10 "mituri" ce trebuiesc spulberate, despre Delta Dunarii

Daca va aruncati un ochi pe “ofertele turistice” ale unor operatori de turism mai dubiosi din Delta Dunarii veti observa cateva lucrurui care pot parea normale unor oameni neobisnuiti cu “specificul locului”.

1. Coloniile de pelicani din Delta Dunarii

Unul dintre mituri ar fi celebrele excursii de vizitare a coloniilor de pelicani.

Stimati turisti dornici de vizitarea a Deltei Dunarii, in primul rand colonie vine de la colonizare, adica acel loc in care o populatie se stabileste, locuieste si isi creste progeniturile. La fel se intampla si cu pasarile, coloniile de pasari sunt acele locuri in care isi au cuiburile. Eventualele stoluri de pasari care va sunt aratate stand la odihna sau la uscat pe cateva petice de pamant neacoperite de apa sunt niste simple … stoluri, grupuri de pasari.

Aceste minciuni cu coloniile sunt folosite in special la pelicani. Foarte multi se lauda: “va ducem sa vedeti coloniile de pelicani din Delta Dunarii”. Nu va poate duce nimeni in aceste colonii, din mai multe motive, cel mai puternic este faptul ca acest lucru este STRICT interzis. Pelicanii sunt pasari foarte sensibile la invazia umana, intrarile “turistilor” in zonele de cuibarit putand duce la abandonarea cuiburilor. Un alt motiv este ca sunt zone in care accesul se face FOARTE greu, cei ce nu au habar ce este o colonie, in nici un caz nu vor fi dispusi sa-si forteze motoarele pentru a intra intr-o colonie de pelicani.

Ar fi fost foarte frumos ca dragii operatori de turism sa prezinte frumos si cinstit ca  va duc sa vedeti stoluri de pasari!

2. Permise de acces in ARBDD

Foarte multi dintre operatorii de turism din Delta Dunarii fac (ab)uz de o oferta putin dubioasa: “in pret sunt incluse taxele de intrare in ARBDD”. In fapt nu se cumpara nici un permis, totul se bazeaza pe prietenii, cumetrii, mici intelegeri cu paznicii DAR! riscul ii revine in fapt turistului pentru ca la un eventual control el este cel amendat si nu “operatorul”.

Permisele de intrare in Delta Dunarii, cele oficiale, eliberate de ARBDD sunt NOMINALE! Fiecare persoana trebuie sa aibe un permis cu numele sau pe el si cu perioada de valabilitate (o zi, o saptamana sau un an).

Pentru a va feri de aceste abuzuri cereti raspicat operatorilor care va ofera aceasta facilitate inclusa in pret sa va prezinte si sa va inmaneze permisul cu numele dvs pe el. In acest fel nu riscati sa va faceti de ras sau sa platiti o amenda usturatoare in cazul unui control.

3. Organizam trasee turistice

Am mai vazut cateva oferte aberante de genul: Organizam trasee turistice in Delta Dunarii!

Si aceasta este tot o aberatie! TOATE traseele turistice din Delta Dunarii sunt organizate, stabilite si publicate de catre ARBDD (Administratia Rezervatiei Delta Dunarii). NIMENI altcineva nu poate organiza sau stabili un alt traseu (in mod legal). Operatorii de turism pot doar sa respecte aceste trasee.

4. Toata Delta intr-o zi

Mai nou am vazut la Sulina si Murighiol, “promovari” lipite pe copaci si garduri: “Toata Delta Dunarii intr-o zi”. Pe bune? Chiar toata? Oare acei indivizi chiar stiu ca Delta este mai mare decat cele 2 canale cunoscute de ei?

Nu stimati clienti, nu aveti cum sa vedeti toata Delta intr-o zi, poate doar din avion.

