Istoric
Inca din Pleistocen, caii sălbatici au populat stepele Bugeacului si zonele in care ulterior s-a format Delta Dunarii.
Multă vreme au fost vanati de primii oameni pentru hrană, ca mai apoi sa fie domesticiti .
In secolul 19 au fost vanati de localnici pentru ca iepele in calduri influentau foarte tare caii domestici folositi de oameni in diverse scopuri.
Tarpanul
Tarpanul = calul salbatic (denumire provenită dintr-un dialect turcic vechi)
Doua subspecii ale calului salbatic (Equus ferus ferus) sunt cunoscute in zona de nord si nord-vest a Marii Negre, Tarpanul de stepa (Equus ferus gmelini) si Tarpanul de padure (Equus ferus sylvaticus).
Caii de astăzi
Din păcate ultimi tarpani au dispărut de mai bine de 100 de ani. Caii pe care ii intalnim astazi in aceste locuri fiind cai salbaticiti, urmașii cailor domestici, lăsați in urma de populatiile care au trecut pe aici: tatari, cazaci, turci. Haholii, atunci cand au migrat către Delta Dunarii, au venit cu turmele de vite (vaci si bivolite) si caii domestici (utilitari), lasati ulterior sa pasca in salbaticie, alaturi de vite.
Mai nou, cand toata lumea poate deține masini agricole si autoturisme, oamenii locului nu au mai avut nevoie de cai pentru deplasare sau muncile agricole asa ca si-au lasat caii sa se reintoarca in natura.
Hergheliile ce pasc libere acum in Delta Dunarii, poarta atat genele strămoșilor sălbatici precum si gene ale cailor aduși de-a lungul timpului de toate popoarele care au trecut pe aici. Un mix din care, uneori, inca razbat gene străvechi si putem vedea cai cu copita latita si cu un aspect foarte apropiat de tarpani, probabil datorita continuitatii raselor primitive de cai domesticite aici si folosite ulterior de localnici pana in zilele noastre, cand au fost eliberati in natura.
Desi administratia padurii Letea sustine ca acesti cai sunt daunatori pentru padure, istoria ne demostreaza ca tarpanii au trait in buna armonie cu natura mai bine de 2 milioane de ani.
Autoritatile estimeaza ca in Delta Dunarii traiesc aproximativ 4000 de cai salbatici dar niciodata ONG-urile care apara drepturile cailor de aici nu au reusit sa numere atatia, chiar folosind mijloace foarte moderne, pe care autoritatile nu le-au folosit niciodata, multumindu-se cu estimari.
Cel mai celebru loc in care puteti vedea caii este Letea dar mai pot fi gasiti si la Sfântu Gheorghe, Caraorman, Perisor, Dranov, Dunavat sau Gura Portitei.
Acum, desi prigoniti de lacomie si de ingustimea gandirii unor oameni, caii salbatici au devenit un simbol al Deltei Dunarii, fiind o atractie turistica. Mii de turisti ajung anual aici in speranta intanirii cu hergheliile ce pasc libere.
A fi sau a nu fi … salbatici
Este o discutie foarte lunga. Daca ii consideram pe Mustangii americani, pe Brumby australieni sau pe caii din Camargue ca fiind salbatici, atunci si caii Deltei Dunarii sunt salbatici.
Arata si se comporta ca niste animale salbatice, ca niste cai salbatici.
Daca discutia se poarta din punct de vedere stiintific, bazat pe genetica, atunci sunt cai salbaticiti, la fel ca si cei mentionati anterior.