Iarna, Delta Dunarii este vie!

Iarna, Delta Dunarii este vie!

Publicat de: Iliuta Publicat la: 11.09.2016 Afisari: 3000

Da, este VIE! Delta Dunarii este foarte vie iarna. Mult mai vie decat va inchipuiti si vrem sa va aratam si voua aceasta minune a naturii, plina de viata, intr-un sezon fabulos.

Multi dintre clientii cu care am stat de vorba in Delta Dunarii in timpul sezonului clasic (de primavara pana toamna) isi inchipuiau cumva ca iarna, Delta Dunarii ingheata si totul se opreste in loc pana primavara. Multi dintre ei erau convinsi ca iarna toate pasarile pleaca din Delta Dunarii si totul este rece si pustiu.


Dragii mei, iarna nu este un fel de bomba atomica ce alunga si omoara tot. Venirea iernii alunga doar tantarii :-) si baga in repaos a buna parte a vegetatiei. In rest totul este viu.

Pasarile si animalele sunt aici, o parte dintre cele pe care le puteti vedea si vara dar mai ales cele care nu pot fi vazute decat iarna, adica oaspetii de iarna.

Mai vorbim de peisaje? De gheturi, de copaci plini de chiciura in lumina diminetii, de stoluri de rate si gaste zburand prin ceata, de lacuri inghetate si bucati de gheata in lumina apusului.


Mai vorbim de fiori? De fiorii frigului in primul rand, de aerul rece si curat ce te readuce la viata, de ceea ce simti cand asisti la o urmarire apriga a unui card de lisite de catre un codalb flamand, de ceea ce simti cand intelegi ce inseamna sa supravietuiesti unei ierni in natura.

Lipsa vegetatiei verzi faciliteaza observarea pasarilor si animalelor. Acum e timpul sa cautam caprioarele, enotii, vidrele si nurcile Deltei, acum le putem vedea si fotografia.

Acum e timpul in care putem vedea pelicanii creti si cormoranii mari in penaj nuptial, mai frumosi ca niciodata, acum putem vedea gaste si rate cum nu poti vedea in alt anotimp.


Pelicanii creti nu pleaca in Africa, nu, aceia sunt pelicanii comuni. O buna parte dintre cei creti raman aici toata iarna si ofera spectacole incredibile pescuind alaturi de cormoranii mici si mari, furandu-le acestora prazile sau chiar inghitindu-i si pe ei.

Gasca cu gat rosu sta la noi doar din noiembrie pana in martie. Ziua paste pe campurile Dobrogei iar noaptea doarme pe apa. Dimineata putem vedea cu usurinta cardurile ce migreaza de la locurile de dormit la cele de hrana precum si cand vin din nou la apa pe la orele pranzului. Garlita mare si mult mai rara garlita mica pot fi vazute in acelasi timp, de cele mai multe ori aceste specii stau impreuna.


Lebedele ofera adevarate spectacole stand adunate pe gheata sau pe lacuri. Acum putem vedea si lebada de iarna (de ce credeti ca se numeste asa :-)).

Ratele cu ciuf, cu peruca, lingurar, sulitar si ferastrasi mici si mari se aduna in carduri mari pe lacuri. Acum este vremea in care putem admira aceste superbe pasari. Vremea cand le avem sub nasul nostru, nu trebuie decat sa ridicam binoclul si sa privim.

Rapitoarele mari sunt si ele prezente. Normal, cu atatea lisite si rate la discretie se aduna si ele la hrana. Codalbii juvenili din nord isi petrec aici iernile si invata ce inseamna sa treaca printr-un sezon de frig. Acvilele tipatoare pandesc cardurile de rate si gaste iar la cea mai mica greseala a uneia dintre le ataca fulgerator. Eretii de stuf dau adevarate spectacole de vanatoare la rasul stufului.


Pasarile mici - sturzii sunt acum aici in numar foarte mare si pot fi admirati cu usurinta, pitigoii de toate felurile, ausei si alte pasari mici si simpatice sunt usor de vazut.

Freamatul vietii nu se opreste deloc iarna, totul este viu, in miscare, totul este mult mai dur acum, totul va fi nou pentru voi la o iesire de iarna in Delta Dunarii.

Nu uitati insa: Veti sta mai tot timpul in barca, in mers. Trebuie sa fiti foarte bine echipati. Paslari in picioare, pantaloni de ski si geaca la fel plus o caicula buna, ce acopera tot capul, de la ceafa pana la ochi, manusi groase si o cagula va vor apara de frigul ce musca din cei ce nu se echipeaza adecvat acestui sezon dur.


Mai jos va mai pun cateva fotografii, sa intelegeti mai bine frumusetea iernii in Delta Dunarii.

Iliuta GoeanTags: iarna

Oferte pe aceasta tema