Primavara in Delta Dunarii

Primavara in Delta Dunarii

Publicat de: Iliuta Publicat la: 25.08.2016 Afisari: 2568

Primavara este cu siguranta cel mai bun sezon pentru vizitarea Deltei Dunarii.

Nimic nu se compara cu o excursie in Delta Dunarii atunci cand natura porneste in forta intr-o noua aventura de un an. Vegetatia explodeaza odata cu incalzirea vremii, pasarile migratoare se intorc pe locurile de cuibarit, multe alte specii nordice pot fi intalnite in timpul migratiei, nivelul apei este in general crescut oferind un spectacol inedit de paduri inundate in care forfotesc pestii in cautarea locurilor de depunere a icrelor.

Vegetatia:

Inca din martie vegetatia malurilor incepe sa-si revina la viata, timid, incep sa apara frunzele in copaci, iarba si florile primavaratice.

Prin aprilie avem un spectacol galben, inflorirea zalogilor urmata aproape imediat de inflorirea irisilor de balta. Incep sa apara primele "vegetale" acvatice.

In luna mai deja totul este verde, cresc stuful si papura, dupa jumatea lui mai infloresc deja nuferii iar malurile sunt pline de flori de primavara.

Pasarile:

Toate pasarile sunt in mare verva, atat cele care au iernat in Delta Dunarii cat si cele ce vin pentru cuibarit sau sunt in pasaj. Masculii sunt deja imbracati in penajul nuptial, cel mai spectaculos penaj din tot anul. Tot interesul lor este acordat imperecherii sau constructiei cuibului iar noi ne putem apropia de ele mai mult decat de obicei pentru a le vedea mai bine, pentru a le putea studia comportamentul sau sa le fotografiem. Vedetele Deltei, pelicanii, sunt si ei prezenti, cei comuni veniti din Africa, flamanzi, fac hore mari de hranire iar cei creti deja cara hrana puisorilor iesiti din oua.

In jur de 200 de specii de pasari pot fi vazute primavara, in timpul migratiei, in Delta Dunarii.

Avantaje

Avantajele unei excursii in Delta Dunarii primavara (aprilie-mai) sunt:

  • lipsa tantarilor! (precum si a altor insecte deranjante)
  • temperaturile placute din timpul zilei, nu este nici frig nici cald, e numai placut sa explorezi o zona salbatica
  • este prohibitie, pescarii nu ies pe balta asa ca diminetile sunt linistite, nu sunt barci pe apa iar pasarile sunt foarte prietenoase

Cu siguranta o excursie in Delta Dunarii, in primavara, va fi pt voi o revelatie asupra imaginii Deltei Dunarii, altfel decat o stim din carti si povesti.

Tags: primvara