Cateva "mituri" ce trebuiesc spulberate, despre Delta Dunarii

Cateva "mituri" ce trebuiesc spulberate, despre Delta Dunarii

Publicat de: Iliuta Publicat la: 25.08.2016 Afisari: 1142

Daca va aruncati un ochi pe "ofertele turistice" ale unor operatori de turism mai dubiosi din Delta Dunarii veti observa cateva lucrurui care pot parea normale unor oameni neobisnuiti cu "specificul locului".

1. Coloniile de pelicani din Delta Dunarii

Unul dintre mituri ar fi celebrele excursii de vizitare a coloniilor de pelicani.

Stimati turisti dornici de vizitarea a Deltei Dunarii, in primul rand colonie vine de la colonizare, adica acel loc in care o populatie se stabileste, locuieste si isi creste progeniturile. La fel se intampla si cu pasarile, coloniile de pasari sunt acele locuri in care isi au cuiburile. Eventualele stoluri de pasari care va sunt aratate stand la odihna sau la uscat pe cateva petice de pamant neacoperite de apa sunt niste simple ... stoluri, grupuri de pasari.

Aceste minciuni cu coloniile sunt folosite in special la pelicani. Foarte multi se lauda: "va ducem sa vedeti coloniile de pelicani din Delta Dunarii". Nu va poate duce nimeni in aceste colonii, din mai multe motive, cel mai puternic este faptul ca acest lucru este STRICT interzis. Pelicanii sunt pasari foarte sensibile la invazia umana, intrarile "turistilor" in zonele de cuibarit putand duce la abandonarea cuiburilor. Un alt motiv este ca sunt zone in care accesul se face FOARTE greu, cei ce nu au habar ce este o colonie, in nici un caz nu vor fi dispusi sa-si forteze motoarele pentru a intra intr-o colonie de pelicani.

Ar fi fost foarte frumos ca dragii operatori de turism sa prezinte frumos si cinstit ca  va duc sa vedeti stoluri de pasari!

2. Permise de acces in ARBDD

Foarte multi dintre operatorii de turism din Delta Dunarii fac (ab)uz de o oferta putin dubioasa: "in pret sunt incluse taxele de intrare in ARBDD". In fapt nu se cumpara nici un permis, totul se bazeaza pe prietenii, cumetrii, mici intelegeri cu paznicii DAR! riscul ii revine in fapt turistului pentru ca la un eventual control el este cel amendat si nu "operatorul".

Permisele de intrare in Delta Dunarii, cele oficiale, eliberate de ARBDD sunt NOMINALE! Fiecare persoana trebuie sa aibe un permis cu numele sau pe el si cu perioada de valabilitate (o zi, o saptamana sau un an).

Pentru a va feri de aceste abuzuri cereti raspicat operatorilor care va ofera aceasta facilitate inclusa in pret sa va prezinte si sa va inmaneze permisul cu numele dvs pe el. In acest fel nu riscati sa va faceti de ras sau sa platiti o amenda usturatoare in cazul unui control.

3. Organizam trasee turistice

Am mai vazut cateva oferte aberante de genul: Organizam trasee turistice in Delta Dunarii!

Si aceasta este tot o aberatie! TOATE traseele turistice din Delta Dunarii sunt organizate, stabilite si publicate de catre ARBDD (Administratia Rezervatiei Delta Dunarii). NIMENI altcineva nu poate organiza sau stabili un alt traseu (in mod legal). Operatorii de turism pot doar sa respecte aceste trasee.

4. Toata Delta in 3 ore

Mai nou am vazut la Sulina si Sf Gheorghe, "promovari" lipte pe copaci si garduri: "Toata Delta Dunarii in 3 ore". Pe bune? Chiar toata? Oare acei indivizi chiar stiu ca Delta este mai mare decat cele 2 canale cunoscute de ei?

Nu stimati clienti, nu aveti cum sa vedeti toata Delta in 3 ore, poate doar din avion.

5. Ghizi specializati

Este o mare moda sa te prezinti pe site cu GHIZI SPECIALIZATI. Mai nou toata lumea are ghizi ultraspecialisti in pescuit, birdwatching, fotografie, biologie si probabil se vor gasi si cativa in cosmologie.

Meseria de ghid este cu putin mai mult decat cunoasterea diferentei dintre vrabie si pelican, din pacate unii "badroni" de pensiune, cu un nivel cultural sub cel al unei vrabii sau pelican isi prezinta angajatii (genul Dorel din celebrele reclame) ca mari ghizi specializati. De aici si marile divergente cu agentiile serioase de turism care nu cunosc "specificul zonei", cred cu tarie tot ce li se promite si apoi afla ca ghidul specialist in birdwatching habar nu are ca pescarusii sunt de mai multe feluri iar specializarea sa a fost facuta "la locul de munca", intre doua beri.

Cam atat cu miturile pentru azi.

Concluzii:

Fiti vigilenti, nu credeti orbeste tot ce cititi, multe siteuri legate de turismul din Delta Dunarii sunt realizate prin celebrul procedeu copy / paste. In foarte multe cazuri oamenii habar nu au ce vand, va veti trezi in mijlocul baltii lipsiti de orice posibilitate de a afla o informatie pertinenta, va puteti trezi ca vi se prezinta un banal stol de pasari ca o mare colonie de pelicani sau puteti fi intorsi oricand din drum de o patrula a garzii de mediu sau a corpului de control a ARBDD pentru lipsa permisului de intrare in Delta Dunarii.

Tags: permise