fbpx

Avatul (Aspius aspius)

avat (aspius aspius)
Denumire in Română Avat
Denumire in Engleză Asp
Denumire stiințifică Aspius aspius
Familia Cyprinidae
TipRapitor
Lungime medie/maxima55/120 cm
Greutate medie/maxima1-2 / 11 kg
Stare de conservare(LC) Neamenințată cu dispariția

Corpul este alungit, puternic, acoperit cu solzi mărunți. Flancurile sunt argintii iar spatele măsliniu închis, aripioarele ventrale sunt tivite cu portocaliu. Forma gurii este specifică, cu falca inferioară arcuită în sus.

Atinge maturitatea sexuală abia la 4-5 ani. Pentru depunerea icrelor, are nevoie de ape călduțe, cu curent puternic și fund pietros, de obicei se reproduce în martie-aprilie, apoi se hrănește intens.

Perioada de maximă activitate și hrănire este din aprilie până în octombrie dar s-au semnalat capturi la pescuit sportiv chiar și în ianuarie-februarie.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP