Crame dobrogene: Lebada Neagra

Previous slide
Next slide

“După ani petrecuți pe meleaguri straine am revenit în România în căutarea unei livezi și ne-am îndrăgostit… de o vie. A fost ceva total neașteptat – un “eveniment de tip lebăda neagră”, imprevizibil și care schimbă totul – cel puțin pentru noi.”

Calin si Nicoleta POP, proprietarii cramei Lebada Neagra

Crama Lebăda Neagră a luat naștere din dorinta de a ne reconecta cu locurile dragi noua și cu istoria din care proveneau familiile noastre. După ani petrecuți pe meleaguri straine am revenit în România în căutarea unei livezi și ne-am îndrăgostit… de o vie. A fost ceva total neașteptat – un “eveniment de tip lebăda neagră”, imprevizibil și care schimbă totul – cel puțin pentru noi.
Am considerat că nimic nu e întâmplător si am luat decizia să înființăm o cramă care să ne reprezinte experiențele de viață.
Pentru că totul a fost neașteptat – dar și de nerefuzat – am numit această cramă “Lebăda neagră”.
Și am decis să facem tot ce ne stă în putință să facem vinuri care să reflecte în primul rând locul de unde vin strugurii și în al doilea rând valorile care ne inspiră.

Lebăda Neagră

Lebăda Neagră este o cramă-boutique și se află in podgoria Sarica Niculițel, una dintre cele mai vechi podgorii din Dobrogea, în imediata vecinătate a părții vestice a rezervației Biosfera Delta Dunării. Pe aceste plaiuri vița de vie gasește condiții pedoclimatice unice, respectiv: expunerea nordică în totalitatea ei, vecinătatea cu lacurile riverane ale Dunării, adică partea vestică a Rezervației Biosfera Delta Dunării și întinsele păduri, aflate în imediata vecinătate la sud, strugurii obținuți aici având caracteristici care oferă vinurilor o tipicitate nemaiîntalnită în alte areale viticole. Viile sunt întinse pe 30 de hectare iar soiurile plantate sunt Aligote,
Sauvignon Blanc, Merlot și Fetească Neagră.

Începând cu anul 2016, când a fost plantată vița de vie, s-au făcut investiții constante pentru dotarea cramei cu cele mai bune echipamente de vinificație, astfel crama deține tancuri de inox cu temperatură controlată, unitate de zdrobire, presă pneumatică închisă, combină pentru recoltat strugurii, remorcă hidraulică pentru transportul strugurilor, butoaie din stejar franțuzesc și stejar american.

Informații despre vinuri puteți găsi pe siteul lor: Crama Lebăda Neagră

TOP