5. Ghizi specializati

Este o mare moda sa te prezinti pe site cu GHIZI SPECIALIZATI. Mai nou toata lumea are ghizi ultraspecialisti in pescuit, birdwatching, fotografie, biologie si probabil se vor gasi si cativa in cosmologie.

Meseria de ghid este cu putin mai mult decat cunoasterea diferentei dintre vrabie si pelican, din pacate unii “badroni” de pensiune, cu un nivel cultural sub cel al unei vrabii sau pelican isi prezinta angajatii (genul Dorel din celebrele reclame) ca mari ghizi specializati. De aici si marile divergente cu agentiile serioase de turism care nu cunosc “specificul zonei”, cred cu tarie tot ce li se promite si apoi afla ca ghidul specialist in birdwatching habar nu are ca pescarusii sunt de mai multe feluri iar specializarea sa a fost facuta “la locul de munca”, intre doua beri.

6. Excursii cu barci rapide, eventual acoperite (ce oroare!)

Acestea NU sunt excursii ci transporturi (in viteza), sunt bani aruncati si timp pierdut. Evident, exista o categorie de clienti care apreciaza o barca rapida, cu muzica la maxim dar sper ca nu vreti sa participati alaturi de ei la “escursie”.

Daca vreti sa mergeti in excursie, cautati oferte care sa includa barci descoperite, de viteza mica sau medie. De soare va puteti feri cu o palarie de soare si haine de calatorie iar viteza va dauneaza atat voua, pentru ca nu veti vedea nimic, cat si Deltei Dunarii are este pur si simplu tocata marunt de elicele uriase ale motoarelor de mare putere, instalate pe aceste barci.

7. Storceag de somn sau crap

O mare gogomanie, inventata si preluata de unele restaurante si pensiuni din Delta Dunarii este “Storceagul de somn sau crap”. Adica veti primi o ciroba de somn dar veti plati un storceag.

Sa faci storceag in somn e ca si cum ai face ciorba de burta din fasole pastai :-).

Storceagul este ciorba traditionala, locala, din satul Sfantu Gheorghe si se face doar din sturion. Doar aici se poate manca autenticul storceag.

8. Delta Dunarii – raiul pescarilor

Din pacate, raiul a expirat demult. Delta Dunarii nu mai poate purta acest nume cu care se mandrea cu ceva timp in urma. Pestele este din ce in ce mai putin, locurile de pescuit in ce in ce mai putine si cu mult mai deranjate de barcile rapide ce toaca Delta zi de zi.

9. Excursie 2-3 ore

Inseamna 2-3 ore pierdute caci delta nu o veti vedea intr-un timp atat de scurt. Veti ajunge maxim la marginea locurilor frumoase si apoi va veti intoarce sau veti trece foarte repede prin niste locuri frumoase de care nu veti avea cum sa va bucurati.

10. Excursii in locuri “virgine”

Din pacate, chiar daca este vorba despre Delta Dunarii, ultimul loc salbatic din Europa totusi nu este Amazonul. Locurile virgine, adica in care nu s-a mai calcat, NU mai exista. Toate canalele si lacurile Deltei au fost invadate si calcate cu barci, salupe, vapoare si chiar dragate brutal.

Exista locuri frumoase, locuri pline de salbaticie dar in nici un caz virgine.

Concluzii:

Fiti vigilenti, nu credeti orbeste tot ce cititi, multe siteuri legate de turismul din Delta Dunarii sunt realizate prin celebrul procedeu copy / paste. In foarte multe cazuri oamenii habar nu au ce vand, va veti trezi in mijlocul baltii lipsiti de orice posibilitate de a afla o informatie pertinenta, va puteti trezi ca vi se prezinta un banal stol de pasari ca o mare colonie de pelicani sau puteti fi intorsi oricand din drum de o patrula a garzii de mediu sau a corpului de control al ARBDD pentru lipsa permisului de intrare in Delta Dunarii.

Iti place aceasta pagina? Distribui-o, sa afle si prietenii tai despre ea.

TOP