Delta Dunării nu se poate apăra singură!

Pentru pasari este ACASA!
Pentru unele flori inseamna singurul loc
Pentru toti inseamna HRANA
Previous
Next

Delta Dunarii si vietuitoarele sale sufera zi de zi de pe urma unor actiuni ce se pot asemana cu atacurile teroriste. Facand abatere de la orice implica un turism sustenabil, prietenos cu mediul si din dorinta de a castiga bani rapid, barcagii in cautarea unui ciubuc generos, trec cu barcile in mare viteza rascolind apele, malurile si substratul apei. Dezinteresul total fata de viitorul Deltei Dunarii se vede in urma vizitatorilor ocazionali sau a angajatilor iresponsabili: gunoaie si plastice aruncate peste bord, pasari haituite, cuiburi distruse, zone strict protejate incalcate.

Protejeaza Delta Dunarii! Daca ai ales sa descoperi aceasta minunata lume si din pacate ai parte de un barcagiu indiferent si fara prea multe cunostinte (dar autoproclamat “ghid”) nu accepta sa fii partas la distrugerea unei rezervatii naturale.

Fii OM (o persoana cu rationament si suflet). Nu e greu, nu doare, nu costa!

Delta Dunarii este tot mai sensibila si va prezentam mai jos principalele cauze:

1. Pelicanii

In Delta Dunarii traiesc 2 specii de pelicani: Pelicanul comun (cei mai numerosi) si Pelicanul cret.

Ambele specii sufera de pe urma acelorasi amenintari: reducerea zonelor de cuibarit prin intrarea omului in colonii (locurile in care cuibaresc pelicanii), pescuitul excesiv (le este din ce in ce mai greu sa prinda suficient peste atat pentru ei cat si pentru cresterea puilor). Dar, una dintre cele mai mari amenintari sunt haituitorii, barcagii care nu au respect pentru natura si Delta Dunarii si strabat in mare viteza lacurile si canalele cu barci rapide, gonind pelicanii de pe locurile de hranire, fortandu-i sa zboare.

Pelicanii sunt pasari mari, grele, care depun un efort considerabil pentru a-si lua zborul. Vara, cand puii sunt mari si au nevoie de hrana de minim doua ori pe zi, pelicani fac mari eforturi pentru a zbura de la colonie la locurile de hranire. Atunci cand se aseaza si gasesc peste, au nevoie uneori de mai mult de o ora sa formeze o “hora” din mai multi indivizi care bat apa cu aripile si cu picioarele si aduna pestele intr-un cerc sau intr-un mal pentru a-l putea prinde mai usor. De foarte multe pri nu apuca sa ajunge la momentul culminant, al hranirii, deoarece animale salbatice din specia “Homo Idiotensis” dau buzna peste aceste “hore” fortandu-i sa zboare. 2-3 nereusite pe zi inseamna pui flamanzi, care probabil nu vor creste suficient pana in toamna, pentru a fi capabili sa migreze. Inseamna parinti flamanzi incapabili sa-si hraneasca puii. Si totul doar pentru ca este permis turismul cu barci supramotorizate, ce dezvolta puteri si viteze cu mult peste necesarul turistic.

Ai fost martor la o asemenea crima? Filmeaza barca si soferul cu telefonul mobil. Poasteaza filmarea pe retele sociale si trimite-o politiei si ministerului mediului. Daca esti in barca respectiva, solicita rambursarea sumei platite! Nu fii partas la crima!

2. Nuferii

La fel ca si restul florei din Delta Dunarii, sunt protejati de lege. Ruperea lor este strict interzisa! Nu exista sezon sa nu vezi barci pline cu “turisti” purtatori de salbe de nuferi la gat sau avand buchete de nuferi smulse Deltei doar pentru a-si face o poza. Pe langa latura morala a distrugerii florei naturale a Deltei, riscati si o amenda usturatoare daca va intalnititi cu autoritatile.

Spuneti-i barcagiului vostru sa nu rupa nuferi, ca nu sunteti impresionati de un colier din nuferi ce se ofileste in doar cateva minute ci de nuferii vii, din apa.

3. Lianele de la Letea

Pana acum 10 ani padurea Letea avea un aspect subtropical datorita plantelor agatatoare (liane, vita salbatica, curpen etc). In urma trecerii turistilor lipsiti de educatie, condusi de “ghizi” lipsiti de cele mai elementare notiuni de buna practica in turism, care s-au atarnat ca maimutele de ele pentru o poza neinspirata, au fost pur si simplu defrisate. Spre deosebire de filmele cu Tarzan, lianele de la Letea sunt foarte fragile si se rup daca tragi de ele.

Dragi turisti, nu va catarati pe liane, se vor rupe iar padurea va avea de suferit, la fel si spatele vostru daca veti cadea. Daca vedeti nefericiti care fac acest lucru, filmati si distribuiti.

4. Orhideele

Am vazut de multe ori, la Letea, nefericiti de turisti (atat romani cat si straini), veniti la masa de pranz cu buchete de orhidee. Cand i-am intrebat de ce le-au rupt, mi-au spus ca “ghidul” a fost cel care i-a indemnat sa o faca, chiar, mai mult, el le-a cules aceste orhidee si le-a oferit. Evident, aprecierea turistilor asupra “ghidului” s-a naruit atunci cand le-am explicat ca acest lucru este total interzis, ilegal, imoral si extrem de urat. Acel “ghid” avea a doua zi alti clienti dar padurea avea cu mult mai putine orhidee de aratat.

Admirati aceste flori superbe, fotografiati-le si luati acasa doar imaginile.

5. Deseuri

Plasticul

Este deprimant sa vezi cum aceasta planeta se ineaca in plastic, Delta Dunarii nu face exceptie. Plasticul nu are ce cauta in Delta Dunarii. Apreciem foarte mult daca nu aruncati pungi si PET-uri in natura ci doar in locuri in care este vizibil ca vor fi preluate si reciclate.

Dozele de aluminiu

Pe langa faptul ca sunt foarte inestetice si nu au ce cauta in peisaj, aluminiul (oxidul de aluminiu) este si foarte toxic, otravind mediul si vietuitoarele sale. Exista acum in fiecare sat locuri amenajate in care sa depozitati aceste doze pentru a fi reciclate.

Mucurile de tigari

Poate ca un muc de tigara pare infensiv in raport cu marimea Deltei Dunarii insa imaginati-va mii de vizitatori zilnici ai Deltei, fumand cate 1-2-10-20 de tigari pe zi, timp de cativa ani. Cam cate chistoace considerati ca se aduna? Plus ce mai aduce Dunarea din amonte.

Trebuie sa stiti ca materialul din care este facut filtrul nu este biodegradabil deloc, se descompune doar in mici particule (fibre) care sunt inghitite de vietuitoarele acvatice, care au foarte mult de suferit sau chiar mor din aceasta cauza. Pe langa faptul ca fibrele sunt din materiale sintetice, mai sunt si imbibate cu sute de substante chimice, cele mai multe toxice, folosite la procesarea tutunului. Este alegerea voastra daca vi le bagati in plamani dar va rugam din suflet, nu le mai aruncati in natura, in apa. Puteti folosi pachetul de tigari pentru a pastra chistoacele pana la primul cos de gunoi.

Cu totii ne dorim sa vedem o Delta curata, salbatica, vrem sa o lasam mostenire copiilor nostri dar avem nevoie ca si voi, cei ce vizitati aceste locuri, sa ne ajutati, sa respectati aceste reguli si, mai ales, sa le spuneti asta si celor care nu citesc.

6. Viteza

Am lasat aceasta problema intentionat la urma. Este cea mai grava problema a momentului, in Delta Dunarii. Sute de barci rapide taie apele cu zeci de kilometri pe ora, tocand marunt pesti, pasari si vegetatie, lasand in urma prapad. De la an la an sunt tot mai putini corcodei, lisite si alte pasari ce cuibaresc la nivelul apei. Valurile gigantice, generate de motoarele uriase ale barcilor “turistice” ineaca neincetat cuiburile cu oua si pui, rapindu-le pasarilor sansa de a se inmulti.

Elicele gigantice ce se invart cu mare viteza, de multe ori chiar la nivelul fundului apei, absorb si strivesc tot ce inseamna vietuitoare, peste, broaste, larve de insecte (baza hranirii a multor specii de pesti si pasari), pasari si radacini de plante. Nu ramane nimic viu in urma barcilor rapide. Celebrele covoare de nuferi ale Deltei au fost tocate de aceste barci cu motoare uriase ajungand aproape de disparitie.

NU fiti partasi la crima! Nu alegeti excursii cu barci rapide / motoare mari. Daca va pasa de natura, de locurile frumoase pe care ati venit sa le vedeti, alegeti-va cu grija operatorul de turism. Alegeti barci de viteza mica / medie. Raportati autoritatilor abuzurile, atunci cand le intalniti.

In sezonul 2020, vom avea cateva actiuni in acest domeniu, prin care incercam din rasputeri sa le aratam tuturor celor ce trec prin Delta Dunarii, la ce presiuni este supusa natura si sa-i sensibilizam, in speranta ca vor alege calea cea buna, cea a unui turism sustenabil.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP