Delta Dunării nu se poate apăra singură!

Pentru pasari este ACASA!
Pentru unele flori inseamna singurul loc
Pentru toti inseamna HRANA
Previous slide
Next slide

Delta Dunării și viețuitoarele sale suferă zi de zi de pe urma unor acțiuni ce se pot asemăna cu atacurile teroriste. Făcând abatere de la orice implică un turism sustenabil, prietenos cu mediul și din dorința de a câștiga bani rapid, barcagii în căutarea unui ciubuc generos, trec cu bărcile în mare viteză răscolind apele, malurile și substratul apei. Dezinteresul total față de viitorul Deltei Dunării se vede în urma vizitatorilor ocazionali sau a angajaților iresponsabili: gunoaie și plastice aruncate peste bord, păsări haituite, cuiburi distruse, zone strict protejate încălcate.

Protejează Delta Dunării! Dacă ai ales să descoperi această minunată lume și din păcate ai parte de un barcagiu indiferent și fără prea multe cunoștințe (dar autoproclamat “ghid”) nu accepta să fii părtaș la distrugerea unei rezervații naturale.

Fii OM (o persoană cu raționament și suflet). Nu e greu, nu doare, nu costă!

Delta Dunării este tot mai sensibilă și vă prezentăm mai jos principalele cauze:

1. Pelicanii

În Delta Dunării trăiesc 2 specii de pelicani: Pelicanul comun (cei mai numeroși) și Pelicanul creț.

Ambele specii suferă de pe urma acelorași amenințări: reducerea zonelor de cuibărit prin intrarea omului în colonii (locurile în care cuibăresc pelicanii), pescuitul excesiv (le este din ce în ce mai greu să prindă suficient pește atât pentru ei cât și pentru creșterea puilor). Dar, una dintre cele mai mari amenințări sunt hăituitorii, barcagii care nu au respect pentru natură și Delta Dunării și străbat în mare viteză lacurile și canalele cu bărci rapide, gonind pelicanii de pe locurile de hrănire, fortandu-i să zboare.

Pelicanii sunt păsări mari, grele, care depun un efort considerabil pentru a-și lua zborul. Vara, când puii sunt mari și au nevoie de hrană de minim două ori pe zi, pelicani fac mari eforturi pentru a zbura de la colonie la locurile de hrănire. Atunci când se așează și găsesc pește, au nevoie uneori de mai mult de o ora să formeze o “hora” din mai mulți indivizi care bat apă cu aripile și cu picioarele și adună peștele într-un cerc sau într-un mal pentru a-l putea prinde mai ușor. De foarte multe ori nu apucă să ajunge la momentul culminant, al hrănirii, deoarece animale sălbatice din specia “Homo Idiotensis” dau buzna peste aceste “hore” forțând-i să zboare. 2-3 nereușite pe zi înseamnă pui flămânzi, care probabil nu vor crește suficient până în toamnă, pentru a fi capabili să migreze. Înseamnă părinți flămânzi incapabili să-și hrănească puii. Și totul doar pentru că este permis turismul cu bărci supramotorizate, ce dezvoltă puteri și viteze cu mult peste necesarul turistic.

Ai fost martor la o asemenea crimă? Filmează barca și șoferul cu telefonul mobil. Poasteaza filmarea pe rețele sociale și trimite-o poliției și ministerului mediului. Dacă ești în barca respectivă, solicită rambursarea sumei plătite! Nu fii părtaș la crimă!

2. Nuferii

La fel ca și restul florei din Delta Dunării, sunt protejați de lege. Ruperea lor este strict interzisă! Nu există sezon să nu vezi bărci pline cu “turiști” purtători de salbe de nuferi la gât sau având buchete de nuferi smulse Deltei doar pentru a-și face o poză. Pe lângă latura morală a distrugerii florei naturale a Deltei, riscați și o amendă usturătoare dacă vă întâlnititi cu autoritățile.

Spuneți-i barcagiului vostru să nu rupă nuferi, că nu sunteți impresionați de un colier din nuferi ce se ofilește în doar câteva minute ci de nuferii vii, din apă.

3. Lianele de la Letea

Până acum 10 ani pădurea Letea avea un aspect subtropical datorită plantelor agățătoare (liane, vița sălbatică, curpen etc). În urma trecerii turiștilor lipsiți de educație, conduși de “ghizi” lipsiți de cele mai elementare noțiuni de bună practică în turism, care s-au atârnat ca maimuțele de ele pentru o poză neinspirată, au fost pur și simplu defrișate. Spre deosebire de filmele cu Tarzan, lianele de la Letea sunt foarte fragile și se rup dacă tragi de ele.

