Tritonul cu creastă dunărean (Triturus dobrogicus)

tritonul cu creasta dunarean
Denumire in RomânăTritonul cu creastă dunărean
Denumire in EnglezăDanube crested newt
Denumire stiințificăTriturus dobrogicus
FrecvențăRară
AcvaticiFebruarie – Iunie
Lungime11 – 17 cm
Hranănevertebrate, pesti, amfibieni
Stare de conservare(NT) Aproape amenințată cu dispariția

Descriere

Tritonul cu creastă dobrogean este închis la culoare dorsal, cu abdomenul de culoare portocalie cu pete negre mari ce pot fuziona uneori formând dungi. Creasta este prezentă doar la masculi.  Lungimea adulților este de 11-17 cm. 

Habitat

Trăiește predominant  în lacuri și bălți sau cursuri lin curgătoare din lunca Dunării. Este mai legat de apă decât specia înrudită Triturus cristatus, cu care se poate încrucișa acolo unde arelale de răspandire se suprapun.

Răspândire

Populează zonele de câmpie din sudul, sud-estul și vestul țării.

Populație

Efectivele din România sunt de câteva sute de mii de exemplare.

Amenințări

Este o specie periclitată, puternic afectată de distrugerea și degradarea zonelor umede prin îndiguiri, desecări și poluare.

Vlad CIOFLEC

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP