Această rubrică vine în întâmpinarea turiștilor care doresc să se informeze. Primim zilnic aceste întrebări și vă invităm să vă îmbogățiți cunoștințele generale dar să aflați mai multe și despre noi.
Pentru a putea vizualiza informațiile fiecărei secțiuni vă rugam să dați click pe bara verde.
În țara noastră cuibăresc două specii de pelicani – pelicanii creți (Pelecanus crispus) și pelicanii comuni (Pelecanus onocrotalus). Sunt păsările zburătoare cele mai mari din țara noastră și au devenit adevărate simboluri ale Deltei Dunării.
Pelicanii cuibăresc colonial. Cei comuni formează colonii mai mari chiar și de câteva sute de perechei, iar cei creți mai puțin numeroase. Uneori găsim ambele specii în aceeași colonie. Cuibul este de regulă o movilă de vegetație așezată fie pe vegetație solidă, fie pe sol. Pelicanul comun cuibărește într-un singur loc la noi în țară, într-o singură colonie în Delta Dunării, cea mai mare colonie de cuibărit a speciei din Europa, fapt care îl face foarte vulnerabil. Practic, ponta unui întreg an poate fi distrusă de o intervenție nefastă, a forțelor naturii sau a celor umane.
Nu poate nimeni garanta că se vor observa pelicani pe parcursul unei excursii iar ACCESUL în coloniile de pelicani este STRICT INTERZIS!
Lacul Nebunu este o arie protejată de interes național și reprezintă o zonă umedă inclusă în complexul lacustru Șontea – Furtuna.
Rezervația naturală ce cuprinde o suprafață de 115ha a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 și este inclusă în Parcul Național Delta Dunării (rezervație a biosferei) aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
Lacul Nebunu oferă condiții prielnice de reproducere pentru mai multe specii de pești și asigură condiții de cuibărit și hrană pentru mai multe păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.
ACCESUL pe lacul Nebunu precum și în alte 19 zone protejate din Delta Dunării este STRICT INTERZIS!
Pe teritorul României Delta Dunării are o suprafață de 4178 km pătrați (417 hectare) și este străbătută de 3 mari brațe: brațul Chilia, brațul Sulina și brațul Sfantu Ghoerghe.
Prima bifurcație este în amonte de Tulcea, unde brațul Chilia se îndreaptă spre nord, având lungimea cea mai mare (120 km) și debitul de aproximativ 60% din total.
Brațul Sulina este cel mai scurt (având doar 64 km), fiind drept, regularizat și canalizat, este folosit pentru navigație, în urma adâncirii și corectării unor meandre. Ca urmare a acestor lucrări care au avut loc între 1862 și 1902, lungimea brațului a scăzut de la 93 de km la 64 de km, iar volumul de apă scurs s-a dublat (18% în prezent), adâncimea minimă fiind de 7 m, iar cea maximă de 18 m.
Brațul Sfântu Gheorghe este brațul mijlociu ca lungime (108 km) și debit, înaintând spre sud-est. Spre sud, se desprind două canale care fac legătura cu limanul Iancina. Sfântu Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 24% din volumul de apă și aluviuni. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 de m. Și acest braț a suferit transformări prin tăierea unui număr de șase meandre, lungimea să scurtându-se la 70 de km.
O excursie de o zi pe cele 3 brațe ale Dunării este imposibil de realizat chiar și cu cele mai puternice bărci și motoare!
Pentru o excursie cu plecare din Tulcea, distanța pe apă intre oraș și:
Pe traseele turistice agreate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării se impune limitarea vitezei la 15 km/oră, la 10 km/oră și chiar la 5 km/oră.
Cele mai apropiate de oraș lacuri sunt Carasu, Purcelu și Cotețe aflate la o distanță de aproximativ 15 km. Cu o viteză medie de excursie de 5-10 km/oră, în 2 ore de excursie (o ora la dus și o ora la întoarcere) veți parcurge o distantă de aproximativ 7 -8 km/sens (în mare grabă până la lacuri și retur).
Excursiile în mare viteză sunt principala cauză a distrugerii Deltei Dunării!
Dunărea se varsă în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale deltei: Chilia, Sulina și Sfantu Gheorghe.
Gura de vărsare a Dunării la Sulina este una dintre cele mai vizitate de către turiști datorită faptului că se poate vedea cum apa dulce a fluviului se întrepătrunde cu apa sărată de culoare diferită a Mării Negre.
În aceaste zone curenții sunt extrem de puternici iar navigarea până la gura de vărsare poate fi extrem de periculoasă în special la Sulina.
Satul turistic Gura Portiței este situat pe o limbă de nisip de 100 de metri lățime, la mai puțin de jumate de oră de mers cu barca din localitățile Jurilovca, Sarichioi sau Lunca, din județul Tulcea. Pentru a ajunge la Gura Portiței, de pe drumul european E87 Constanța – Tulcea se virează la dreapta în comuna Baia spre localitatea Jurilovca, și se merge până la pontonul de îmbarcare în vaporașul, unde există o parcare special amenajată, cu plată.
Denumirea de Gura Portiței desemna comunicarea existentă inițial între limanul Golovița și Marea Neagră. Aceasta a fost închisă în anii 1970, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul comunică la nord cu lacul Razim, iar la sud cu limanul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona este o parte a „Rezervației biosferei deltei Dunării”.
Excursiile oferite de agenția noastră sunt toate cu plecare din Tulcea iar din acest motiv nu oferim excursii către Gura Portiței.
Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 metri, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, pe teritoriul România. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova.
Sculptorul a lucrat timp de zece ani, perioadă în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, a doua din lume și se află la aproximativ 700 km distanță de orașul Tulcea și Delta Dunării.
Cazanele Mari și Cazanele Mici sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Rezervația naturală este cuprinsă între Masivul Ciucaru Mare și Ciucaru Mic, între localitățile Eșelnița și Dubova în apropiere de orașul Orșova.
Cazanele Mari și Cazanele Mici se afla la aproximativ 700 km distanță de orașul Tulcea și Delta Dunării.
Majoritatea canalelor și lacurilor din Delta Dunării au adâncimi mici, în medie de aproximativ 3 metri dar sunt și foarte multe zone unde adâncimea este de doar 80 de centimetri. Bărcile cu motor sunt singurele care pot trece prin aceste lacuri și canale atât de apreciate de sutele de specii de pasări din Delta Dunării care se hrănesc în apele de mici adâncime.
Cele mai încântătoare fotografii sunt din preajma nuferilor. Nuferii sunt plante care cresc în zonele cu apă de mică adâncime. Au tulpini lungi care pot ajunge până la 5 metri, rădăcinile lor sunt înfipte în mâl iar acestea sunt motivele principale pentru care pe brațele Dunării, unde adâncimea medie este de aproximativ 7 metri și pot circula și vapoarele, nu veți întâlni nuferi.
Nuferii sunt plante acvatice care odată rupte se ofilesc în câteva minute chiar dacă sunt ținute în apă.
Vapoarele de mari dimensiuni NU pot intra pe lacurile și canalele din Delta Dunării unde fauna și flora oferă zilnic un nou spectacol!
Excursiile și sejururile propuse de agenția noastră sunt toate cu plecare din județul Tulcea. Fiecare program are specificat punctul de întălnire (numele portului/adresa exactă/ora etc.).
Vă recomandăm să citiți cu atenție ofertele din piață deoarece de foarte multe ori veți regăsi programe denumite “Excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Constanța/București etc”. Trebuie să țineți cont de timpul total pe care urmezaza să îl petreceți defapt în autocar/microbuz, de numărul popasurilor și durata lor. Excursiile cu plecare din alte orașe decât Tulcea denumite “O zi în Delta Dunării” înseamnă adesea o excursie rapidă de doar 2-4 ore până la cele mai apropiate lacuri și canale de orașul Tulcea și multe ore în autocar/microbuz.
Agenția noastră NU organizează excursii în Delta Dunării cu plecări din alte orașe decât Tulcea.
Agenția noastră, Descoperă Delta Dunării are un parteneriat cu:
Pentru toate aceste unitati de cazare partenere oferim DOAR variante de pachete complete (transferuri, cazare, mese, activitati).
În orașul Tulcea sunt 3 porturi din care operatorii din turism își fac îmbarcările:
Fiecare program de pe site-ul nostru are detaliat punctul și ora de îmbarcare. Aceste detalii vi se mai transmit încă o dată și pe voucherul/biletul de călătorie.
Pe site-ul nostru sunt publicate doar fotografii reale cu bărcile agenției noastre.
Bărcile pe care le folosim în excursiile și sejururile noastre sunt BĂRCI DESCHISE, nu au acoperiș, parbriz sau pereți laterali, astfel că nimic nu vă va împiedica să vedeți tot ce se întâmplă în jurul vostru, la viteză mică.
Bărcile folosite de noi au fost special concepute la cererea noastră iar mai multe detalii despre ele (capacitate, motorizare, pescaj) aveți acesand acest link: Modelele de barci Descopera Delta Dunarii
Dacă vă doriți să achiziționați pește sau diverse produse pescărești vă rugam să aveți în vedere că în pensiunile partenere este interzisă depozitarea preparatelor din exterior (pensiunile partenere vă pun la dispoziție frigidere doar pentru băuturi, fructe sau diverse gustări ale copiilor NU pentru pește, momeli de pescuit etc.). De asemenea, gazdele de la pensiuni NU au obligația de a curăța peștele adus de dumneavoastră.
Vă rugăm să faceți aceste cumpărături din orașul Tulcea. Aveți mai multe cherhanale care se aprovizionează cu pește proaspăt în principal de la cherhanalele din satul Mila23. Găsiți 3 cherhanale în “Piață Nouă” care se afla foarte aproape de centrul orașului Tulcea, pe strada Păcii, la o distanță de aproximativ 7 minute de portul Aval. Puteți cumpăra și gheață din aceste cherhanale sau de la benzinariile aflate la ieșirea din orașul Tulcea către E87 (Petrom, Lukoil, MOL).
*Anumite informații și date tehnice din această rubrică au fost colectate de pe site-uri de profil precum: Societatea Ornitologică Română, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Wikipedia.
Vă așteptăm să descoperiți Delta Dunării alături de echipa noastră!