Cetatea Capidava

Locul in care istoria traieste inca in prezent

Capidava, sau “cetatea de cotitura”, situata pe malul drept al Dunarii, intre Harsova si Cernavoda, este una dintre cel mai conoscute cetati romane din Dobrogea. Capidava este acel loc in care vrei sa ramai si sa contemplezi cel putin o zi peisajul sacru, doar pe alocuri strabatut de urmele prezentului si sa recreezi un spatiu care sa fie doar al tau. Pentru ca sentimentul pe care il incerci in asemenea locuri este unic, te scapa de orice urma a rutinei sau a banalului si te transpune intr-o lume veche, cu multe povesti. Iti dai seama ca la fiecare pas este istoria scrisa de stramosii nostri, ca aici s-au desfasurat fapte de arme si s-au derulat file din trecutul poporului roman, cu multe secole in urma.

Fiecare cetate din Dobrogea are propriul parfum istoric, purtand  si in prezent pecetea secolelor care au scris o parte din trecutul acestor locuri. Amprenta culturilor, civilizatiilor care au populat-o sunt vizibile si astazi, fiind transmise mai departe catre tinerele generatii. Si mai frumos este atunci cand istoria este adusa la viata de oameni pasionati, entuziasti, care redau o parte din momentele istorice importante.

Asociatia Danais este o cumunitate de tineri care promoveaza cultura romaneasca si originile poporului nostru, in acelasi timp protejand siturile arheologice care se afla intr-o stare vulnerabila. Acesti tineri, prin talentul, daruirea si dragostea fata de trecut, reinvie de fiecare data, prin reprezentatiile lor, faptele de arme, momentele de cumpana prin care au trecut stramosii nostri. Prin intermediul lor suntem conectati cu trecutul, impacandu-ne mai usor cu prezentul. Comunitatea organizeaza frecvent astfel de tabere, prilej de incantare pentru vizitatorii care reusesc sa le admire spectacolul arhaic.

Istoric

Fortul a reprezentat o componenta importanta a defensivei romane din zona danubiano-pontica, fiind construit la inceputul secolului II e.n., pe vremea Imparatului Traian.  Cu o pozitionare strategica, pe un masiv stancos, cetatea asigura o buna supraveghere si aparare dispunand de instalatii portuare, magazii si alte anexe. Constructia ei se datoreaza detasamentelor de soldati romani din legiunile a-V-a Macedonica si a-IX-a Claudia. Datorita asezarii sale, cetatea permitea comunicarea dintre dacii din Dobrogea si cei din Campia Munteniei.

Cetatea a fost construita la sfarsitul sec. III e.n., pe plan dreptunghiular, cu turnuri mari si ziduri groase de 2 m. Spre Dunare,  cetatea se continua cu terase, iar in afara zidurilor catatii erau baile si alte constructii cu caracter militar. Pe malul fluviului erau instalatiile portuare. Cetatea a fost abandonata pentru un timp din cauza invaziilor avarilor si slavilor, fiind relocuita de bizantini in sec IX.

Recent, in 2015, arheologii au descoperit o necropola bizantina formata din 100 de morminte medievale, fiind a doua necropola medievala ca marime, descoperita in Romania.
Alte cercetari mai vechi au scos la iveala morminte de militari, adesea cu arme de lupta, cu ofrande, inscriptii funerare sau monede de bronz.

Peisajul este intregit de Dunare, mereu aceeasi, statornica si eleganta, care ne readuce in prezent, veghind necotenit asupra cetatii. Pana la urmatoarea calatorie, descoperiti locuri de poveste!

Autor: Mihaela Alexandra PREDA

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP