Cetatea Capidava

Locul în care istoria trăiește încă în prezent

Capidava, sau “cetatea de cotitură”, situată pe malul drept al Dunării, între Hârșova și Cernavodă, este una dintre cel mai conoscute cetăți romane din Dobrogea. Capidava este acel loc în care vrei să rămâi și să contemplezi cel puțin o zi peisajul sacru, doar pe alocuri străbătut de urmele prezentului și să recreezi un spațiu care să fie doar al tău. Pentru că sentimentul pe care îl încerci în asemenea locuri este unic, te scapă de orice urmă a rutinei sau a banalului și te transpune într-o lume veche, cu multe povești. Îți dai seama că la fiecare pas este istoria scrisă de strămoșii noștri, că aici s-au desfășurat fapte de arme și s-au derulat file din trecutul poporului român, cu multe secole în urmă.

Fiecare cetate din Dobrogea are propriul parfum istoric, purtând și în prezent pecetea secolelor care au scris o parte din trecutul acestor locuri. Amprenta culturilor, civilizațiilor care au populat-o sunt vizibile și astăzi, fiind transmise mai departe către tinerele generații. Și mai frumos este atunci când istoria este adusă la viață de oameni pasionați, entuziaști, care redau o parte din momentele istorice importante.

Asociația Danais este o cumunitate de tineri care promovează cultura românească și originile poporului nostru, în același timp protejând siturile arheologice care se află într-o stare vulnerabilă. Acești tineri, prin talentul, dăruirea și dragostea față de trecut, reînvie de fiecare dată, prin reprezentațiile lor, faptele de arme, momentele de cumpăna prin care au trecut strămoșîi noștri. Prin intermediul lor suntem conectați cu trecutul, impacandu-ne mai ușor cu prezentul. Comunitatea organizează frecvent astfel de tabere, prilej de încântare pentru vizitatorii care reușesc să le admire spectacolul arhaic.

Istoric

Fortul a reprezentat o componentă importantă a defensivei române din zona danubiano-pontică, fiind construit la începutul secolului ÎI e.n., pe vremea Împăratului Traian. Cu o poziționare strategică, pe un masiv stâncos, cetatea asigura o bună supraveghere și apărare dispunând de instalațîi portuare, magazii și alte anexe. Construcția ei se datorează detașamentelor de soldați români din legiunile a-V-a Macedonica și a-IX-a Claudia. Datorită așezării sale, cetatea permitea comunicarea dintre dacii din Dobrogea și cei din Câmpia Munteniei.

Cetatea a fost construită la sfârșitul sec. III e.n., pe plan dreptunghiular, cu turnuri mari și ziduri groase de 2 m. Spre Dunăre, cetatea se continuă cu terase, iar în afara zidurilor cătații erau băile și alte construcțîi cu caracter militar. Pe malul fluviului erau instalațiile portuare. Cetatea a fost abandonată pentru un timp din cauza invaziilor avarilor și slavilor, fiind relocuita de bizantini în sec IX.

Recent, în 2015, arheologii au descoperit o necropolă bizantină formată din 100 de morminte medievale, fiind a două necropola medievală ca mărime, descoperită în România.
Alte cercetări mai vechi au scos la iveală morminte de militari, adesea cu arme de luptă, cu ofrande, inscripțîi funerare sau monede de bronz.

Peisajul este întregit de Dunăre, mereu aceeași, statornică și elegantă, care ne readuce în prezent, veghind necotenit asupra cetății. Până la următoarea călătorie, descoperiți locuri de poveste!

Autor: Mihaela Alexandra PREDA

Îți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP