Ghid pentru pescuit in Delta Dunarii

Previous
Next

Dupa ce am ghidat ani de zile pescarii veniti in Delta Dunarii la pescuit, m-am bucurat sau am suferit alaturi de ei atunci cand a muscat sau nu a muscat pestele, am indurat arsista soarelui, vantul si ploaia impreuna, am tras niste concluzii asupra activitatii de ghid de pescuit in Delta Dunarii si imi doresc foarte tare sa impartasesc cu voi aceste concluzii, pentru a ajuta atat ghizii cat si pescarii sa pastreze o relatie armonioasa.

Unii pescari merg pe ideea “am platit = am dreptul, mi se cuvine, esti obligat, sunt stapan, imparat, rege etc”. Aceasta idee este foarte gresita, ghidul isi face numai treaba pentru care este platit, adica te va duce la pescuit, te va consilia (daca are pe cine), iti va arata (daca are cui), iti va explica si se va bucura atunci cand te va vedea bucuros, satisfacut dupa o partida de pescuit reusita.

Insa, asa cum spuneam mai devreme, nu toti inteleg meseria de ghid. Ghidul nu este nicidecum sclavul, argatul, negrul pe plantatie, ciuca batailor clientului. Ghidul este un om care si-a investit o mare parte din timpul si resursele financiare proprii pentru a invata pescuitul, locurile de pescuit, pestii si obiceiurile lor. Pentru asta il platiti. Nu pentru alte activitati conexe.

Deci, dragii mei, GHIDUL:

Va va ajuta cu placere sa scoateti un peste mare din apa dar nu inseamna ca va sta, ca un catelus, sa va scoata fiecare peste din carlig, sa va curete iarba de pe lingurita, sa va descurce firul incurcat, sa se urce in pomi pentru a va da jos linguritele.

Va va arata cu placere cum se pune moameala in carlig dar in nici un caz nu este obligatia sa sa va puna toata ziua rame in carlig, sa va taie mamaliga cubulete sau sa vanture viermii pentru a nu se incalzi.

Va va arata cu placere cum se leaga o montura dar nu va va lega toata ziua carlige, ca sa aveti si pentru partidele urmatoare, impreuna cu cumnatul si doi frati.

In mod cert nu are obligatia sa va toarne spritul in pahare, sa va curete pestele, sa va spele cizmele.

In mod cert nu este vinovat ca luati iarba pe lingurita, ca apa este prea mica, ca nu musca numai stiuci mari.

Ghidul pescuieste impreuna cu clientul?

Este o discutie pe care am avut-o de multe ori, atat cu clientii cat si cu colegii mei ghizi.

Parerea mea (si o sustin sus si tare) este ca ghidul ESTE OBLIGAT sa pescuiasca impreuna cu clientii. Odata ca numai asa isi va da seama daca locul este cel care trebuie sa fie, daca pestele musca, la ce musca, numai asa va va putea oferi informatiile esentiale pentru o partida reusita. NIMENI nu va va putea furniza aceste informatii orbeste, fara sa pescuiasca atunci, acolo.

A doua idee este ca de foarte multe ori, clientii acuza ghidul ca au fost dusi intr-un loc fara peste, ghidul poate contrazice aceste afirmatii numai cu fapte. Chiar daca uneori clientii isi dau singuri palme in fata acestor fapte.

Am auzit comentarii de genul: asta pescuieste pe banii mei (evident, asta = ghidul de pescuit solicitat de client). Nu dragii mei, nu pescuieste pe banii vostri, pescuieste ca sa nu va risipeasca voua banii degeaba. Cititi randurile de mai sus.

Oricine poate fi ghid de pescuit?

Nu, asta-i clar ca nu. Oricine va poate spune: “pescuieste aici, ca i-am vazut (sau auzit) pe unii ca au prins” dar asta nu-i da nicicum valoarea de ghid. Piata este plina de “baieti” vanduti de administratorii de pensiuni din Delta Dunarii drept ghizi de pescuit dar ei saracii nu stiu de care capat se tine lanseta.

In primul rand, ghid poate fi numai cel care este la randul sau pescar (pescar cu undita, nu cu plasa). Ghidul este cel care stie sa caute locurile de pescuit, care stie sa gaseasca pestele, stie sa se orienteze rapid, la fata locului asupra celei mai eficiente momeli, asupra stilului de pescuit si multe alte “fineturi” de care depinde reusita unei partide de pescuit.

De ce nu aduce ghidul echipamentul de pescuit?

Pentru ca nu are cum sa stie cu ce fel de oameni va pescui. O lanseta profesionala costa cat nu va imaginati, un nestiutor o poate rupe fara nici un efort si nu va intelege niciodata de ce trebuie sa o plateasca. La fel si cu momelile, firele, strunele si toate celalte echipamente. De zeci de ori am avut clienti cu mari pretentii de pescari, veniti cu echipamente de 2 lei carora le-am dat voblere, twistere, linguri din care au pierdut cantitati impresionante, din cauza ca aveau fire incredibil de proaste sau mulinete si lansete care agatau sau taiau firul. Cand tragi linie, vezi ca aceste pierderi depasesc valoric ziua de ghidaj. Din aceasta cauza recomandam intotdeauna sa aveti la voi cele necesare si nu cumparati echipamente ieftine, nu fac doi bani.

Daca nu prind peste nu platesc!

Pe bune?

Cu ce sa comparam aceasta afirmatie? Hmmmmm, nu aici pe site, vorbim in barca.

Nimeni nu va poate garanta ca veti prinde peste sau macar ca va trage vreun peste. Evident ca orice ghid isi doreste un client multumit, asta duce evident la recomandari catre alti clienti si eventual si un tips (ciubuc). Evident ca orice ghid se straduieste sa va duca in locuri bune, sa va invete tehnica, sa va recomande momeala dar pana la urma pescuitul inseamna si multa sansa. Poti sa o ai sau nu, nu tine de abilitatea ghidului.

Cam atat deocamdata, la toamna mai completez 🙂

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

Oferte de pescuit in Delta Dunarii

TOP