MALASOLCA – mâncare tradițională pescărească din pește sărat (cuvânt de origine slavonă veche, mala= puțină, soli= sare).
Malasolca a fost hrană de zi cu zi a pescarilor, consumată la mic dejun, prânz și cină, din pește sărat sau proaspăt, pus la sare și ținut 2-3 zile, era preferat de familiile de lipoveni fiind o mâncare ușoară, rapid de preparat, având ingredientele la îndemână.
Ingrediente:
- Pește : cras, somn, biban, știucă, crap.
- Cartofi
- Ceapă
- Morcovi
- Ouă
Cum preparăm malasolca:
Peștele poate fi proaspăt, îl curățăm doar de de maţe, nu şi de solzi, îl tăiem pe şira spinării, de la cap, până la coadă, îl crestăm bine pentru ca sarea să intre în crestături, îl spălăm de sânge şi umplem crestăturile făcute cu sare. Acoperim peștele cu sare și lăsăm la sărat 2-3 zile. Când vrem să îl pregătim, îl scoatem din saramură, îl tăiem bucăţi sau îl lăsăm întreg şi îl punem la desărat. După ce am schimbat de 3-4 ori apă în care a stat, îl punem la fiert.
Dacă dorim să facem malasolcă din pește sărat și uscat, după cele 2-3 zile de stat în sare, peștele se scutură bine, se clătește (nu se spală) sub un jet de apă, și se pune la uscat, agățat pe frânghii. Pe vremuri, aceasta era o metodă foarte populară de conservare a peștelui. Înaine de preparare se desărează în 3-4 ape, 10-12 ore.
Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou, adăugând și puțin oțet în ultima apă de fiert.
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă în apa în care a fiert peștele, alături de morcovi și ceapă, pe care le-am curățăm de coajă și le-am lăsat întregi iar oul îl spălăm bine și îl fierbem (în coajă) alături de legume.
Aşezăm peştele pe platou alături de cartofi, ceapă, morcovi și ou şi servim totul cu mujdei de usturoi sau hrean.
Dana Tureac – Casă Alexandru și Alexandra