Povestea noastra

2004 - In 2004 am stat in Delta Dunarii mai mult decat oricand in viata mea, daca de obicei stateam cate 1-2 saptamani, uneori chiar mai mult, acum am stat aproape tot sezonul. Decizia de a ma muta aici a venit instant, cand am realizat ca locul meu nu mai este in oras, pe sfalt, blocat in trafic in masina, in agitatie, in stress, in galagie ci aici, in liniste, in libertate, in natura, pe apa, printre pasari si animale. Dintotdeauna mi-am dorit acest lucru, dintotdeauna am fost pasionat de natura, animale, locuri salbatice, o alta viata decat cea de oras.

2005 - Drept urmare, in 2005 m-am mutat de tot in Delta Dunarii. Am inceput sa studiez tot ce gaseam despre Delta Dunarii, istorie, geografie, biologie ... tot ce imi pica in mana. Datorita clientilor birdwatcheri am inceput sa studiez intens aceasta latura care m-a fascinat imediat.

Pentru ca un prieten avea nevoie de organizarea unui hotel foarte deosebit, dintr-o zona foarte speciala, am inceput activitatea de turism, organizare de programe turistice pentru clienti si ghid turistic pentru aceste grupuri. Am avut clienti pescari, birdwatcheri, fotografi (asa m-am re-apucat de fotografie, o pasiune a copilariei mele) sau clienti interesati pur si simplu de natura, fara a fi strict pasionati de ceva anume.

2006 - In urma acestor colaborari si stimulat puternic de cererile clientilor, in 2006 am inceput organizarea unor programe speciale de birdwatching, evident pentru clientii din afara tarii pentru ca numai ei solicitau asemenea activitati si programe de pescuit pentru clientii romani si straini.

2007 - In 2007 am desfasurat primele programe proprii de Ture de Fotografie in Delta Dunarii si am realizat ca nu mai vreau deloc sa ma intorc in Bucuresti. Pur si simplu nu mai concepeam sa locuiesc in alta parte decat aproape de apa, de natura. Totodata, cunoscand cativa tineri localnici, dornici sa se ridice peste conditia activitatilor specifice zonei, am inceput sa-i instruiesc in activitatea de ghid turistic dar, mai ales, de ghid dedicat Deltei Dunarii caci acest domeniu atat de vast nu era exploatat mai deloc.

2008 - La sfarsitul lui 2007 m-am despartit de prima dragoste din Delta Dunarii, zona Matita, si din 2008 m-am mutat la Uzlina, unde un cunoscut avea nevoie de organizarea de programe turistice pentru cele 2 pontoane plutitoare ale companiei pentru care lucra. Timp de 2 ani am desfasurat atat programele companiei respective cat si programele mele personale pe care le-am si diversificat. In aceasta noua locatie am cunoscut o multime de clienti romani si am realizat potentialul acestei piete, clientul roman dornic sa descopere Delta Dunarii dar pe piata nu existau programe coerente, ghizi sau agentii capabile sa desfasoare aceste programe. Evident ca existau agentii si oameni capabili (extrem de putini) in zona dar nu-si bateau capul cu clientul roman, nu credeau in potentialul acestei piete si isi desfasurau programele numai pentru pietele externe. Modelul de turism in Delta Dunarii, era (si din pacate inca mai este) cel foarte neprofesional, in care clientul se adresa direct pensiunii (cumperi direct de la proprietar, va suna cunoscut?), de cele mai multe ori un om care nu avea habar de turism, birdwatching, fotografie sau alte domenii dar le facea pe toate, cum stia, cum auzea si el pe la vecini, cu credea el ca trebuie iar calculele se faceau intotdeauna dupa prestarea serviciilor, la cu totul alte preturi decat cele discutate in prealabil. O placere.

La inceputul lui 2008 eram hotarat sa fac numai ture de fotografie si birdwatching asa ca am lansat vechiul nostru site FotoDelta.ro insa, dupa un sezon si dupa cresterea foarte frumoasa a unor copii localnici, foarte pasionati de Delta Dunarii, de turism si foarte dornici sa renunte la pescuitul traditional, am decis largirea activitatii si am conceput primele programe vandute sub numele "Descopera Delta Dunarii", programe destinate celor ce nu sunt neaparat pasarari sau fotografi dar isi doresc sa descopere aceasta zona minunata, alaturi de un ghid capabil sa le explice totul depre locurile prin care trec, despre istoria locurilor, despre pasari, animale si plante. Totusi siteul DescoperaDeltaDunarii.ro nu a aparut pana in 2010 pentru ca aveam deja toata activitatea pe FotoDelta.ro.

2009 - Am diversificat programele si am fortificat brandul "Descopera Delta Dunarii".

Tot in 2009, datorita perseverentei unor buni prieteni, distribuitori de caiace si canoe, am inceput sa mergem tot mai mult pe partea ECO a turismului si am lansat turele cu caiace si canoe in Delta Dunarii.

Si tot in sezonul 2009 am realizat lipsa de viziune a celui cu care colaboram la Uzlina, care nu putea sa vada potentialul acestui tip de turism si era dedicat genului "traditional" de turism facut pana atunci in Delta Dunarii, un gen brut, necizelat, neatractiv dar fara prea mari batai de cap pentru operator. Drept urmare am decis sa cobor din acea barca si sa plec pe cont propriu mai departe.

2010 - A fost anul lansarii siteului DescoperaDeltaDunarii.ro (50 de programe active la vremea respectiva), a diversificarii masive a programelor si inceputul colaborarii cu mai multi tineri dornici sa invete ce inseamna sa fii Ghid in Delta Dunarii. Am lansat mai multe programe de excursii, sejururi, ture foto, ture de birdwatching, ture cu caiace si canoe.

Totodata m-am lovit foarte tare de neseriozitatea partenerilor furnizori de cazari si servicii asa ca am regandit tot sistemul si am crezut ca este o buna idee sa preiau administrarea unei locatii, pentru a avea control asupra calitatii si disponibilitatii locatiei de cazare.

2011 - Anul 2011 il pot numi pe buna dreptate "Atacul clonelor". Ajungand la 60 de programe active pe site, cu vanzari foarte bune si popularitate intr-o crestere spectaculoasa, brusc au inceput sa apara clonele, bieti oameni care nu aveau (si nu nici in ziua de azi) habar despre ce inseamna turismul, doar copiau cu maxima nesimtire programele noastre, cu tot cu nume, si le vindeau ca fiind ale lor. S-a ajuns la situatia penibila in care erau pe piata mai multi furnizori ai pachetelor Descopera Delta Dunarii ORIGINALE. Unii chiar ma promiteau ca ghid pe mine :-).

Am solicitat la OSIM protejarea marcii "Descopera Delta Dunarii", lucru care dureaza nefiresc de mult in aceasta tara si a trebuit sa astept cu rabdare obtinerea acestuia, pentru a putea sa-mi protejez munca de ani si ani.

De la inceputul anului am preluat administrarea unui hotel de 4* din Mila23, deschis chiar in acel an. Speram sa scap de mizerii de genul camere platite in avans pe care le gasesti ocupate cand ajungi la fata locului sau preturi dublate brusc atunci cand ajungeam cu grupul la locatie si "propretarul" vedea ca sunt straini sau fotografi cu aparatura de mii de euro la gat.

Am inceput colaborarea cu o pensiune locala, de 3*, din Crisan, pentru care am putut sa fac oferte la preturi atractive pentru romanii cu castiguri medii. Programul a fost un succe si colaborarea a rezistat atat timp cat pensiunea si-a respectat intelegerea cu noi, apoi s-a oprit.

Tot in acest an am inceput constructia de barci specializate pentru turism. Daca pana in 2010 am folosit (ca toata lumea) barci modificate, adaptata cumva pentru turism, acum am stopat acest lucru si am construit primele barci cu adevarat confortabile.

2012 - Am renuntat la publicarea ofertelor pe mai multe siteuri (FotoDelta.ro; InCaiac.ro; InCanoe.ro) si am adus totul sub o singura umbrela: DescoperaDeltaDunarii.ro, pe categorii distincte. Toata promovarea a fost canalizata catre o singura tinta si, impreuna cu reviewrile foarte pozitive ale clientilor nostri, ducand la o foarte mare popularitate a acestui nume. Am constata si o cizelare a "concurentei" in sensul ca nu mai copiau programele cu tot cu numele meu iar unii chiar au renuntat sa mai specifice acel mult visat "Descopera Delta Dunarii", doar unii, altii au continuat (si continua si azi sa o faca), in mod intentionat, uneori chiar pretinzand in fata clientilor ca programele sunt facute in colaborare cu noi. Stimati clienti, daca un program nu se afla si la noi pe site, atunci NU este realizat impreuna cu noi! Este evident ca e mult mai simplu sa te aliniezi liniei politice a acestei tari si sa fii un copiator (adica hot) decat sa iti pui mintea la contributie si sa creezi ceva numai al tau, original si cu care sa stai cu fruntea sus in fata tuturor.

Am continuat dezvoltarea programelor, in portofoliul nostru intrand o noua pensiune, de 3*  din Mila23. Pentru a doua oara, aveam o pensiune exclusiva in reteaua noastra si era tot mai clar ca aceasta este solutia, sa lucram cu pensiunile cele mai bune, in exclusivitate. Totul a fost posibil datorita modului de gandire a proprietarilor, care au inteles diferenta dintre turismul pe genunchi facut de restul lumii in care hotelierul este si gazda, si bucatar, si menajera, si barcagiu (de ghid nu se poate pune problema), si vanzator, si creator de programe etc si turismul specializat, in care hotelierul isi vede de treaba lui, adica de hotelarie si restaurant iar prestatorul de activitati face numai acest lucru dar la modul profesionist, fara sa fie distras de problemele curente ale unui hotel.

Chiar si acum (2016) este cea mai bine vanduta pensiune din reteaua noastra, cu cea mai buna reputatie. Este meritul combinat al calitatii foarte bune oferit de ei atat la cazare cat si la mese, al felului in care stiu sa trateze clientii dar si a echipei de ghizi care insotesc grupurile pe care le facem in aceasta locatie.

Aici trebuie sa va mai spun ca foarte multi isi doresc sa colaboreze cu noi, multi ne roaga, unii au incercat chiar si santajul dar nu acceptam decat locatiile care ne conving de capacitatea de a asigura constant aceasi calitate pe care o cerem si pe care dorim sa o oferim clientilor nostri. Standardele noastre sunt in continua crestere si nu ne vom abate niciodata de la ele, nu ne intereseaza sa fim cei mai ieftini de pe piata, vrem sa oferim un nivel al calitatii care sa ne tina tot timpul cu fruntea sus si zambetul pe buze. Putini pot tine pasul cu noi si de aceea vedeti atat de putine locatii in reteaua noastra.

2013 - Deja "Descopera Delta Dunarii" este primul nume de referinta in turismul din Delta Dunarii. Numarul de programe active a ajuns la 75, programe pe care acum orice turist care ajunge in Delta Dunarii le cunoaste si isi doreste sa participe la ele.

Alte 2 pensiuni din Mila23 s-au alaturat retelei noastre si au inteles avantajele colaborarii cu noi. Si-au ridicat standardele si si-au respectat intotdeauna clientii si intelegerile facute cu noi.

Suntem mandri ca in 2013 am ridicat foarte tare numarul clientilor romani care ne-au vizitat, suntem mandri ca am reusit sa cream programe pe care clientii romani in primul rand sa si le poata permite si mai ales sa si le doreasca. Delta Dunarii nu este deloc ieftina dar este deosebita, este extraordinar de frumoasa si ma durea sufletul cand vedeam ca romanii preferau programe sarace si incolore in Bulgaria sau Turcia.

Tot acum am inceput o noua colaborare pentru constructia de barci, cu producatorul barcilor CORSAR, pentru constructia de barci pentru turism dintr-o cu totul alta categorie, mult superioara celei la care eram pana acum. Modelele concepute de noi au fost un succes pe piata si mai multi operatori destupati la minte au inceput sa le foloseasca (altii au ramas tot la stadiul de parbriz :-)).

2014 - Pentru o mai buna organizare a ghizilor dedicati Deltei Dunarii, am infiintat "Asociatia Ghizilor Profesionisti din Delta Dunarii" sau, pe scurt, AGPDD.

Am crescut numarul de programe si am inceput colaborarea si cu o pensiune de 4* din Crisan, crescand astfel optiunile de cazare. Clientii dornici de conditii de 4* au putut acum sa participe la programele noastre iar feedbackul a fost foarte bun.

In anii trecut am extins foarte mult ariile de promovare a Deltei Dunarii, am realizat filme de promovare pe banii nostri, am participat in parteneriat cu altii care au facut filme asigurand toata logistica in mod gratuit, toate aceste actiuni au dat roade si in 2014 am crescut spectaculos numarul de turisti care ne-au vizitat.

2015 - A fost un an foarte plin. Am lansat o multime de noutati si asta a readus clientii din anii trecuti. A avut un returning foarte bun, mai bun decat in oricare din anii trecuti. Multi clienti au ajuns la noi numai pe baza recomandarilor altor clienti, fara sa ia in seama vreun mod de publicitate.

Am organizat cursuri de ghid de turism (prin intermediul AGPDD) pentru 13 persoane, 8 dintre ei ajungand sa-si ia brevetul de ghid de la Ministerul Turismului.

In continuare numele nostru, "Descopera Delta Dunarii", este folosit in mod abuziv de agentii sau locatii de cazare care-si schimba numele in fiecare an pentru a induce clientii in eroare.

2016 - Avem din nou multe programe noi, extrem de atractive. Mai mult decat Delta Dunarii, acum suntem activi si in Dobrogea (pe uscat), avem excursii de o zi, cu ghizi foarte bine pregatiti, la cetatile sau manastirile din Dobrogea, in Muntii Macinului si alte zone care chiar merita vazute.

Am extins activitatea noastra in Bulgaria, Grecia si Albania, cu ture de fotografie si birdwatching prin intermediul agentiei (proaspat achizitionata) Alternative Travel.

2017 – Am intrat in 2017 cu programe noi, cu oferte deosebite pe partea de turism specializat: ture de fotografie, ture de birdwatching (acestea sunt prezentate numai pe versiunea de limba engleza a site-ului, nefiind cerute pe piata interna), ture cu caiace si canoe, atat in Romania cat si in Bulgaria si Grecia.

Iliuta Goean