Dragi turiști, nu vă cățărați pe liane, se vor rupe iar pădurea va avea de suferit, la fel și spatele vostru dacă veți cădea. Dacă vedeți nefericiți care fac acest lucru, filmați și distribuiți.

4. Orhideele

Am văzut de multe ori, la Letea, nefericiți de turiști (atât români cât și străini), veniți la masa de prânz cu buchete de orhidee. Când i-am întrebat de ce le-au rupt, mi-au spus că “ghidul” a fost cel care i-a îndemnat să o facă, chiar, mai mult, el le-a cules aceste orhidee și le-a oferit. Evident, aprecierea turiștilor asupra “ghidului” s-a năruit atunci când le-am explicat că acest lucru este total interzis, ilegal, imoral și extrem de urât. Acel “ghid” avea a două zi alți clienți dar pădurea avea cu mult mai puține orhidee de arătat.

Admirați aceste flori superbe, fotografiați-le și luați acasă doar imaginile.

5. Deșeuri

Plasticul

Este deprimant să vezi cum această planetă se îneacă în plastic, Delta Dunării nu face excepție. Plasticul nu are ce caută în Delta Dunării. Apreciem foarte mult dacă nu aruncați pungi și PET-uri în natură ci doar în locuri în care este vizibil că vor fi preluate și reciclate.

Dozele de aluminiu

Pe lângă faptul că sunt foarte inestetice și nu au ce caută în peisaj, aluminiul (oxidul de aluminiu) este și foarte toxic, otrăvind mediul și viețuitoarele sale. Există acum în fiecare sat locuri amenajate în care să depozitați aceste doze pentru a fi reciclate.

Mucurile de țigări

Poate că un muc de țigară pare inofensiv în raport cu mărimea Deltei Dunării însă imaginați-vă mii de vizitatori zilnici ai Deltei, fumând câte 1-2-10-20 de țigări pe zi, timp de câțiva ani. Cam câte chiștoace considerați că se adună? Plus ce mai aduce Dunărea din amonte.

Trebuie să știți că materialul din care este făcut filtrul nu este biodegradabil deloc, se descompune doar în mici particule (fibre) care sunt înghițite de viețuitoarele acvatice, care au foarte mult de suferit sau chiar mor din această cauza. Pe lângă faptul că fibrele sunt din materiale sintetice, mai sunt și îmbibate cu sute de substanțe chimice, cele mai multe toxice, folosite la procesarea tutunului. Este alegerea voastră dacă vi le băgați în plămâni dar vă rugăm din suflet, nu le mai aruncați în natură, în apă. Puteți folosi pachetul de țigări pentru a păstra chiștoacele până la primul coș de gunoi.

Cu toții ne dorim să vedem o Delta curată, sălbatică, vrem să o lăsăm moștenire copiilor noștri dar avem nevoie ca și voi, cei ce vizitați aceste locuri, să ne ajutați, să respectați aceste reguli și, mai ales, să le spuneți asta și celor care nu citesc.

6. Viteza

Am lăsat această problema intenționat la urmă. Este cea mai gravă problema a momentului, în Delta Dunării. Sute de bărci rapide taie apele cu zeci de kilometri pe ora, tocând mărunt pești, păsări și vegetație, lăsând în urmă prăpăd. De la an la an sunt tot mai puțini corcodei, lișite și alte păsări ce cuibăresc la nivelul apei. Valurile gigantice, generate de motoarele uriașe ale bărcilor “turistice” îneacă neîncetat cuiburile cu ouă și pui, răpindu-le păsărilor șansa de a se înmulți.

Elicele gigantice ce se învârt cu mare viteză, de multe ori chiar la nivelul fundului apei, absorb și strivesc tot ce înseamnă viețuitoare, pește, broaște, larve de insecte (baza hrănirii a multor specii de pești și păsări), păsări și rădăcini de plante. Nu rămâne nimic viu în urma bărcilor rapide. Celebrele covoare de nuferi ale Deltei au fost tocate de aceste bărci cu motoare uriașe ajungând aproape de dispariție.

NU fiți părtași la crimă! Nu alegeți excursii cu bărci rapide / motoare mari. Dacă vă pasă de natură, de locurile frumoase pe care ați venit să le vedeți, alegeți-vă cu grijă operatorul de turism. Alegeți bărci de viteză mică / medie. Raportați autorităților abuzurile, atunci când le întâlniți.

În sezonul 2020, vom avea câteva acțiuni în acest domeniu, prin care încercăm din răsputeri să le arătăm tuturor celor ce trec prin Delta Dunării, la ce presiuni este supusă natură și să-i sensibilizăm, în speranța că vor alege calea cea bună, cea a unui turism sustenabil.

Iți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP