mult decat suficiente.

Să revenim la oile și lansetele noastre. Cu o lansetă descrisă mai sus vă veți bucura oricând de știucile pe care le veți prinde pe ape naturale, majoritatea mârlite, veți avea drill-uri interesante iar în cazul unei știuci mari, lanseta face față lejer și puteți scoate știuca fară probleme.

Desigur, să nu neglijăm nici aspectul calitativ. Nu vă cumpărați chiar cele mai proaste (ieftine) lansete, chiar dacă intenționați doar să testați pescuitul. În mod cert nu veți avea rezultatele așteptate.

Dacă pescuiți în incinte și vreți să folosiți năluci mari și grele, o lansetă cu putere de aruncare de până la 30-40g vă va fi foarte utilă pentru un pescuit uzual. Aveti nevoie de mai mult doar in cazul in care veti folosi naluci grele si atunci se impune o lanseta specializata. Oricum, recomand ca atunci când veniți la pescuit în Delta Dunării, pentru mai multe zile, să aveți întotdeauna minim 2 lansete cu voi, nu se știe niciodată ce se poate întâmpla, ar fi păcat să rămâneți dezechipat :-).

Mulinetele

Dacă visați la pești mari, luați-vă mulinete bune, cu angrenaje și frâne (ambreiaje) fiabile. Mărimile 2000-3000 (pentru spinning) sunt arhisuficiente și acoperă toate necesitățile pescuitului uzual la pești răpitori în Delta Dunării (nu vorbim de pescuitul la somn mare).

Firele

Și aici am văzut multe minuni printre pescari. Nu aveți nevoie de funie pentru pescutiul uzual. Un fir “textil” de 15-20 lbs este suficient pe ape naturale, 20-40 lbs pentru incinte. Cu aceste fire puteți pescui linistitit, chiar dacă vine mama monstrului, sunteți acoperiți. La acest capitol chiar nu puteți face rabat la calitate. Luați-vă fire de calitate, din magazine serioase.

Alte accesorii

Vă rog din suflet, renunțați la acele strune odioase, ieftine, vândute la snop, pe cartoane, prin piețe și magazine dubioase. Dacă aveți norocul să vă muște o știucă mai măricică, sigur veți plânge după ea. Matisajele de la îmbinări și agrafele de 2 bani de pe aceste strune cedează imediat. Stiu că sunt tentante la preț dar exista pe piață un producător român de strune și năluci, Berti, care vinde strune de foarte buna calitate, echipate cu agrafe solide, la prețuri foarte decente.

Nălucile

Aici începe nebunia :-). Vă recomand un top al diferitelor tipuri de năluci cu care pescuiesc eu în Delta Dunării:

Linguri oscilante

De departe, preferatele mele sunt ligurile Berti, pescuiesc cu ele din 1995 și sunt probabil cel mai mare fan al acestora.

1. Lingura no1 este cu siguranță Berti Para Gigant. O lingură fabuloasă ce prinde în orice condiții (în mana potrivită) și face o bună selecție, alegând știuci mai răsărite chiar și atunci când este plin de mârlite. O găsiți într-o bună varietate de culori.

2. A doua lingură, în ordinea preferințelor este Berti Para no 2 sau Para Medie. O lingură care a făcut istorie în Delta Dunării. Prinde pe lacuri, pe canale, pe ape mici sau mari, știuci de toate dimensiunile.

3. Pe locul 3 (deja mi-e greu să mai fac o ordine în preferințe) este Berti Lucky Red Tail XXL. Nici măcar nu mai are nevoie de vreo prezentare, vara / toamna e ceva de speriat, prinde tot.

4. Un alt monstru sacru este Berti Pișcot Gigant. Toamna târziu sau iarna, pe ape reci, a dat rezultate uimitoare.

5. Aici o să trișez puțin și pun așa: Berti Wave, Doli, Versus, Tzack și Semilună. Pur și simplu nu le pot departaja, nu pot să renunț la niciuna deși mi-am propus să vă dau doar 5 variante. Alegeți la inspirație.

Da, pentru mine lingura rămâne năluca no 1 la știucă. Da, car cu mine niște genti de făcut hernie pentru că îmi place să pescuiesc cu linguri. Primele mele năluci pentru știucă au fost lingurile oscilante, primele mele știuci le-am prins la lingură și am rămas atașat emoțional de “table”, chiar dacă intre timp, în lumea pescuitului, au apărut o mulțime de alte minuni.

Voblere

Și la voblere este fix aceași situație, sunt un fan al voblerelor Salmo dar asta nu înseamnă că pescuiesc exclusiv cu acestea. Însă, pentru un pescuit eficient în Delta Dunării, nu strica să aveți la voi:

1. Salmo Slider, este un vobler criminal în pescuitul știucii, DUPĂ ce înveți să-l folosești. Căutați pe YouTube, sunt o mulțime de filme care te învață cum să-l folosești.

Eu folosesc doar varianta plutitoare (floating) pentru că în Delta Dunării, extrem de rar ai nevoie de un vobler pentru știucă, cu acțiune mai jos de 1m.

Cele de 7 cm sunt foarte versatile, prinzând știuci, bibani și chiar avați, cele de 10 cm fac o bună selecție la știuci mari, în special în incinte.

2. Salmo Fatso Crank. Un vobler fabulos pentru știuci mari. A dat rezultate excelente, în special în incinte, la știuci de peste 1m.

Atenție, atât Slider de 10cm cât și Fatso sunt năluci grele (36-38g), necesită lansete mai puternice, adaptate greutății nălucii.

Cam atât despre voblere. Sunt magazinele pline de năluci, puteți alege orice vă inspira sau vi se recomandă, important este să pescuiți cu ele, să înțelegeți cum lucrează și să le folosiți când și cum trebuie.

Plastice moi

Dau rezultate foarte bune în pescuitul răpitorilor. Este obligatoriu să aveți la voi niște plastice, atunci când veniți la pescuit în Delta Dunării. În pescuitul știucii, în Delta Dunării, veți avea nevoie frecvent de năluci de suprafață, care să nu agațe vegetație. Un plastic montat offset este o soluție foarte bună.

Au fost cazuri în care știucile nu s-au prins în locuri clasice, pe lacuri cu apă mică ci pe canale mai adânci sau pe Dunărea Veche, pe fund, pescuind ca la șalău. În acest caz aveți nevoie de plastice lestate, intre 2 și 7 grame.

La acest capitol chiar nu am recomandări speciale, există în magazine o ofertă foarte largă din aceste plastice, în forme, culori și branduri diverse. Nu ar trebui să vă lipsească pești de 6-10 cm, de culoare alb și verde, în rest, totul ține de inspirație.

Spinnerbait

Este o altă nălucă foarte eficientă în pescuitul știucii (și nu numai), recomandată mai ales în zone cu vegetație abundentă sau agățături. Are abilitatea de a trece prin vegetație, printre ștepi sau crengi fară să se agațe. Dacă observați că aveți rateuri la mușcăturile știucii, puteți pune un trailer hook, un cârlig adițional care crește rata de pești înțepați dar și rata de agățături. Decideți voi, la fața locului, dacă îl folosiți sau nu.

Tot Berti are niște variante foarte bune de spinnerbait, atât pentru pescuitul știucii cât și unele mai mici, pentru biban.

Năluci de suprafață

Și în această categorie există o mulțime de produse dar mă voi limita la a recomanda broaștele. Sunt extraordinar de eficiente în nuferi, pe covoare de vegetație cu apă foarte mică sau în zone cu multe agatauri. Contează enorm de mult felul în care mișcați aceste năluci, totul ține de pescar.

Dacă veți avea la voi aceste năluci, cu siguranță veți avea parte de o partidă de pescuit reușită. Nu uitați, este foarte important să vă aduceți toate aceste echipamente de pescuit de acasă, în Delta Dunării nu aveți de unde să vi le cumpărați.

Alți pești răpitori

Știu, cei mai mulți pescari amatori, de pesti răpitori, vin în Delta Dunării cu vise mărețe de capturi de știuci (mari). Delta Dunării nu mai este demult raiul știucii, exemplarele mari (peste 8-10 kg) au ajuns atât de rare încât nici nu merită să iei în calcul așa ceva pe ape naturale. În cazul în care doriți exemplare frumoase de știucă, este cazul să vă orientați către un pescuit în incinte.

Știuca nu mănâncă tot timpul, există perioade în care nici măcar nu o vezi. Dacă vreți să aveți parte de o ieșire la pescuit eficientă, pe ape naturale, în care să și prindeți pește, vă recomand să fiți pregătiți întotdeauna pentru alternative. În Delta Dunării poți face partide spectaculoase de pescuit la șalău, avat sau (mai ales) la biban, uneori chiar roșioara și văduvița pot salva o partidă de pescuit. Însă, pentru toți acești pești, trebuie să fii pregătit.

Pescuitul la ultralight (cu năluci foarte ușoare)

Nu, lanseta de știucă nu poate fi folosită pentru pescuitul eficient și plăcut la biban, roșioară sau văduviță. Aici veți avea nevoie să aruncați năluci de 2-5g, să le controlați, să simțiți cum se scufundă năluca și firul, să simțiți mușcăturile și să aveți un drill cu peștele prins, să vă bucurați de fiecare secundă de pescuit.

