10 "mituri" ce trebuiesc spulberate, despre Delta Dunarii

Dacă vă aruncați un ochi pe “ofertele turistice” ale unor operatori de turism mai dubioși din Delta Dunării veți observa câteva lucrurui care pot părea normale unor oameni neobișnuiți cu “specificul locului”.

1. Coloniile de pelicani din Delta Dunării

Unul dintre mituri ar fi celebrele excursii de vizitare a coloniilor de pelicani.

Stimați turiști dornici de vizitarea a Deltei Dunării, în primul rând colonie vine de la colonizare, adică acel loc în care o populație se stabilește, locuiește și își crește progeniturile. La fel se întâmplă și cu păsările, coloniile de păsări sunt acele locuri în care își au cuiburile. Eventualele stoluri de păsări care vă sunt arătate stând la odihnă sau la uscat pe câteva petice de pământ neacoperite de apă sunt niște simple … stoluri, grupuri de păsări.

Aceste minciuni cu coloniile sunt folosite în special la pelicani. Foarte mulți se laudă: “vă ducem să vedeți coloniile de pelicani din Delta Dunării”. Nu vă poate duce nimeni în aceste colonii, din mai multe motive, cel mai puternic este faptul că acest lucru este STRICT interzis. Pelicanii sunt păsări foarte sensibile la invazia umană, întrările “turiștilor” în zonele de cuibărit putând duce la abandonarea cuiburilor. Un alt motiv este că sunt zone în care accesul se face FOARTE greu, cei ce nu au habar ce este o colonie, în nici un caz nu vor fi dispuși să-și forțeze motoarele pentru a intră într-o colonie de pelicani.

Ar fi fost foarte frumos ca dragii operatori de turism să prezinte frumos și cinstit că  vă duc să vedeți stoluri de păsări!

2. Permise de acces în ARBDD

Foarte mulți dintre operatorii de turism din Delta Dunării fac (ab)uz de o ofertă puțin dubioasă: “în preț sunt incluse taxele de intrare în ARBDD”. În fapt nu se cumpără nici un permis, totul se bazează pe prietenii, cumetrii, mici înțelegeri cu paznicii DAR! riscul îi revine în fapt turistului pentru că la un eventual control el este cel amendat și nu “operatorul”.

Permisele de intrare în Delta Dunării, cele oficiale, eliberate de ARBDD sunt NOMINALE! Fiecare persoană trebuie să aibe un permis cu numele sau pe el și cu perioada de valabilitate (o zi, o săptămâna sau un an).

Pentru a vă feri de aceste abuzuri cereți răspicat operatorilor care vă oferă această facilitate inclusă în preț să va prezinte și să va înmâneze permisul cu numele dvs pe el. În acest fel nu riscați să va faceți de râs sau să plătiți o amendă usturătoare în cazul unui control.

3. Organizăm trasee turistice

Am mai văzut câteva oferte aberante de genul: Organizăm trasee turistice în Delta Dunării!

Și această este tot o aberație! TOATE traseele turistice din Delta Dunării sunt organizate, stabilite și publicate de către ARBDD (Administrația Rezervației Delta Dunării). NIMENI altcineva nu poate organiza sau stabili un alt traseu (în mod legal). Operatorii de turism pot doar să respecte aceste trasee.

4. Toată Delta într-o zi

Mai nou am văzut la Sulina și Murighiol, “promovări” lipite pe copaci și garduri: “Toată Delta Dunării într-o zi”. Pe bune? Chiar toată? Oare acei indivizi chiar știu că Delta este mai mare decât cele 2 canale cunoscute de ei?

Nu stimați clienți, nu aveți cum să vedeți toată Delta într-o zi, poate doar din avion.

5. Ghizi specializați

Este o mare modă să te prezinți pe site cu GHIZI SPECIALIZAȚI. Mai nou toată lumea are ghizi ultraspecialisti în pescuit, birdwatching, fotografie, biologie și probabil se vor găși și câțiva în cosmologie.

Meseria de ghid este cu puțin mai mult decât cunoașterea diferenței dintre vrabie și pelican, din păcate unii “badroni” de pensiune, cu un nivel cultural sub cel al unei vrăbii sau pelican își prezintă angajații (genul Dorel din celebrele reclame) ca mari ghizi specializați. De aici și marile divergențe cu agențiile serioase de turism care nu cunosc “specificul zonei”, cred cu tărie tot ce li se promite și apoi află că ghidul specialist în birdwatching habar nu are că pescărușii sunt de mai multe feluri iar specializarea sa a fost făcută “la locul de muncă”, între două beri.

6. Excursii cu bărci rapide, eventual acoperite (ce oroare!)

Acestea NU sunt excursii ci transporturi (în viteză), sunt bani aruncați și timp pierdut. Evident, există o categorie de clienți care apreciază o barcă rapidă, cu muzică la maxim dar sper că nu vreți să participați alături de ei la “escursie”.

Dacă vreți să mergeți în excursie, căutați oferte care să includă bărci descoperite, de viteză mică sau medie. De soare vă puteți feri cu o pălărie de soare și haine de călătorie iar viteză vă dăunează atât vouă, pentru că nu veți vedea nimic, cât și Deltei Dunării are este pur și simplu tocată mărunt de elicele uriașe ale motoarelor de mare putere, instalate pe aceste bărci.

7. Storceag de somn sau crap

O mare gogomănie, inventată și preluată de unele restaurante și pensiuni din Delta Dunării este “Storceagul de somn sau crap”. Adică veți primi o ciroba de somn dar veți plăti un storceag.

Să faci storceag din somn e ca și cum ai face ciorbă de burtă din fasole păstăi :-).

Storceagul este ciorbă tradițională, locală, din satul Sfântu Gheorghe și se face doar din sturion. Doar aici se poate mânca autenticul storceag.

8. Delta Dunării – raiul pescarilor

Din păcate, raiul a expirat demult. Delta Dunării nu mai poate purta acest nume cu care se mândrea cu ceva timp în urmă. Peștele este din ce în ce mai puțin, locurile de pescuit în ce în ce mai puține și cu mult mai deranjate de bărcile rapide ce toacă Delta zi de zi.

9. Excursie 2-3 ore

Înseamnă 2-3 ore pierdute căci delta nu o veți vedea într-un timp atât de scurt. Veți ajunge maxim la marginea locurilor frumoase și apoi vă veți întoarce sau veți trece foarte repede prin niște locuri frumoase de care nu veți avea cum să vă bucurați.

10. Excursii în locuri “virgine”

Din păcate, chiar dacă este vorba despre Delta Dunării, ultimul loc sălbatic din Europa totuși nu este Amazonul. Locurile virgine, adică în care nu s-a mai călcat, NU mai există. Toate canalele și lacurile Deltei au fost invadate și călcate cu bărci, șalupe, vapoare și chiar dragate brutal.

Există locuri frumoase, locuri pline de sălbăticie dar în nici un caz virgine.

Concluzii:

Fiți vigilenți, nu credeți orbește tot ce citiți, multe siteuri legate de turismul din Delta Dunării sunt realizate prin celebrul procedeu copy / paste. În foarte multe cazuri oamenii habar nu au ce vând, vă veți trezi în mijlocul bălții lipsiți de orice posibilitate de a afla o informație pertinentă, vă puteți trezi că vi se prezintă un banal stol de păsări ca o mare colonie de pelicani sau puteți fi întorși oricând din drum de o patrulă a gărzii de mediu sau a corpului de control al ARBDD pentru lipsa permisului de intrare în Delta Dunării.

Iți place această pagină? Distribui-o, să afle și prietenii tăi despre ea.

TOP