Numai cei curajoși pot trăi o experiență deosebită, o tură de iarnă în Delta Dunării.
Foarte mulți oameni mă întreabă: De ce să venim în Delta Dunării iarna? Ce putem vedea?
Pare puțin ciudat dar iarna puteți vedea în jur de 100 de specii de păsări pe care nu le puteți vedea vara. Puteți vedea o lume a apelor încremenită în îngheț sau dezvăluindu-se misterios din ceață, pas cu pas.
Păsări:
Este vremea gaștelor și a rațelor, este vremea rapitoarelor mari ce urmăresc stolurile de rațe și gaște, este vremea bulgărasilor de puf, pițigoii codați și a multor alte păsări. Să le luăm pe rând:
Lebedele oferă adevărate spectacole stând adunate pe gheață sau pe lacuri. Acum putem vedea și lebăda de iarnă (de ce credeți că se numește așa :-)).
Gâște: Gârlița mare și mică (tot mai rară), putem vedea cârduri mari de gâște trecând de la locurile de dormit (pe apă) spre locurile de hrană (câmp), printre ele putem avea norocul să vedem și câteva gâște cu gât roșu, niște păsări splendide și foarte foarte temătoare.
Gâsca cu gât roșu stă la noi doar din noiembrie până în martie. Ziua paște pe câmpurile Dobrogei iar noaptea doarme pe apă. Dimineața putem vedea cu ușurință cârdurile ce migrează de la locurile de dormit la cele de hrană precum și când vin din nou la apă pe la orele prânzului. Gârlița mare și mult mai rară gârlița mică pot fi văzute în același timp, de cele mai multe ori aceste specii stau împreună. Gâsca cu gât roșu este o specie amenințată cu dispariția.
Rațe: Pe lângă stolurile de rață mare, cu care suntem obișnuiți din vară mai vedem rață catifelată, rață cu perucă, rață cu ciuf, rață roșie, rață mică, ferestrașii mic și mare și multe alte specii de rațe.
Răpitoarele mari: Codalbii, cele mai mari păsări de pradă din Delta Dunării se adună în grupuri mici ce domină stolurile de gâște și rațe, multe exemplare nordice își petrec iarna la noi în Delta așa că este aproape sigur că veți vedea câteva din aceste păsări maiestuoase. Pe lângă aceste putem vedea șorecar comun, șorecar mare, șorecar încălțat. Este vremea la care le putem vedea foarte bine pe crengile copacilor desfrunziți.
Stârcii: Nu toți stârcii pleacă de aici, stârcul cenușiu, egreta mare, buhaiul de baltă rămân aici și pot fi văzuți foarte ușor pe malurile apelor dezghețate, tot mai puține cu cât scade temperatura.
Pelicanii și cormoranii: Nu, nu toți pelicanii pleacă în Africa, o bună parte din pelicanii creți rămân aici iar iarna este perioada cea mai bună în care pot fi observați, tot acum sunt și în maximul de penaj, penajul de nuntă, masculii au penele crețe, ce le-au dat numele, foarte numeroase și lungi, coloritul ciocului și al gușii este foarte accentuat. Atât cormoranii mici cât și cei mari sunt prezenți.
Păsările mici – sturzii sunt acum aici în număr foarte mare și pot fi admirați cu ușurință, pițigoii de toate felurile, ausei și alte păsări mici și simpatice sunt ușor de văzut.
Animalele
Sunt mult mai ușor de văzut iarna, lipsa vegetației le expune privitorilor, apele dezghețate le atrag ca un magnet. Acum putem vedea vidre ce ies de sub gheață cu pești în gură, enoți în blană de iarnă, șacali furisandu-se, căprioare și mistreți, pisica sălbatică și multe altele.
Țânțarii NU sunt prezenți :-).
Excursia în Delta Dunării iarnă
Presupune însă și un echipament adecvat. Nu puteți veni în pantofi de oraș sau pulovere subțiri. Mersul cu barcă este foarte diferit de mersul cu mașina, barca este deshisă, este o zona rece, cu vânturi uneori puternice iar deplasarea bărcii face că totul să se simtă mult mai acut.
Aveți nevoie de un echipament echivalent cu cel de ski: pantaloni și geacă impermeabile și rezistente la frig, foarte călduroase, ghete sau cizme în care să aveți neapărat ciorapi foarte groși (ciorapii speciali de ski sunt excelenți) și suficient loc pentru a realiza un strat de aer între picior și încălțăminte, nu folosiți încălțăminte care vă stă fixă pe picior.
Pe cap este obligatoriu să aveți o căciulă groasă, eventual cu clape pentru urechi, NU, șepcile nu vă ajută cu nimic, chiar dacă sunte modele “de iarnă”, după câteva ore în Delta Dunării veți avea urechile degerate, indiferent cât sunteți de rezistent la frig.
Mănușile sunt și ele obligatorii, mai ales dacă vreți să faceți fotografii sau să filmați.
Nu trebuie să uitați ceva hidratant, apă sau ceai ținute într-un termos, să nu înghețe. Băuturile alcoolice nu sunt recomandate.
Ce puteți face:
- Puteți să faceți excursii cu barcă
- Puteți fotografia / filma
- Puteți să vă deplasați pe jos pe zonele de grinduri sau diguri (Pădurea Letea este fascinantă iarnă, când copacii sunt albi de chiciură iar caii sapă în pământul înghețat după rădăcini)
Ce NU este recomandat să faceți:
Să mergeți pe gheață sau să patinați, gheața nu are aceași grosime peste tot, puteți intră pe firul apei, cel care îngheață cel mai greu, iar acolo gheața poate fi foarte subțire.