Și nu, bibanul nu este un pește prost care mușcă oricând, la orice și poți să pui în lansetă orice plastic ieftin, îl tragi prin apă și prinzi biban. Nu, pescutiul la biban este un pescuit aparte, de finețe, de căutare a exemplarelor mari. Când îi găsești, este o plăcere să te lupți cu un biban peste 500g, cu o lansetă fină, de ultralight.

Roșioară și văduvița migrează uneori în bancuri uriașe pe canalele Deltei. Dacă ai chef de distracție, pui o rotativă mică (nr 0 sau 1) sau un plastic mic (vierme) pe un jig de 1g și vei avea parte de un pescuit memorabil.

Așa că, eu nu plec niciodată la pescuit în Delta Dunării fară să-mi iau (minim) 2 lansete de ultralight (putere de aruncare 1-5g), cu mulinetă de 1500-2000 și fir de 4-6 lbs. Mai am întotdeauna jiguri de 1-2-3-4-5 g, un sortiment bun de plastice moi de 2-6 cm, rotative mici, cicade mici de la Berti, spinnerbaituri mici, voblere mici și multe alte năluci ușoare. De foarte multe ori, pescuitul la ultralight mi-a salvat partidele de pescuit. Trebuie să vă mai spun că pescuitul la biban este preferatul meu, aleg oricând să pescuiesc bibani mari, în detrimentul altor specii.

Pescuitul la avat

Avatul este un pește răpitor, specific bazinului Dunării. Este un pește interesant, care oferă satisfacții mari pescarilor de răpitori. Sunt perioade în care, pe cursul Dunării, poți prinde exemplare mari și multe. Mușcătura avatului este spectaculoasă, violentă iar exemplarele mari oferă și un drill intens. Eu pescuiesc mult la avat, îmi place maxim să cobor cu barca după curent, pescuind din mișcare.

Pescuiesc cu lansete light (putere 5-10g) și medium (7-21g), cu acțiune moderată (mai moi), cu fir de 6-10 lbs. Ca năluci folosesc cu predilecție Berti Helic în curenți mari sau când mușcă mai la adânc, cu voblere Strike Pro Flap Jack 7,5 cm, Sebille Flatt Shad 5 cm sau Rapala Rippin’Rap de 6 cm când trebuie convinși prin vibrații puternice să iasă la atac sau un vobler creat special pentru avat de cei de la Salmo, Thrill de 7cm ori poppere când mănâncă pe suprafață.

Dacă nu ați pescuit niciodată la avat, vă recomand cu multă căldură să încercați măcar odată, o dimineața sau seară acest pescuit și veți vedea că în Delta Dunării merită să vii la pescuit nu doar pentru știucă ci și pentru alte specii de pești.

Pentru pescarii avansați

Dacă stăpâniți bine tehnica pescuitului, aveți echipamentele necesare și mai aveți și o barcă cu un sonar, merită să mai încercați și pescuitul la șalău sau somn la năluci.

Pescuitul la șalău

Deși poate fi întâlnit și pe canale mici, locurile clasice de șalău sunt pe Dunăre, pe brațele principale, în zone adânci, cu praguri. Eu folosesc exclusiv plastice pentru acest pescuit, cu jiguri de 15-35g. Tocmai pentru că am precizat că este pentru pescarii avansați, nu mai insist foarte tare pe recomandări de echipamente. Lansetă fast, medium-heavy, spin sau cast în egală măsură, fir de 15-20 lbs. Multe jiguri pentru că sunt și agățături frecvente. Dacă pescuiți bine și mergeți pe locuri bune, satisfacțiile vor fi pe măsură.

Pescuitul la somn cu năluci

Dacă vreți senzații maxime, merită să încercați un pescuit la somn, de noapte. Lansetă heavy (până la 2 oz), preferabil cast, cu mulineta mai zdravăna, fir 50-60 lbs, voblere de 10-15 cm și plastice de 15-20 cm, pe jiguri de 20-40g.

Cam atât cu recomandările, important este că cei care nu ați mai pescuit în Delta Dunării să citiți acest articol și să trageți singuri concluzii. Aduceți-vă minimul necesar dacă vreți să aveți o partidă de pescuit reușită.

Eliberați peștii, nu-i omorâți degeaba

Pentru a vă bucura și pe viitor de un pescuit frumos, ELIBERAȚI peștii. Nu sunt extremist, mănânc și eu cu plăcere un pește (sau doi) prins de mine dar nu rețin niciodată tot ce prind. De foarte multe ori am văzut pescari care rețin cantități mari de pești sub dimensiunea legală, îi țin până seara apoi își dau seama că nu au ce face cu ei și îi aruncă. Chiar dacă prindeți pești mari, nu are sens să-i omorați pe toți, să-i cărați acasă sute de kilometri. Nu veți avea un pește de calitate ci un pește ținut în condiții improprii.

Mâncați un pește prins de voi, eliberați-i pe restul!

Mulțumesc

Iliuță Goean

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP